Sobotní Aha! – Jak Grinch ukradl Vánoce

Vánoce nemají vždy jen podobu teplého dechu zvířátek ve chlévě či obtloustlého vousáče v červeném, kterého doporovází znělka Coca-Coly. Najdou se i daleko podivnější verze – já osobně bych tedy raději, kdyby nám Vánoce byly ukradeny v provedení Tima Burtona, ale Aha! v sobotu 6. prosince 2008 nabídne alespoň variantu Jak Grinch ukradl Vánoce za 49,- Kč. U nás tahle zelená příšerka moc populární není, ale nabízená hraná podoba je již několikáté zpracování příběhu, který patří v anglofonních zemích k nejznámějším dílům dětské literatury.

Grinch přišel na svět stejně, jako všichni Kdovíci z městečka Kdosice. Jedné chladné noci přistál ve svém parapleštníčku na prahu dvou dobromyslných sester, Růži a Kláry. Ujaly se ho s láskou, přestože už od první chvíle tušily, že se od ostatních kdosických mrňat liší. V osmi letech Grinchovi narostly vousy a chlupy, navíc nazelenalé, a jeho vrstevníci ho provázeli výsměchem snad na každém kroku. Tehdy, v předvánočním čase, opustil domov, zanevřel na všechny, odmítl slavit Vánoce, které jsou pro obyvatele Kdosic téměř posvátné, a usadil se v hluboké jeskyni, vysoko nad městem. Od té doby je už po léta pro všechny Kdovíky i Kdovinky hotovou noční můrou. Nahání jim hrůzu a, co je ještě horší, i výčitky svědomí. Ulice městečka už zase žijí předvánočním ruchem, který násobí přípravy na oslavu jubilejní Kdoslavy. Tehdy se kurážná Cindy Lou rozhodne osobně pozvat Grinche i s jeho psem Maxem, aby se stal smíchmajstrem a usmířil se s Kdovíky.

 

Dopadne to sice všechno úplně jinak, než si ta malá představovala, protože Grinch je pořádný svéráz a k tomu ještě se srdcem o dvě čísla menší. Teprve když zjistil, že Vánoce nelze ukrást, protože je nelze ani koupit, doroste mu do běžné, kdovíčí velikosti…

Příběh Grinche, který nerozlučně patří k americkým vánocům, je útlá knížka, kterou její autor Theodor S. Geisel sám ilustroval. Záhy po prvním vydání v roce 1977 se stala bestsellerem a tak ji filmaři již dvakrát vtiskli podobu kresleného snímku. Celovečerní hraný film natočil režisér Ron Howard, podepsaný např. pod filmy Oheň, Navždy a daleko, či slavným Apollem 13. Titulní roli vytvořil Jim Carrey a hlas vypravěči propůjčil neméně slavný Anthony Hopkins. U nás uslyšíte Borise Rösnera a Zdeňka Svěráka. Především oni dva a nesmírně nápaditý překlad Petra Putny způsobili, že se naši diváci budou cítit s Grinchem jako doma.

Speciální efekty (masky) stvořil držitel pěti Oscarů Rick Baker (Zamilovaný profesor 2), který navrhl celkový vzhled Grinche i obyvatel Kdosic. Mezi další členy týmu patří (někteří jsou s režisérem Howardem už desátým rokem) Don Peterman (Kokon), střihači Dan Hanley a Michael Hill (držitelé ceny Akademie za Apollo 13), návrhářka kostýmů Rita Ryack (EdTv, Kasino), zvukař David MacMillian (Oscar za Apollo 13), supervizor vizuálních efektů Kevin Mack (Oscar za Jak přicházejí sny) a výkonný producent a pomocný režisér Todd Hallowell, jehož spolupráce s Howardem se datuje do roku 1978.

