Filmag válka film 47. – Most

Filmag jako další titul řady Válka Film v úterý 25. listopadu 2008 plánuje Most za obvyklých 45,- Kč. Údajně nejvýznamnější antiválečný německý film všech dob, který byl promítán i na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.

Když německý režisér Bernhard Wicki v roce 1959 natočil film Most, nikdo ještě netušil, že i po mnoha letech půjde o jeden z nejpůsobivějších válečných snímků všech dob. Film je zpracováním stejnojmenného románu Manfreda Gregora, který vyšel i v českém překladu. Zachycuje v něm tragiku německé mládeže, která, zfanatizována nesmyslným nacistickým učením, byla za druhé světové války odhodlána bojovat do poslední vteřiny a do poslední kapky krve za „vlast“ a „vůdce“. Militaristická výchova a od nejútlejšího dětství vštěpovaný vojácký dril zvítězily v dětských myslích nad zdravým rozumem.

Síla filmu spočívá především v kontrastu mezi mladickými ideály a krutou válečnou realitou. S tou se musí setkávat parta sotva šestnáctiletých studentů, kteří jsou bez jakékoliv vojenské průpravy vrženi do bojů za Třetí říši a Vůdce. Dětské nadšení z hraní si na vojáky brzy vystřídá šílenství z probuzení se do nesmyslné válečné skutečnosti. Mladíci jsou navíc povoláni bránit strategicky zcela bezcenný most – nepochopili, že to byla jen záminka rozumných (kolik však takových bylo) velitelů, kteří chtěli uchránit děti od zbytečné a nesmyslné smrti. Pro ně to byl ten nejvážnější úkol jejich mladého života. A pro jeho splnění zemřeli. Zemřeli úplně zbytečně, protože jejich „hrdinství“ již nemohlo nic zachránit. Film je tvrdou obžalobou nesmyslnosti války

Dobová slova režiséra Bernharda Wickiho:

Dnes, po uměleckém i obchodním úspěchu „Mostu“, mohu prozradit jedno tajemství. Dlouho jsem nevěděl, jak bude možno natočit film podle románu, který se mi dostal do ruky. Byl psán, podobně jako román Normana Mailera „Nazí a mrtvi“, způsobem zpětného vyprávění. V knižní formě to jde dobře, ale ve filmu je přímo nemyslitelné několikrát zastavit děj a začínat znovu. Proto jsem musel užít jediného možného řešení: zhustit děj z týdnu na pouhé hodiny.

Dnes je v západním Německu velmi snadné dělat propagandu třeba proti Sovětskému svazu. Ale v témže Německu není tak snadné dělat politické filmy, dotýkající se národnostních či rasových problémů. Němečtí distributoři a výrobci si myslí, že diváci se o takové filmy nezajímají, protože se netýkají jejich osobní svobody. Zeptáte-li se někoho v západním Německu: „Dal byste například polovinu svých peněz, svého majetku východním Němcům, kdyby bylo Německo sjednoceno?“, budou někteří souhlasit, ale bylo by i mnoho těch, kteří by nebyli šťastni, kdyby měli přijít o svou nynější prosperitu. Nemám rád válku. Nikdo ji nemá rád. Chtěl jsem „Mostem“ ukázat, že ti mladí lidé, kteří byli ve skutečnosti ještě dětmi, dětmi jako tisíce jiných, byli schopni dělat ty nejhroznější činy jen proto, ‚že byli špatně vedeni. Řeknete-li čtrnáctiletým lidem, že mají zemřít, že musí bojovat za svou zem, vychováváte-li je v nacistickém duchu, budou si myslet, že si počínají správně. Tímto filmem jsem chtěl tyto mladé lidi vzít částečně v ochranu, vždyť to byli vesměs idealisté, ochotní položit život za to, čemu byli naučeni věřit. Svým způsobem byli nevinní, a to jsem chtěl rovněž říci. Vina je na dospělých, kteří je vychovali.

Žánr: Drama / Válečný

Země původu: Západní Německo

Rok vzniku: 1959

Délka: 99 minut

Původní název: Die Brücke

Světová premiéra: 22. října 1959 – Německo

Režie: Bernhard Wicki

Námět: Manfred Gregor

Scénář: Michael Mansfeld, Karl-Wilhelm Vivier, Bernhard Wicki

Produkce: Hermann Schwerin, Jochen Schwerin, Hans Wolff

Hudba: Hans-Martin Majewski

Kamera: Gerd von Bonin

Společnost: Fono Film

Natáčeno: Cham, Bavorsko, Německo

Hrají: Folker Bohnet (Hans Scholten), Fritz Wepper (Albert Mutz), Michael Hinz (Walter Forst), Frank Glaubrecht (Jürgen Borchert), Karl Michael Balzer (Karl Horber), Volker Lechtenbrink (Klaus Hager), Günther Hoffmann (Sigi Bernhard), Cordula Trantow (Franziska), Wolfgang Stumpf (Stern), Günter Pfitzmann (Heilmann), Heinz Spitzner (Fröhlich), Siegfried Schürenberg (nadporučík), Ruth Hausmeister (paní Mutzová), Eva Vaitl (paní Borchertová), Edith Schultze-Westrum (matka Bernhardová), Hans Elwenspoek (pan Forst), Trude Breitschopf (paní Forstová), Klaus Hellmold (pan Horber), Inge Benz (Sigrun), Til Kiwe (rytíř Železného kříže), Edeltraut Elsner (Barbara), Vicco von Bülow (štábní rotmistr), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 německy, česky

Titulky: česky

Obraz: černobílý 4:3

Bonus: fotogalerie, z naší nabídky