FILM X – Milenci ze severního pólu

Desátým titulem třetí sezóny sběratelské edice FILM X je snímek španělského režiséra Julia Medema Milenci ze severního pólu. Kdo viděl Medemův (chronologicky následující) film Sex a Lucía, ví, že se může těšit na zajímavé snové obrazy, střídání časových rovin, různé symboly, „náhody", nehody a kruhy kruhoucí. Další lahůdková porce španělské kinematografie vychází zítra, 23. října 2008, za 99 Kč.

OSUDU NIKDO NEUNIKNE

 

Celý děj filmu je vlastně jeden velký kruh, stejně jako řada věcí v něm (například jména ústředních postav jsou palindromy – tozn. že se čtou z obou stran stejně). Otto a Ana se potkají ve škole poté, co Anin otec zemře a její matka se vdá za Ottova otce. Ana věří, že Otto je reinkarnací jejího otce, nicméně postupně se do něj zamiluje. Jejich cesty se však po čase rozdělí. Otto se stane pilotem na lince Španělsko – polární kruh. Ana se přestěhuje od matky a posléze za polární kruh, aby zapomněla na svou minulost a uvědomila si, že jí chybí Otto.

 

 

Žánr: Drama / Romantický

Rok vzniku: 1998

Země původu: Španělsko / Francie

Délka: 112 minut

Původní název: Los Amantes del Círculo Polar

Světová premiéra: 4. září 1998 (Španělsko), v ČR od 6. července 1999 (Filmový festival Karlovy Vary)

Česká DVD premiéra: 23. října 2008

Přístupnost:

Námět, scénář a režie: Julio Medem

Střih: Iván Aledo

Produkce: Fernando Bovaira, Enrique López Lavigne

Výkonná produkce: Fernando de Garcillán, Txarly Llorente

Hudba: Alberto Iglesias

Kamera: Gonzalo F. Berridi

Natočeno: Helsinki, Lapland, Lohja (Finsko), Madrid (Španělsko)

Výroba: Canal+, Sociedad, Sociedad General de Televisión (Sogetel)

Distribuce v ČR: HCE

 

Hrají: Najwa Nimri (Ana jako dívka), Fele Martínez (Otto jako mladík), Nancho Novo (Álvaro), Maru Valdivielsová (Olga), Ángela Castilla (Casera pensión), Pep Munné (Javier), Peru Medem (Otto jako chlapec), Sara Valienteová (Ana jako děvčátko), Víctor Hugo Oliveira (Otto jako adolescent), Kristel Díazová (Ana jako adolescent), Jaroslav Bielski (Álvaro jako starší), Rosa Moralesová (Sofía), Joost Siedhoff (Otto jako starší), Beate Jensenová (Ottova matka), Petri Heino (Aki), Outi Alanenová (doručovatelka), María Isasiová (dependienta), Luz Nicolasová (děvče 1), Concha Salinasová (děvče 2), Elena Lombaová (děvče 3), Montse Mostazaová (děvče 4), J. Christoffer Slotte (muž na ulici v Rovaniemi)

 

Údaje o DVD:

Obraz: PAL 16:9

Zvuk: DD 5.1 španělsky, česky

Titulky: české

Bonusy: žádný