Středeční MF Dnes – Čas dluhů

MF Dnes ve středu 12. listopadu 2008 pokračuje ve své řadě nekuponových DVD dalším českým filmem Čas dluhů za 49,- Kč. Volné pokračování úspěšného filmu Čas sluhů.

 

Režisérka Irena Pavlásková zabodovala už svým filmovým debutem, kterým uvedla do poněkud neúměrného nadšení i značnou část kritiky. Čas sluhů byl na svou dobu snímkem v mnoha ohledech výjimečným, v němž vedle atraktivně zpracovaného chytlavého příběhu nečekaně zazářila i budoucí velká tuzemská filmová hvězda Ivana Chýlková. Protože patří Irena Pavlásková mezi tvůrce, kteří se hned tak něčeho nezaleknou, rozhodla se natočit volné pokračování příběhu cílevědomé a dominantní Dany. Před diváky tak předstoupila s filmem Čas dluhů, který už mnohem intenzivněji prověřil její režijní kvality. Navázat na úspěch jedničky totiž nebylo jednoduché.

Tak jsou tu opět naši staří známí – autoritativní Dana a submisivní Milan. Milan už dosáhl slušné kariéry, jak obchodní zástupce v Maroku má významné postavení a žije životem exkluzivního diplomata. Zatímco on poctivě pracuje, Dana užívá se svým milencem a ve "volných chvílích" Milana samozřejmě náležitě deptá. Manželská rvačka v nejnevhodnější chvíli významné pracovní návštěvy zapřičiní jejich předčasný odjezd a Milan, který Daně v afektu způsobil četná zranění, je hospitalizován na psychiatrii. Jeho psychický šok pochopitelně Dana využije pro sebe a s pomocí posluhovačky v domácnosti Bohunky (navíc zdravotní sestry v tomtéž sanatoriu) a slabošského primáře získává nad Milanem opět absolutní kontrolu. Jenomže v sanatoriu si odbývá svou stáž i mladá psycholožka Táňa, které je inteligentní pacient okamžitě velmi sympatický. Navíc si dobře uvědomuje, že je léčba velkými dávkami sedativ naprosto neadekvátní a snaží se v Milanovi naopak posílit sebedůvěru a novou chuť do života. Rodí se křehký vztah, který brzy přeroste profesionální vazby a odvede Milana z domova a hlavně od Dany. Jenomže Dana je ženou, "která se neopouští" a nehodlá svou hračku jen tak odložit. Nastává čas, v němž se Milan snaží vnitřně i navenek osvobodit a milá paní doktorka utrží četné šrámy na těle i na duši. Milan stále ještě nedokáže stát pevně na vlastních nohou. Kompromis není receptem ani na lásku, ani na nenávist. A tak se aktéři příběhu, ale zdaleka nejen oni, ocitnou v bludném kruhu, z něhož lze přitom tak snadno vystoupit… (mimochodem, náročné "bojové" scény odehrála Ivana Chýlková v prvních týdnech těhotenství).

A diváci?

A tak "Čas dluhů" se změnil na "Čas pluhů", neboť to je totálně zvoraný film.

Mám teorii, že toto je druhá část trilogie, jejímž vyvrcholením je americký snímek 15 minut (jasný pokračování útěku Karla Rodena před Chýlkovou, kterýho dožene až do USA).

 

Žánr: Černá komedie / Drama

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 1998

Délka: 120 minut

Premiéra v kinech ČR: 1. října 1998

Režie: Irena Pavlásková

Scénář: Irena Pavlásková

Produkce: Aleš Týbl, Irena Pavlásková, Šárka Podlipná

Hudba: Jiří Chlumecký (píseň Čas dluhů, Odevzdej se mi), Pavel Kučera (píseň Odevzdej se mi), Petr Pelech (píseň Odevzdej se mi), Modest Petrovič Musorgskij (Obrázky z výstavy)

Text písně: Pavel Vrba (Čas dluhů), Pavel Kučera, Jiří Chlumecký, Petr Pelech

Zpěv: Lucie Bílá (Čas dluhů), Pavel Kučera, Jiří Chlumecký, Petr Pelech

Kamera: Juri Sokol

Společnost: Eydelle Film / ČNTS Nova / KF Praha

Hrají: Ivana Chýlková (Dana), Karel Roden (Milan), Jitka Asterová (Lenka), Lucie Bílá (psycholožka Táňa), Jiří Lábus (Hlavička), Tatiana Vilhelmová (Vendulka), Vladimír Dlouhý (Pavel), Eva Holubová (Bohunka), Jaromír Dulava (doktor Mráček), Tomáš Vorel (režisérka Teplá), Jiří Knot (šéfredaktor), Sabina Feldmanová (Markéta), Zuzana Lhotská (Karolína), Sandro Benenati (Sandro), Renata Becerrová (Evička), Pavel Kozlowski (Václav), Dana Hlaváčová (agitátorka), Miloslav Mejzlík (právník), Petr Weiss (doktor), Tomáš Vorel (ředitel 1), Libor Balabán (ředitel 2), Naďa Vaňátková (Máčková), Josef Carda (Tomáš), Lucie Mayerhoferová (referentka)

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk:

Titulky:

Obraz:

Bonus: