Filmexport Home Video – Císařův pekař – Pekařův císař

Představovat tento film je asi zbytečné, protože už řadu let patří k běžné výbavě téměř každých vánoc. Takže víceméně jen pro úplnost: v sobotu 13. prosince 2008 vychází v edici Legendy českého filmu komedie s Janem Werichem v hlavní dvojroli. Česká veselohra, která ač z doby rudolfinské, nese se v mírně optimisticky budovatelském duchu: Císařův pekař – Pekařův císař. Cena 49,- Kč.

Historická veselohra o císaři Rudolfovi II., pekaři Matějovi a legendárním Golemovi.

 

 

 

 

Tento příběh neodpovídá přesně historické pravdě, ale je zato nadmíru poučný. Příběh filmu nás zavádí do Prahy na císařský dvůr Rudolfa II. Císaře však víc než vladaření zajímá umění, krásné ženy a alchymistická dílna. Ze všeho nejvíc touží objevit elixír mládí a najít legendárního Golema. Zatímco se věnuje svým zálibám, nejvyšší dvořané v čele s komořím Langem se spojí s Rudolfovým bratrem Matyášem, který usiluje o jeho trůn. Díky nechtěné záměně se úlohy vladaře ujme pekař Matěj Kotrba, který je císaři velmi podobný, jen je o 25 let mladší. Ten si poradí s proradnými dvořany, vydá užitečná nařízení a Golemovu sílu využije pro blaho všech.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Císař Rudolf II. je nespokojený. Bolí ho zub a jeho alchymistům se stále nedaří ani výroba zlata, ani výroba elixíru mládí. Nikdo také nenalezl legendárního Golema, po němž císař touží. S vládnutím si starosti nedělá, proto také netuší, že ho rádci chtějí odstranit. Jedné noci na výpravě za kořenem mandragory – důležitou složkou elixíru mládí – sám Rudolf najde hliněného obra Golema. Po návratu mu alchymista Scotta odevzdá údajný elixír. Rudolf po požití nápoje usne a když se probudí, spatří svou omládlou podobu v zrcadle. Neví, že v zrcadlovém rámu stojí pekař Matěj, který se do císařových komnat dostal při útěku z vězení, kam byl vsazen za to, že rozdal císařské houstičky chudým. Matěj je k nerozeznání podoben císaři, avšak mladší o dvacet pět let. Rozradostněný císař, v domnění, že se mu skutečně vrátilo mládí, se vydá za milostným dobrodružstvím. Matějovi nezbude než hrát roli císaře. Je odvážný a tak si dokáže poradit s proradnými rádci. Podrobí si i Golema, kterého chtěli pro své záměry rádci využít. Ti se v boji o moc nad Golemem povraždí, posledního pak zničí Golem sám. Rudolf po návratu z cesty pozná svůj omyl a nabídne Matějovi vládu. Ten však odmítne a s pomocí Golemovy síly peče za jásotu obecného lidu bochníky chleba.

Žánr: Komedie / Historický

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1951

Délka: 144 minut (80+64)

Kinopremiéra: 4. ledna 1952

Režie: Martin Frič

Asistent režie: Rudolf Jaroš

Námět: Jan Werich, Jiří Brdečka

Scénář: Jan Werich, Jiří Brdečka, Martin Frič

Produkce: Ladislav Terš, Rudolf Hájek  

Kamera: Jan Stallich

Druhá kamera: Bohumil Hába

Hudba: Julius Kalaš, Zdeněk Petr, Jan Werich

Střih: Jan Kohout

Kostýmy: Jiří Trnka, Vladimír Synek

Architekt: Jan Zázvorka

Zvuk: František Černý

Masky: Gustav Hrdlička

Výtvarník: Jaroslav Horejc

Choreografie: Luboš Ogoun, Jiřina Kottová

Hrají: Jan Werich (císař Rudolf II. / pekař Matěj Kotrba), Marie Vášová (hraběnka Stradová), Nataša Gollová (Kateřina alias Sirael), Bohuš Záhorský (komoří Lang), Jiří Plachý (magistr Edward Kelley), Zdeněk Štěpánek (maršál Russworm), František Filipovský (dvorní astrolog), František Černý (Jeroným Alessandro Scotta, v.j. Jan Skoták), Václav Trégl (císařův osobní sluha), Vladimír Leraus (uherský vyslanec), Miloš Nedbal (dvorní lékař), Bohuš Hradil (astronom Tycho de Brahe), František Holar (velitel stráže), Vladimír Řepa (majitel pekárny U pochoutky císařovy), Lubomír Lipský (alchymista vyrábějící zlato ze švestek), Theodor Pištěk (purkmistr, mluvčí měšťanské delegace), Bohumil Bezouška (dvorní malíř van Aachen), Felix le Breux (člen měšťanské delegace), Josef Kemr (alchymista rozbíjející atom olova), Fanda Mrázek (halapartník na chodbě), Ota Motyčka (císařský písař), Miroslav Svoboda (ceremoniář, císařský stolník), Jan S. Kolár (alchymista), Eliška Kuchařová (zahradnice), Josef Hlinomaz (pekařský tovaryš), Alois Dvorský (muž před pekárnou), Jana Werichová (dívka z lidu), Gustav Hrdlička (lazebník), František Miroslav Doubrava (lazebník), Marie Nademlejnská (žena před pekárnou), Jaroslav Vlk (chasník), Miloš Kopecký (alchymista), Eva Jiroušková (dívka z lidu), Věra Chytilová (dvorní dáma), Vladimír Svitáček (žonglér), Ladislav Rychman (muž nosící psací pultík), Antonín Soukup (pekař), Václav Švec (sluha), Anna Pitašová (dvorní dáma), Antonín Jirsa (lékařův pomocník), Martin Raus (sluha nosící nádoby), Viktor Pejsar (muž s papouškem), Emanuel Kovařík (komorník u Langa), Hynek Němec (muž v kapuci), Jana Svobodová (dvorní dáma)

Údaje o DVD:

 

 

Obraz: barevný, PAL, 4:3

Zvuk: český 2.0

Titulky: české pro neslyšící

Regiony: All

Bonusy: —