Aha! – Van Helsing

Aha! nabídne ve čtvrtek 6. listopadu 2008 mix všech možných přízraků ve filmu Van Helsing v ceně 49,- Kč. Titul z doby, kdy světová studia jezdila za natáčení utrácet k nám a umožňovala našim hercům objevovat se v epizodních roličkách.

Mýtický a záhadný kraj Transylvánie se nachází hluboko v karpatských horách . Je to svět, kde zlo je všudypřítomné, kde nebezpečí je stejně přirozeně, jako východ slunce, a kde konkrétní podobu nabývají příšery, jaké se objevují jen v nejstrašidelnějších nočních můrách. Vynalézavý filmový tvůrce, který oživil nadpřirozenou bytost z dávné historie ve filmech Mumie a Mumie se vrací, nyní rozšiřuje svůj filmový rejstřík a násobí svou tvůrčí inspiraci tím, že oživuje nejproslulejší monstra z galerie klasických příšer společnosti Universal a přivádí je do úžasného světa nově vytvořené, fantastické reality. Frankensteinovo monstrum, Dracula, Vlkodlak – a staví proti ní osamělého bojovníka na straně dobra – Van Helsinga. Tento legendární lovec přízraků, jehož literárním otcem je sám Bram Stoker, přijíždí na pokyn Vatikánu do Transylvánie, aby přemohl krvežíznivého svůdníka, hraběte Draculu. V boji proti hraběti Draculovi se staví po bok nehrožené cikánské princezny, Anny Valerious, a postupuje vpřed ve svém boji proti světu zla. Přitom Anně pomáhí zbavit její rodinu po generace trvající kletby.

Časově je příběh situován do 19. století v Londýně, Římě, Paříži a Transylvánii. Lidstvo je tu v neustálém ohrožení ze strany nesčetných vtělení ďábla: jsou to monstra, která přežívají generace, aniž je ohrozí opakované útoky odhodlaných, spravedlivých duší, neúnavně bojujících za zachování lidského pokolení.

Sommers oživuje a přivádí na scénu oživlé příšery jako působivé dědictví tradic, které vytvořili tvůrci klasických snímků společnosti Universal. Sommers tím, že toto dědictví oslavuje a přibližuje je nové generaci filmového publika, mění klasiku na žhavou současnost.

Spolupracovníky režiséra jsou – nositel ceny Tony Award Shuler Hensley jako zrůda dr. Frankensteina, dále Will Kemp, bývalý přední tanečník skupiny Matthewa Bournea, který představuje Annina mužného bratra Velkana, který se v době úplňku mění ve Vlkodlaka. Kevin J. O’Connor hraje Igora, loajálního, ale věrolomného asistenta dr. Frankensteina. Elena Anayaová, Silvia Collocaová a Josie Maranová představují tři krvelačné Drakulovy nevěsty, které se nezastaví před ničím, co by jim bránilo pomáhat jejich pánovi a vládci v jeho plánu, podmanit si lidskou civilizaci a nastolit hrůzovládu nad světem.

Van Helsing

Postavu Van Helsinga představil poprvé v r. 1897 Bram Stockerův román Dracula a uvedl ho na plátno jeho slibný debut v roce 1931 ve filmu společnosti Universal Pictures Dracula. Částečně filozof, částečně historik a tak trochu okultista Van Helsing byl přivolán, aby pomohl vyřešit mysteriózní noční úmrtí několika krásných mladých žen ve viktoriánské Anglii. Van Helsingova intuice se ukázala být správnou, když odhalil, že vrahem je upír. Nebyl jím nikdo jiný než hrabě Dracula, jehož Van Helsing pronásledoval až do jeho domova v Transylvánii, což tvoří vyvrcholení dramatu.

V novém filmu je Van Helsing nejproslulejším pronásledovatelem příšer. Pracuje ve jménu a v zájmu společenstva, které chce zbavit svět zla. Van Helsing je nyní odhodlán přemoci a zničit démony, ohrožující svět, ať na sebe berou jakoukoli podobu. Cestuje do vzdálených zemí, aby je porazil a současně si přitom uvědomuje, že má něco společného s netvory, které pronásleduje. A nakonec přichází na to, že musí nebezpečné démony konfrontovat se svou vlastní minulostí.

Anna Valeriousová

Van Helsing pátrá po transylvánské princezně Anně Valerious, protože se dozvěděl o jejím věhlasu jako pronásledovatelky démonů. Dávno se tato žena nepodobá ohrožené dívce. Ve skutečnosti je posledním žijícím členem starobylého rodu, vyvoleného, aby pronásledoval a zničil Draculu. Po nedávné zdánlivé smrti svého bratra Velkana musí Anna čelit tváří v tvář Draculovi. Po jistém váhání spojí své síly s Van Helsingem, protože doufá, že toto spojenectví ji dopomůže ke splnění jejího závazku.

Dracula

Bram Stockerův román Dracula (1987) poprvé představil západnímu čtenáři image upíra – osoby, která je prokletím odsouzená k věčnému přežívání pomocí krve, kterou vysává z živých lidí. Stocker vykreslil nadsazený, neurčitý a často protikladný obraz upíra, který se vynořil již v literatuře 19. století a v evropském folklóru vytvořil vlastně fascinující, zajímavý a mocný, sexuálně přitažlivý charakter, jehož upíří život na sebe brzy vzal mýtickou podobu také v lidové kultuře.

Podle Sommersovy vize se prokletý démon, kráčející temnou nocí, stává nepřemožitelným vládcem temnoty, který má navíc schopnost proměňovat se v hrozivé, okřídlené stvoření, které tyranizuje noční nebe nad Transylvánií.

Frankensteinovo monstrum

Čtenáři románu Mary Shelleyové nebo diváci originálního filmu Frankenstein (1931 – Universal Pictures) byli vždy uneseni příběhem Victora Frankensteina a jím vytvořené obludy. Vynikající a nadaný vědec totiž vynalezl metodu, jak znova vdechnout život částem čerstvě exhumovaného těla. Frankenstein byl na svůj vědecký objev sice hrdý, ale nikdy se nesmířil s "člověčenstvím" jím vytvořeného monstra. Odvrátil se od svého výtvoru a ten se mu pomstil tím, že se stal proslulou Frankensteinovou obludou, jakou známe dodnes.

Carl

Slouží jako Van Helsingův asistent, je to rozvážný mnich , který byl jmenován tajnou organizací, aby zajistil Van Helsingův bezpečný návrat. Vytvořil zbrojní techniku, která je speciálně určená ke zničení upírů a podobných příšer. Carl je dobře vybavený znalostmi zbraní, určených k lovu a vraždění nadpřirozených oblud. Nadšeně seznamuje Van Helsinga se vším, co v tomto oboru zná a se všemi nástroji a fantastickými zbraněmi, určenými k likvidaci upírů. Postava Carla je zcela vyfabulovaná a je plodem fantazie režiséra Stephana Sommerse.

Igor

Zvláštním způsobem znetvořený Igor, loajální laboratorní asistent dr. Frankensteina, se poprvé objevuje jako postava jménem Fritz (hrál ji Dwight Frye ve filmu Frankenstein společnosti Universal v roce 1931). Později byl přesněji vymezen a ztělesněn Belou Lugosim, který ho hrál ve filmu Frankensteinův syn (Universal 1939). V Sommersově pojetí se Igor plně podřizuje Draculovi, když upír přichází zmocnit se doktorovy kreace – Frankensteinova monstra. Ze strachu o svůj život Igor zradí i svého starého přítele a bezděčně se navždy stává otrokem krutovládce Draculy.

A po oslavných ódách trochu sprchy k návratu na zem:

Nudný, blátivý hybrid bez atmosféry a švihu, který na sebe jen tupě kupí nic moc akční sekvence a trikově průměrné souboje monster. Van Helsing nemá hlavu ani patu, gradace neexistuje a na plakátech cool hrdina nemá ve filmu styl ani charisma.

A pokud nestačí, zkuste to zde.

Žánr: Akční / Dobrodružný / Horor / Mysteriozní / Komedie / Fantasy

Země původu: USA / Česká republika

Rok vzniku: 2004

Délka: 145 minut

Původní název: Van Helsing

Světová premiéra: 3. května 2004 – USA

Premiéra v kinech ČR: 6. května 2004

Režie: Stephen Sommers

Scénář: Stephen Sommers

Produkce: Bob Ducsay, Sam Mercer, David Minkowski, Artist W. Robinson, Stephen Sommers, Matthew Stillman

Hudba: Alan Silvestri

Kamera: Allen Daviau

Společnost: Universal Pictures / Carpathian Pictures / Stillking Films / The Sommers Company

Natáčeno: Los Angeles, Kalifornie, USA / Downey Studios – 12214 Lakewood Boulevard, Downey, Kalifornie, USA / Frazier Park, Kalifornie, USA / Griffith Park – 4730 Crystal Springs Drive, Los Angeles, Kalifornie, USA / Infinite Horizon Studios, Orlando, Florida, USA / Paramount Ranch – 2813 Cornell Road, Agoura, Kalifornie, USA / Paříž, Francie / Praha, Česká republika / Rockwell Defense Plant – Bellflower & Imperial Highway, Downey, Kalifornie, USA / Řím, Lazio, Itálie / Universal Studios – 100 Universal City Plaza, Universal City, Kalifornie, USA / Universal Studios Florida, Universal Orlando Resort – 1000 Universal Studios Plaza, Orlando, Florida, USA

 

Hrají: Hugh Jackman (Van Helsing), Kate Beckinsale (Anna Valeriousová), Richard Roxburgh (hrabě Vladislaus Dracula), David Wenham (Carl), Shuler Hensley (Frankensteinovo monstrum), Elena Anayaová (Aleera), Will Kemp (Velkan), Kevin J. O’Connor (Igor), Alun Armstrong (kardinál Jinette), Silvia Colloca (Verona), Josie Maran (Marishka), Tom Fisher (Top Hat), Samuel West (Dr. Victor Frankenstein), Robbie Coltrane (pan Hyde), Stephen Fisher (Dr. Jekyll), Dana Morávková (barmanka), Zuzana Durdinová (zpěvačka v opeře), Jaroslav Vízner (četník), Marek Vašut (vesničan), Samantha Sommers (dítě upíra), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky, anglicky pro neslyšící, rumunsky, řecky, turecky

Obraz: PAL 16:9 (1,85:1)

Bonus: žádný