Legendy českého filmu – Nezlobte dědečka

I když by se snad někomu mohlo zdát, že filmy s Vlastou Burianem již byly na příbalech všechny vydány, zdaleka tomu tak není. Například v úterý 30. prosince 2008 vyjde za 49,- Kč v edici Legendy českého filmu komedie Nezlobte dědečka z portfolia společnosti Filmexport Home Video.

Nenapodobitelný král komiků Vlasta Burian v bláznivé frašce o nešťastné lásce a falešném strýci z Ameriky. Eman Vovísek zapíjí nešťastnou lásku k Lidušce, která se právě provdala za jeho bratrance, továrníka Daňka, tak intenzivně, že skončí v blázinci. Setká se tam nejen s Kryštofem Kolumbem, ale také se svým strýcem Hanibalem, který se nervově zhroutil poté, co se s ním rozešla jeho manželka Matylda. Udělala to jen proto, aby se mohla provdat za svou první lásku, strýce Jonathana, který má přijet z Ameriky. Telegram se zprávou, že se zdrží v Paříži, značně zkříží plány Daňkovi, který chtěl zaměstnat novomanželku péčí o strýce a sám odjet za milenkou. Navštíví tedy Emana a přesvědčí ho, aby hrál roli Jonathana. Začíná blázinec, kdy Eman prchá před vdavekchtivou Matyldou i před strýcem Hanibalem, který chce soka v lásce zabít. A do toho všeho navíc dorazí skutečný Jonathan…

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1934

Žánr: Komedie

Délka: 74 minut

 Premiéra v ČR: 21. prosince 1934

Režie: Karel Lamač

Námět: Emil Artur Longen (divadelní hra V tlamě velryby)

Scénář: Emil Artur Longen, Karel Melíšek, Jarka Mottl

Vedoucí výroby: František Jerhot

Kamera: Otto Heller

Hudba: Eman Fiala

Architekt: Štěpán Kopecký

Střih: Jan Kohout

Zvuk: Josef Zora

Společnost: Meissner

Hrají: Vlasta Burian (Eman Vovísek / strýc Jonathan-Jonáš), Čeněk Šlégl (továrník Adolf Daněk, Emanův bratr), Adina Mandlová (Liduška, žena továrníka Daňka), Hana Vítová (sekretářka u Daňka Josefinka), Václav Trégl (sluha u Daňka), Jan W. Speerger (zahradník u Daňka), Mariana Hellerová (teta Matylda, bývalá Hanibalova žena), Theodor Pištěk (Hanibal, Vovískův strýc v blázinci), Ljuba Hermanová (tanečnice Káťa), Antonín Vaverka (Kátin snoubenec), Máňa Hanková (Kátina přítelkyně), Jaroslav Marvan (MUDr. Karner, ředitel nervového sanatoria), Antonín Holzinger (lékař v sanatoriu), František Černý (hostinský), Mario Karas (majitel konfekce), Karel Postranecký (strážník / konzulární úředník amerického konzulátu), František Říha (kočébr), Ferdinand Jarkovský (domovník), Fred Bulín (konzulární úředník), Karel Němec (zřízenec sanatoria), Antonín Jirsa (ošetřovatel), Eduard Šimáček (blázen – meteorolog), Václav Menger (blázen – Kryštof Kolumbus), Jiří Hron (blázen s játrovými knedlíčky), Jarka Pižla (host v hospodě)

Údaje o DVD:

Obraz: černobílý, PAL, 4:3

Zvuk: česky 2.0

Titulky: české pro neslyšící

Typ disku: DVD 5

Regiony: All

Bonusy: —