Da Vinciho kód – Je skutečný?

Dějiny skrývají mnohá tajemství. Jednak z toho důvodu, že mnohé skryl nános času, a dále i proto, že ledacos bylo záměrně zatajeno již v době, kdy se to stalo. A mnohé naopak až mnohem později. Vždy bylo mnoho těch, kterým se pravda nehodila do krámu a dějiny bylo zapotřebí "vhodně interpretovat". A pokud se občas vykope časem zaváté tajemství, je z toho senzace, nebo přinejmenším něco, co vzbudí zájem lidí.

Vzpomínám si, jak po letech vymývání mozků v hodinách dějepisu pro mě bylo velkým překvapením, když jsem se dozvěděla, že Hitler a Stalin byli vlastně spojenci. Dnes se o tom všeobecně ví, ale v době mého dětství se o tom nikde nepsalo a říkat takové věci nahlas bylo vstupenkou do kriminálu.

Odhalovat skryté stránky dějin je jistě dobré, ale jen pokud se tak děje na základě ověřených faktů a motivem je zjištění skutečné pravdy, padni komu padni. Jenže motivace pro publikování šokujících faktů z historie může být různá. Někdy jde třeba o prestiž, snahu upoutat na sebe zájem sdělovacích prostředků, zviditelnit se. A pak dochází třeba k lehce trapné situaci, kdy se několik vědeckých týmů přes média navzájem osočuje, a my, občejní lidé nakonec stejně nevíme, jestli ta vajíčka v Karlově mostě byla nebo ne.

Ať tak či onak, vykopávání překvapivých souvislostí a odhalení z minulosti je dobrý byznys. Díky nim se prodávají ročně miliony knih a filmů. Jde jen o to umět skutečná fakta a ta "nově objevená" optimálně smíchat a vkusně naservírovat čtenářům a divákům.

Avšak tento byznys může být rovněž nebezpečný. Napsat knihu o tom, že "všechno bylo jinak" může být sice výnosné, ale může to hlavy některých důvěřivých lidí pěkně zamotat. Různé teorie o světových spiknutích a tajných společenstvích vždy nacházely živnou půdu u určité části společnosti, a někdy mě docela překvapuje, čemu jsou schopni uvěřit i poměrně vzdělaní lidé. Jenže tyto dezinformace, vypouštěné někdy cíleně, jindy za účelem zisku, se potom ve společnosti léta tradují, usazují se tam jako jakási nová mytologie, která se předává ústním podáním a tím se fakta dále  překrucují.

Knihy nebo filmové dokumenty, které se zabývají tím, že pak po letech tyto mýty vyvrací a uvádí na pravou míru jsou záslužné, ale zájem lidí už není tak velký. Skutečná pravda je totiž většinou příliš všední a nezajímavá.

DVD Da Vinciho kód – Je skutečný? z edice National Geographic je právě typem toho druhého díla, tím, které se snaží věci uvádět na pravou míru. Zamýšlí se nad fenoménem knihy Dana Browna Da Vinciho kód, nesporně komerčně úspěšné.

Tato kniha, která u nás v prvním vydání vyšla pod titulem Šifra mistra Leonarda, je v podstatě románem pro zábavu. Proč tedy věnovat tolik pozornosti obyčejné beletrii? Vypadá to, že tuto knihu četl snad každý. Ale proč? Co je na ní tak zvláštního? Čím tolik fascinuje své čtenáře? A proč vyvolává tolik protichůdných reakcí. Někteří o ní říkají, že je to sice skvělá četba pro ukrácení dlouhé chvíle ale jinak úplný nesmysl, jiní tvrdí, že je to konečně odhalená pravda, která navždy změní tvář křesťanství.

Je zřejmé, že řadě lidí jsou mnohé myšlenky z Da Vinciho kódu sympatické. Křesťanství ovlivnilo evropskou civilizaci víc než cokoliv jiného. To se ale mnohým nelíbí. Například filozofie Nového věku tvrdí, že křesťanství časově odpovídá astrologickému symbolu Ryby, které bude nyní vystřídáno věkem Vodnáře. Tím se podle nich stává překonaným, včetně jeho náročných morálních požadavků na člověka. Pokud by se podařilo zpochybnit základní pilíře křesťanské stavby, mohlo by to podle jejich představ napomoci tomu, o co se mnoho jiných marně snaží již dva tisíce let – tuto stavbu zbořit a získat vliv na uprázdněné pozici.

A naopak – pro určitou skupinu lidí z opačného tábora je toto zpochybňování základů z kterých vyrůstají kořeny jejich víry znepokojivé, jsou tím pobouřeni a uráží to jejich city.

A pak je tu ještě třetí skupina – ti kteří by rádi něčemu věřili, něčemu co je tajemné a je za tím skrytá nadpřirozená moc. Tito lidé jsou z knihy nadšeni, putují po Evropě a navštěvují místa popisovaná v románu jako by věřili, že na nic ulpělo něco z mysteriózních dějů popisovaných v knize. Snaží se objevit genius loci těchto míst. Okolo Westminsterského opatství pátrají po záhadách spojených s knihou. Pátrají po kostele templářů, skrytém kdesi v uličkách Londýna, aby v něm našli chybějící podobiznu templářského rytíře a rozluštili Brownovo zakódované poselství. A velmi často chodí do kostela Saint Sulpice v Paříži shlédnout propletené P a S v jednom z chrámových oken, údajně označující  Převorství Sionské a takzvaný Pás růže, jenž má (jak tvrdí kniha), vést ke svatému Grálu. Na základě románu tak vzniká jakýsi nový kult.

Je možné, že by díky těmto reáliím a naprosto jasně identifikovatelným stopám a odkazům byla témata nastíněná v Da Vinciho kódu skutečná? Na to se právě snaží dát odpověď dokument na tomto DVD. Jde po stopách pramenů, z nichž Dan Brown čerpal. Poukazuje na jiné knihy, které vyšly dávno před Da Vinciho kódem, a z nichž Brown zjednodušeně řečeno "opisoval". A jde i po stopách starých dokumentů, ze kterých čerpaly zase tyto knihy. Jde o takzvané Dossiérské listy, obsahující seznamy údajných velmistrů Převorství sionského, v nichž má být uvedeno i jméno Leonarda Da Vinciho. Dokument odhaluje pozadí vzniku těchto listů a ukazuje tak, kde celá tato hra na tajemná odhalení má vlastně svůj svůj počátek. A toto zjištění bude pro mnohé čtenáře Da Vinciho kódu skutečně překvapivé!

Rok vzniku: 2006
Země: USA
Žánr: Dokument
Délka: 52 minut

Obraz: 16:9, barevný
Zvuk: DD 2.0 anglicky, česky titulky české
Bonus: Interaktivní menu; Přímá volba scén