Země pohádek / ČT – Fimfárum Jana Wericha

 

Dnes vyšla v edici televizních pohádek klasika z nejklasikovatějších, které může odolat jen málokdo. Fimfárum Jana Wericha patří ke špičce nejen co se týče literární hodnoty pohádek, ale jde o vydařený projekt i co do kvality zpracování a umu animátorů. Za 49,- Kč jednoznačná koupě. Vyšlo v sobotu 8. listopadu 2008 v edici Země pohádek.

 

 

Fimafárum – Celovečerní pásmo pěti animovaných pohádek podle stejnojmenné literární předlohy je nejnovějším (a velmi ambiciózním) projektem režisérského tandemu Vlasta Pospíšilová – Aurel Klimt.  Pohádky napsal a vypráví JAN WERICH. 

 

 

 

 

Podle příběhu z pohádkové knihy Jana Wericha natočila režisérka a animátorka Vlasta Pospíšilová v roce 1986 loutkový film Lakomá Bárka. K populární knížce se vrátila ještě dvakrát – pohádkou Až opadá listí z dubu (1991) a pohádkou Splněný sen (2000), jež však už byla pojata jako součást plánované filmové pentalogie. Iniciátorem a koproducentem projektu se stal autorčin mladší kolega Aurel Klimt, který také režíroval další dva příběhy {Franta Nebojsa a Fimfárum). Přestože knihu má česká veřejnost svázanou s ilustracemi Jiřího Trnky, na projektu s oběma režiséry spolupracovali výtvarníci Martin Velíšek a Petr Poš. Působivost pentalogie, kombinující klasickou loutkovou animaci s výbušnou expresivitou výtvarného pojetí, posiluje Werichův komentář (v němž je využita dnes už klasická audionahrávka zemřelého umělce). Nejlepší tradice českého animovaného filmu se tak zde spojují s nejnovějšími dynamickými výboji na svobodném prostoru laskavě humorných příběhů, které jsou určeny – podle slov svého autora – chytrým dětem a chytrým dospělým. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Film získal cenu Český lev 2002 za nejlepší výtvarné řešení. 

 

Obsah DVD: 

 

01. Až opadá listí z dubu

02. Franta Nebojsa

03. Lakomá Barka

04. Splněný sen

05. Fimfárum 

 

Žánr: Animovaný

Země původu: Česká republika

Délka: 101 minut

Kinopremiéra: 28. listopadu 2002

Režie: Vlasta Pospíšilová a Aurel Klimt

Výtvarníci: Petr Prokš a Martin Velíšek

Scénář: Jiří Kubíček a Aurel Klimt

Animátoři: Jan Klos, Jan Zach, Alfons Mensdorf-Pouilly, Vlasta Pospíšilová, Aurel Klimt, Xenie Vavrečková, Jiří Látal, Ondřej Beránek

Kamera: Vladimír Malík a Zdeněk Pospíšil

Hudba: Vladimír Merta, Petr Hapka, Miroslav Kořínek, Miroslav Wanek a Petr Komár Soudek 

 

 

 

Údaje o DVD

 

 

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky

Titulky: česky, anglicky, německy, španělsky, francouzsky, rusky, italsky, polsky, česky pro neslyšící, anglicky pro neslyšící  

 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 4:3

Bonus: upoutávka, biografie, film o filmu, obrázkové scénáře, galerie, DVD-ROM 

 

 

 

A příští sobotu se můžete těšit na Fimfárum 2 (pokud jste si ho ovšem již dříve nekoupili ve speciálním vydání časopisu Země pohádek které vyšlo v září 2007).