Vapet vás baví – Dva výtečníci

Filmografie těch dvou se zdá skoro nevyčerpatelná. Přesto se dočkáme občas i repete. Vapet nás baví dalším kouskem dvojice Bud Spencer a Terence Hill, tentokrát ve čtvrtek 11. prosince 2008 komedií Dva výtečníci za 48,- Kč, která již byla ke koupi v Levných knihách. Dva nedobrovolní policisté, kterým vrozený smysl pro spravedlnost nedovolí odejít ze služby.

 

 

Mohutný Wilbur a mazaný blonďák Matt jsou na tom podobně. Už měsíc jsou bez práce, oběma kručí v břiše, oba marně hledají práci v přístavu, oba se dostanou do problémů s dozorčím mola Fredem Kleinerem, oba jsou nuceni zmlátit jeho bandu kumpánů a také úplně stejně se nemají příliš v lásce. Osud je však svede dohromady, a když tak v jednom bistru přemýšlejí co dál, objeví se dva policisté, kteří jim vylíčí jak je služba u policie výtečná a perspektivní.

 

Tím oběma hrdinům vnuknou nápad jak přijít k penězům. Co kdyby vykradli obchodní dům v sousedství? S nataženými ukazováky v kapsách, kterými předstírají pistole, však omylem vtrhnou do náborové kanceláře místní policie. Chvilku jsou sice poněkud vyvedeni z míry, ale pak vše obrátí v žert s tím, že se jdou přihlásit. Čeká je dvacet týdnů výcviku pod velením kapitána McBridea a oba si vedou poměrně zdatně. Posledním úkolem je zkouška nervů a žaludku – ohledání mrtvoly a pitva, která se však nezdaří jak by měla, protože patolog zapomněl mrtvolu rozmrazit. Překvapený Matt však v mrtvém pozná Číňana, který mu před časem pomohl, když ho pronásledovala parta námořníků. McBride dá jeho případ jako první úkol novým policistům. Výcvik končí. Všichni uspěli, jsou přijati a výpověď dát nelze.

 

To však poněkud hatí plány Wilbura a Matta, kteří si chtěli užít dvacet týdnů na účet státu a pak se vytratit. Nyní jim nezbývá než udělat všechno proto, aby se jich policie sama chtěla zbavit. A přestože začnou ihned, výsledky nejsou příliš povzbuzující. Při prvním výjezdu záměrně narazí do kolemjedoucího auta. Místo vyhazovu je však čeká pochvala. Ve voze totiž jel dlouho hledaný zločinec. Nepomůže zničit ani další vozy. Dosáhnou pouze toho, že dostanou místo auta motorky. Nepomůže ani zastavit a tvrdě ztrestat za přestupek vlivného soudce. Opět je čeká pochvala, že se nenechali zastrašit vysokou funkcí a splnili svou povinnost.

 

Jednoho dne pomohou najít správnou ulici pohledné mladé Číňance Susy Lee. Ta, jak se ukáže, patří k rodině, která už dlouho hledá svého ztraceného strýčka. Tím, jak se ukáže, není nikdo jiný než chlapík, kterého Wilbur s Mattem naposledy viděli v márnici. Rozhodnou se případ odhalit a stopy je zavedou k jejich starému "známému" Fredu Kleinerovi, který si, jak se ukáže, žije trochu nad poměry svého zaměstnání dozorčího mola. Není divu, protože ve skutečnosti se svou bandou obchoduje s drogami. Protože právě čeká velkou zásilku a dvojice policistů se mu plete nepříjemně blízko do cesty, najme zabijáka Geronima a jeho bandu, aby je alespoň na půl roku dostali do sádry. Jenže to samozřejmě dopadne obráceně a Matt s Wilburem si mohou na Kleinera pořádně došlápnout. Zasáhnou v okamžiku kdy si banda přepočítává zisk a zabaví jim sto tisíc dolarů. Nastane další velkolepá bitva, ve které si to Wilbur a Matt vyřídí s Kleinerem i za mrtvého Číňana, kterého Kleiner zabil jen proto, že se náhodou připletl k jeho obchodu. Jen jediné se jim opět nepodaří. Dostat se od policie. Za dopadení bandy je totiž čeká další pochvala.

 

Žánr: Akční / Komedie / Dobrodružný / Krimi

Země původu: Itálie

Rok vzniku: 1976

Délka: 110 minut

Původní název: I Due superpiedi quasi piatti / Crime Busters

Režie: Enzo Barboni

Scénář: Enzo Barboni

Produkce: Vittorio Galiano

Hudba: Guido De Angelis, Maurizio De Angelis

Kamera: Claudio Cirillo

Společnost: Tritone Cinematografica / T.O.T.A.

Natáčeno: Miami, Florida, USA

 

Hrají: Terence Hill (Matt Kirby), Bud Spencer (Wilbur Walsh), David Huddleston (kapitán McBride), Luciano Catenacci (Fred ‚Curly‘ Cline), Ezio Marano (Bloodsucker), Luciano Rossi (Geronimo), Luigi Casellato (majitel obchodu), Edy Biagetti (nadporučík Governor), Jill Flanter (hraběnka Galina Kochilova), April Clough (Angie Crawfordová), Riccardo Pizzuti (Fredův přisluhovač), Giancarlo Bastianoni, Claudio Ruffini, Roberto Messina, Rocco Lerro, Roberto Dell’acqua, Giovanni Ukmar, a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: PAL DVD9 16:9

Bonus: žádný

 

Vidoukázka:

{youtube}9arp8AqIi10{/youtube}