 

Film Grinch byl téměř celý natáčen v lokacích Universal Studios – v jedenácti studiích, včetně studia 12 o rozloze 30 000 čtverečních stop! Vesnice byla vystavena na základě obecné představy (řízené Michaelem Corenblithem), jak by si spisovatel Geisel ono místo představoval. Celá vesnice je ve středověkém duchu, jako série zvláštních slaměných domečků. Na náměstí uprostřed trčí přes dvacet metrů vysoký vánoční stromek a okolo něj se tlačí všechny domky. Při pohledu shora by vám jistě neuniknul fakt, že cihly se ve spirále odtáčejí od vánočního stromku, nenápadně ukazující na pravý střed vesmíru místních obyvatel. Budovy byly navrženy tak, aby budily dojem dávné Kdosické historie, tak jako vesnice v Evropě odrážející století obývání. "To co jsem se NESNAŽIL vybudovat," říká Corenblith: "byla nějaká kopie veselé vesnice Santa Klause, nastrčená na scéně." Proto je tu množství stylů, odkazujících na měnící se vkus Kdovíků. Celá scéna byla vyzdobena 8 000 ornamenty a více než sedmi kilometry elektrického drátu s 52 000 vánočních světýlek.

Ve většině knih Dr. Seusse je znát jeho slabost pro geniálního španělského architekta Antonia Gaudiho, ale i pro Marokánskou a Islámskou architekturu. Městská radnice je v neoklasickém antickém stylu se zvířaty, hlídajícími vchod (odkaz na newyorskou Veřejnou Knihovnu). Místní obchodní dům obsahuje tvary starých pařížských krámků ve stylu secese, potraviny mají arabský vzhled a pošta je čistokrevný Gaudí. Vzhled Grinchovy jeskyně ponejvíce připomíná Karlovarské jeskyně v Novém Mexiku. Zajímavostí je, že exteriéry Kdovíkovských domů jsou umístěny mezi domem z Psycha a laboratoří z Jurského parku.

 

Žánr: Komedie / Rodinný / Fantasy

Země původu: USA / Německo

Rok vzniku: 2000

Délka: 104 minut

Původní název: How the Grinch Stole Christmas

Světová premiéra: 8. listopadu 2000

Premiéra v kinech ČR: 7. prosince 2000

Režie: Ron Howard

Námět: Dr. Seuss (Theodor S. Geisel)

Scénář: Jeffrey Price, Peter S. Seaman

Produkce: Linda Fields, Brian Grazer, Todd Hallowell, Ron Howard, Aldric La’Auli Porter, Louisa Velis, David Womark

Hudba: James Horner, Mariah Carey, J.C. Chasez

Kamera: Donald Peterman

Společnost: Imagine Entertainment / LUNI Productions GmbH and Company KG

Natáčeno: Universal Studios – 100 Universal City Plaza, Universal City, Kalifornie, USA / Utah, USA

Hrají: Jim Carrey (Grinch), Taylor Momsen (Cindy Lou Who – Cindy Kdovínová), Jeffrey Tambor (starosta Augustus Maywho – Starostník), Christine Baranski (Martha May Whovier – Marta Kdovíjaká), Bill Irwin (Lou Lou Who – Ludva Kdovín), Molly Shannon (Betty Lou Who – Blažena Kdovínová), Clint Howard (Whobris – Kdobris), Josh Ryan Evans (osmiletý Grinch), Mindy Sterling (Clarnella), Jeremy Howard (Drew Lou Who – Drew Kdovín), Rachel Winfree (Rose), Lacey Kohl (Christina Whoterberryová), Rance Howard (Elderly Timekeeper), T. J. Thyne (Stu Lou Who – Stu Kdovín), Anthony Hopkins (vypravěč), Frank Welker (hlas psa Maxe), a další

 

Údaje o DVD (dle dosažitelného vydání):

Zvuk: Dolby Digital DTS, 5.1 anglicky, 5.1 česky, 2.0 maďarsky

Titulky: česky, anglicky, polsky, maďarsky, islandsky, hindsky, hebrejsky, holandsky, bulharsky, turecky, dánsky, švédsky, finsky, řecky, norsky, arabsky

Obraz: barevný 16:9 (1835:1)

Bonus: Dokumenty, Rozhovory, Vystřižené a nepoužité scény, Vizuální efekty, Dokument o přípravě masek, Hra: Grinch, Filmografie, Trailer, DVD-ROM

Titulky-česká verze: Alice Hurychová (překlad), Martin C. Putna (režie)

Dabing: Boris Rösner (Grinch), Martina Holomčíková (Cindy Kdovínová), Jiří Plachý (Starostník), Miriam Chytilová (Marta Kdovíjaká), Luděk Čtvrtlík (Ludva Kdovín),Sylva Sequensová (Blažena Kdovínová), Zdeněk Svěrák (vypravěč)

Videoukázka:
{youtube}ObcWpiItQvM{/youtube}