Aha! Palace Pictures – Griffin a Phoenixová

Romantické drama Griffin a Phoenixová existuje kromě různých divadelních adaptací i v televizní podobě z roku 1976 s důvěrně známým Peterem Falkem v roli Griffina. Aha Palace Pictures nám však v pondělí 22. 12. 2008 předloží verzi filmovou z roku 2006. Jakoby té romantiky na pondělek bylo ještě málo, jenže pozor – tahle je však narozdíl od přeslazené Pilcherové poněkud jiný šálek kávy – více hořké až depresivní. Cena 49,- Kč.

Griffin se seznámí s Phoenixovou na přednášce o karcinomech. Oba předstírají, že je na přednášku přivedla pouhá zvědavost. Phoenixová Griffina zaujme od prvního okamžiku a protože nemá co ztratit, bez zdráhání ji pozve na večeři. Nezávazné schůzky se brzy mění ve vážnou známost a to ve chvíli, kdy o sobě oba zjistí, že trpí nevyléčitelnou nemocí. S tímto faktem do jejich života vstupuje zcela nový úhel pohledu na lásku. Nic jim už nemůže zabránit uskutečnit všechny doposud utajené sny a přání. Chvíle absolutního štěstí a radosti se střídají s okamžiky naprostého smutku a zoufalství. Ale naděje umíra jako poslední…

Diváci filmu často vytýkají, že je příliš depresivní a proto je vhodný na maximálně jedno zhlédnutí. Po něm už nebudete mít chuť se k natolik smutnému filmu vracet. Uvedení takového filmu těsně před vánocemi, které jsou svátky radosti, může mít své opodstatnění – ne všichni lidé mohou svátky prožít v radosti, klidu a veselí. Je spousta lidí opuštěných, starých a nemocných. A právě na takové lidi, pokud se v naší blízkosti vyskytují, bychom neměli zapomenout.

Kritici filmu ani tak nevytýkali to, že je příliš smutný nebo deprimující, ale spíše to, že je příliš zjevné, jak se jeho tvůrci snažili v úsilí dojmout diváky k slzám. Příběh je podle nich až příliš vykombinovaný, a má také prý příliš průhlednou symboliku – ukazovat dvojici objímající se uvnitř věže s hodinami, aby se ukázalo jak málo času jim zbývá, je prý až příliš přímé.

Co nelze filmu upřít je kvalitní herecké obsazení: Amanda Peet je docela dobrá a Dermot Mulroney je více než adekvátní typ herce pro tuto roli. Ostatně to není jeho první film, kde ztvárňuje postavu člověka umírajícího na rakovinu (další se jmenuje  Základ rodiny – The Family Stone).

Faktem je, že navzdory ne zcela přesvědčivým hodnocením kritiků si tento typ filmů vždycky své publikum najde, a to především mezi ženskými divačkami. Snad je to proto, že jsou citlivější a své city se méně snaží skrývat. Za mnohé názor jedné z nich:

Nevím, proč tento film nedostal lepší hodnocení. Je to srdcervoucí příběh a celý se odehrává ve skutečném světě. Vztah mezi dvěma hlavními hrdiny je úžasný, jejich jednání opravdové a to mě přimělo přemýšlet o tom, jak plýtváme našimi životy v honbě za hloupými materiálními statky, namísto abychom každý den prožívali tak, jakoby to byl náš poslední. Pro mě je to definitivní kandidát ke koupi.

Země původu: USA
Rok vzniku: 2006
Originální název: Griffin & Phoenix
Žánr: Drama, Příběh, Romantika
Režie: Ed Stone
Hrají: Dermot Mulroney, Amanda Peet, Sarah Paulson, Blair Brown, Alison Elliott, Lois Smith, Max Morris, Jonah Meyerson, Brian Klugman, Jesse Tyler Ferguson, Fred Armisen

Námět: John Hill

Hudba: Roger Neill
Kamera: David M. Dunlap
Střih: Plummy Tucker
Obsazení: Kyle Stephen
Produkce:Jason Blum
Stavby: Rebecca Meis DeMarco
Kostýmy: Luca Mosca
Masky: Elizabeth Martinelli, Rebeca Perkins