Codi – Bitva o Atlantik

Jediná možnost, jak zničit zásoby nepřítele je budovat co největší množství ponorek. Pod tímto mottem kterým je citát výroku admirála Raedera vyšlo dnes 6.11.2008 další, již čtvrté pokračování dokumentů z edice Druhá světová válka od Codi – tentokrát Bitva o Atlantik. Cena 49,- Kč.

Potopením zaoceánského parníku ATHENIA německým U-30, 3. září 1939, začíná to, co Churchill nazval "Bitva o Atlantik". Na začátku boje se pokoušeli spojenci zablokovat cestu, kterou bylo zásobováno nacistické Německo. Hitler zase použil k zablokování mořské dopravy spojenců s Anglií, veškerou operativní moc Kriegsmarine, jednak svým povrchovým válečným loďstvem, ale hlavně svými ponorkami (U-Boot), které tvořily U-Bootwaffe.

Přerušením plánu Z, admirál Raeder uznal nadřazenost Royal Navy oproti německé flotile, ale tím se nevzdal možnosti zvítězit na moři. V první linii, německé ponorky, se svými individuálními útoky nebo houfně proti kolonám spojenců, byly schopny se velice přiblížit konečnému vítězství. Pouze technologie nakonec překonala zuřivé lovce a změnila je v ulovené.
 
Komentář čte Miroslav Moravec.
Údaje o DVD:
Obraz: černobílý – dobové snímky, PAL, 4:3
Zvuk: DD 2.0 česky
Titulky: —
Délka: 75 minut
Typ disku: DVD 5
Regiony: All
Bonusy: —