Reflex – X krát divadlo – Don Juan

Příznivci divadla mají možnost zakoupit si poslední letošní titul z edice časopisu Reflex věnované záznamům divadelních představení X krát divadlo. Od 18. prosince 2008 je to divadelní hra Don Juan. Jde o záznam premiéry divadelního představení od klasika Jeana-Baptisty Moliéra, které se uskutečnilo v Divadle Na zábradlí 29. 5. 1989. Cena s časopisem je 110,- Kč.

Nastudování Jana Grossmana v Divadle Na zábradlí se stalo událostí sezóny, na tom se vzácně shodla kritika s obecenstvem. Inscenace z jara 1989 se zdála příslibem, že v ní může být navázána kontinuita českého divadla – tolikrát zpřetrhaná mocenskými zásahy zvenčí. Protagonisty Grossmanovy inscenace byli právě ti, kdo udržovali úroveň českého herectví v průběhu 70. a 80. let na nejvyšší úrovni.

Při přijímacích zkouškách na pražskou DAMU se komise v jednoduchém testu pravidelně obrací na adepty studia činoherního divadla s dotazem, zda o Janu Grossmanovi něco vědí – a oni si ho pravidelně pletou s Jiřím Grossmannem, který na přelomu 60. a 70. let vystupoval v populární dvojici s Miloslavem Šimkem v divadle Semafor. Vždycky mě to zamrzí,“ píše Zuzana Sílová v cause Nepohodlný Jan Grossman.

Překlad: Jaroslav Konečný
Režie: Jan Grossman
Scéna: Ivan Žídek
Kostýmy: Irena Greifová
Hudba: Carl Orff
Pohybová spolupráce: Zdenka Kratochvílová, Karel Basák.

Osoby a obsazení: Juan – Jiří Bartoška, Sganarell – Ondřej Pavelka, Elvíra – Jana Preissová, Gusmann – Zdeněk Dušek, Carlos – Jan Přeučil, Alonso – Vladimír Dlouhý, Luis – Vlastimil Bedrna, Klára – Zuzana Bydžovská, Markéta – Tereza Brodská, Filip – Pavel Zedníček, Neděla – Oldřich Vlach, Chudák – František Husák, Anfisa – Dana Balounová.