Šíp – Návrat do budoucnosti 2

Pokud deník Šíp minulý týden zároveň potěšil i zklamal, pak pátek 31. října 2008 bude pokračovat v nastoleném trendu- Návrat do budoucnosti 2, opět za 49,- Kč. Michael J. Fox a Christopher Lloyd znovu jako Marty a Doc Brown. Nejprve do budoucnosti zachránit syna a potom zase do minulosti, zachránit sám sebe.

Druhá část slavné trilogie, která patří k nejlepším „časovkám“ (sci-fi filmům o cestách v čase) v historii kinematografie, začíná v okamžiku, kdy skončila část první, tedy říjnu roku 1985. Sotva se Marty vzpamatoval ze své cesty do minulosti, objeví se stroj času v podobě létajícího auta a jeho přítel doktor Brown. Ve spěchu naloží Martyho i jeho přítelkyni Jennifer a odletí s nimi do budoucnosti, do roku 2015, aby společně zachránili Martyho syna, kterého parta výrostků nutí ke krádeži. Marty, který je synovi k nerozeznání podobný, se s partou střetne po honičce na létajících skateboardech a dosáhne jejich zatčení.

V obchodě si koupí almanach sportovních výsledků z let 1950 až 2000, který si chce vzít do minulosti, aby zbohatl několika sázkami. Doc se však rozzlobí a almanach vyhodí, protože nechce, aby jeho stroj sloužil k obohacování. Netuší, že jejich rozhovor vyslechl starý Biff a zatímco Marty a Brown řeší problémy s Jennifer, vypůjčí si na chvíli jejich stroj času. Když se pak cestovatelé v čase vrátí do roku 1985, nestačí se divit. Svět se změnil a jejich idylická doba se změnila v peklo. Dvojice zjistí, že z Biffa je milionář, který zbohatl několika velkými výhrami v sázkách, zastřelil Martyho otce a oženil se s Larraine, která propadla alkoholu.

Pochopí, co se stalo, a rozhodnou se vydat zpět do roku 1955, kdy Biff předal svému mladšímu já almanach se sportovními výsledky a tím změnil celou budoucnost. Před Martym je nelehký úkol. Musí sebrat Biffovi almanach a ještě se ke všemu vyhýbat sám sobě, aby nenarušil to, co prožil při své první cestě do minulosti. To však zdaleka není konec všem potížím, které Martyho čekají.

Žánr: Dobrodružný / Komedie / Rodinný / Sci-fi

Země původu: USA

Rok vzniku: 1989

Délka: 104 minut

Původní název: Back to the Future Part II

Světová premiéra: 20. listopadu 1989

Premiéra v kinech ČR: 30. července 1992

Režie: Robert Zemeckis

Scénář: Robert Zemeckis, Bob Gale

Produkce: Neil Canton, Bob Gale, Kathleen Kennedy, Frank Marshall, Steven Spielberg, Steve Starkey

Hudba: Alan Silvestri

Kamera: Dean Cundey

Společnost: Amblin Entertainment / U-Drive Productions / Universal Pictures

Natáčeno: Kalifornie, USA

Hrají: Michael J. Fox (Marty McFly, Marty McFly junior, Marlene McFly), Christopher Lloyd (Dr. Emmett Doc Brown), Lea Thompson (Lorraine Bainesová – McFlyová), Thomas F. Wilson (Biff Tannen, Griff Tannen), Elisabeth Shue (Jennifer Jane Parkerová, Jennifer McFlyová), James Tolkan (pan Strickland), Jeffrey Weissman (George Douglas McFly), Casey Siemaszko (3-D), Billy Zane (Match), J.J. Cohen (Skinhead), Charles Fleischer (Terry), E. Casanova Evans (Michael Jackson), Jay Koch (Ronald Reagan), Charles Gherardi (Ajatollah Chomejni), Ricky Dean Logan (Data), Darlene Vogel (Spike), Jason Scott Lee (Whitey), Elijah Wood (chlapec u videohry), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky vypínatelné u českého zvuku, česky napevno u anglického zvuku

Obraz: barevný PAL DVD5  16:9 (1,85:1 anamorf)

Bonus: žádný, u plnohodnotného vydání byl Film o filmu (Dokument o natáčení trilogie – Kapitola 2), Outtakes (Vynechané scény), Archivy produkce (fotogalerie, snímky z natáčení), Srovnání story boardu s filmem, Kinotrailer