FilmX – Delikatesy

 

Už jednou vydaný celovečerní debut režisérů Jaena – Pierra Jeuneta a Marca Caro Delikatesy čeká v našich krajích neobvyklé „znovuvydání" – nikoliv reedice. H.C.E. připravil na 4. prosince 2008 pro edici FilmX za 99,- Kč novou podobu disku. Snad to nebude ke škodě… 

 

Poetická černá komedie je dlouho připravovaný debut souznící autorské dvojice Jeunet – Caro. Snímek je plodem práce skupiny nadšenců, milujících kinematografii a jako mnoho jiných před nimi toužících natočit film, jaký by sami chtěli vidět. I přes nízký rozpočet omezující původní plány, se jim podařilo realizovat originální, vizuálně fascinující vizi, nabitou filmařskou energií a inteligencí, smyslem pro absurdní drobnokresbu, něžnou poetičností a přesnými brutálními gagy.

 

Příběh situují tvůrci do blíže neurčené budoucnosti, snad po nukleární katastrofě, mající ovšem četné znaky 30. a počátku 60. let (doba dětství autorů); kritici si pro označení tohoto stylu vypomohli termínem "retrofiction". Na zbořené periferii ční do noci starý činžák. Jeho majitelem je řezník, jehož krámek s delikatesami přes obecný nedostatek oplývá čas od času masem. Nájemníci-nakupující si to samozřejmě dávají do souvislosti s četnými zmizeními osob. Do domu přichází na inzerát jako domovník bývalý klaun Louison, jehož přítomnost ukončí krutovládu obávaného domácího a nastolí po věčné noci nový den. Ani tajemní trogloté, žijící v kanalizaci a chystající vzpouru, nemohou už zůstat neteční k událostem nahoře, zvláště když je půvabná řezníkova dcera Julie poprosí o pomoc pro Louisona, s nímž ji spojují milostná pouta. Něžný příběh o lásce, překonávající všechny překážky, vychází z tradice francouzského filmu.

Celý Snímek vznikl v ateliéru a hrají v něm málo známí herci, jejichž tváře a stylizovanost hereckého projevu ladí s bizarní atmosférou snímku. I přes četné přiznané inspirace ("Je to trochu tak, jako by se Marcel Carné díval na Spielberga, který zrovna viděl Gilliama, a ten předtím sledoval Leoneho…") je film originální vizí, jež je pro filmové labužníky skutečnou delikatesou.

 

 

Režie: Marc Caro, Jean-Pierre Jeunet

Scénář: Gilles Adrien, Gilles Adrien, Marc Caro, Jean-Pierre Jeunet

Hrají: Pascal Benezech (Tried to Escape), Dominique Pinon (Louison), Marie-Laure Dougnac (Julie Clapet), Jean-Claude Dreyfus (Clapet), Karin Viard (Mademoiselle Plusse), Ticky Holgado (Marcel Tapioca), Anne-Marie Pisani (Madame Tapioca), Boban Janevski (Young Rascal), Mikael Todde (Young Rascal (as Mikaël Todde), Edith Ker (Grandmother)

Produkce: Claudie Ossard

Hudba: Carlos D’Alessio

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Francouzské 5.1 (České ?)

Titulky: CZ

Délka: 92 min

Form.obrazu: 1,85:1

Bonusy: na původní edici Bontonu – Z archivu režiséra; Film o filmu; Biografie herců a tvůrců; Upoutávka