Aha! – Benito Mussolini – O posledním diktátorovi Říma

V pondělí 24. listopadu 2008 vychází v Aha! v ediční řadě Světový dokument další DVD s válečnou tématikou. Titul se na pulty dostává díky spolupráci vydavatelství Mido Film a North Video a jmenuje se Benito Mussolini – O posledním diktátorovi Říma. Cena 49,- Kč. O disku s původně odlišným názvem jsme již informovali.

  

 

Muži a ženy celé Itálie, Italové a přátelé Itálie, za horami a za moři – poslouchejte: Maršál Badoglio telegrafuje. Dnes 5. května ve čtyři hodiny odpoledne v čele vítězných oddílů jsem vstoupil do Adis Abeby. Těmito slovy začíná příběh o Benitu Mussolinim, který uvrhl do hrozné války miliony svých krajanů.  

 

Menu původního vydání

 

Musolini se narodil v rodině velmi chudého řemeslníka – socialisty v roce 1883. Stává se učitelem na základní škole a je aktivní v socialistické straně. V letech 1902 – 1904 je v emigraci ve Švýcarsku. Po návratu do Itálie je aktivní v levém křídle socialistické strany. V roce 1911 vystupuje proti válce v Lybii. V roce 1912 se stává redaktorem Avanti. Při vypuknutí první světové války zaujímá neutrální postoje. Zakládá noviny Il Poppolo di Italia, vzápětí začíná podporovat účast Itálie v konfliktu a obhajuje revoluční válku. V roce 1922 je Benito Mussolini chytrým politickým taktikem, poutavým řečníkem, skvělým polemikem, a hlavní postavou na extrémně nestabilní italské politické scéně. Po volbách v roce 1921 přivedl do sněmovny 25 fašistických poslanců. Na jaře 1922 začíná fašistické povstání… 

 

 

Díky vzácným záběrům máte možnost stát se svědky portrétu osobnosti, jež navždy změnila dějiny Itálie. Benito Mussolini vládl fašistické Itálii přes dvacet let. Do svých 26 let byl budoucí "Duce" celkem šestkrát uvězněn pro násilí, rvačky a výtržnosti. Za první světové války narukoval na frontu, kde byl zraněn výbuchem šrapnelu. Po válce byl jedním ze zakládajících členů fašistické strany bojující proti socialismu. Po volebním vítězství v roce 1922 donutili fašisté krále Viktora Emanuela III. jmenovat Mussoliniho ministerským předsedou. Ve svých 39 letech se tak stal nejmladším italským premiérem v dějinách. Svými názory i činy Mussolini ovlivnil Adolfa Hitlera, přivedl Itálii do druhé světové války a nakonec skončil velmi neslavně. 

 

Tento dokument je oproti původní verzi rozšířen o bonus v podobě dvoudílného dokumentu Historie fašismu. 

 

Zadní strana obalu 

 

Originální název: Benito Musolini – The Dux  

 

Údaje o DVD:  

 

Délka: 161 minut (59:07 + bonusy)

Zvuk: Dolby Digital 5.1 česky, anglicky

Titulky: žádné

Obraz: černobílý PAL DVD9 4:3

Bonusy: Historie fašismu, část 1. (49:22  česky), Historie fašismu, část 2. (52:24 česky)