Edice FilmX – Na dno vášně

Poslední ohlášený film ze série snímků Pedro Almodóvara nakonec bude posledním. Ve čtvrtek 5. února 2009 FilmX vydá za 99,- Kč drama Na dno vášně, herecky ozdobené Penélope Cruz a stále populárnějším Javierem Bardemem.

Mladý poslíček Vikor se pozdě večer dožaduje audience u Eleny, s kterou se před týdnem náhodně seznámil v jakémsi baru. První sex, byť odbytý na hospodském záchodku, zanechal v mladém muži hluboký dojem a on je ve své snaze vehementní až vlezlý. Dívka nemá na Viktora sebemenší náladu (spíš by si dala trochu toho heroinu, co jí má každou chvíli přinést její nepříjemně nedochvilný dealer) a vytáhne na něj revolver. Rána, která náhodou vyjde, přivolá policisty Sancha a Davida, nastane chaos a další nechtěný výstřel zasáhne Davida.

Viktor je propuštěn z vězení mnohem dříve za dobré chování. V hlavě má jedinou utkvělou myšlenku: pomstít se Davidovi a Eleně. David se totiž s milovanou Elenou oženil, zatímco Viktor seděl ve vězení. Ve vězení vystudoval dálkově pedagogickou školu, natrénoval čínská bojová umění a když vyšel ven, zdědil po matce, která zatím zemřela, docela slušné peníze.

Neměl v úmyslu se mstít násilně, možná si jen přál, aby se do něj Elena zamilovala a on ji mohl opustit tak, jak to udělala ona jemu. City a vášeň si však nedají poroučet a zvláště tam, kde se o ně dělí více lidí.

Film slavného španělského režiséra Pedra Almodóvara je opět propletencem lidských vášní, frustrací a podivných náhod osudu tak, jak je umí zamotat jen on. Příběhy několika postav se potkávají a křižují zdánlivě chaoticky, ve skutečnosti však podle neúprosné vnitřní logiky a směřují nevyhnutelně k překvapivému finále. Viktor, Elena, David, jeho bývalý kolega a jeho žena – těchto pět postav Almodóvarovi stačí k rozpoutání kolotoče lásky, touhy a žárlivosti na nejvyšší obrátky.

Žánr: Drama / Romantický

Délka: 103 minut

Režie: Pedro Almodóvar
Scénář: Pedro Almodóvar, Ray Loriga
Kamera: Alfonso Beato
Hudba: Alberto Iglesias
Hrají: Liberto Rabal (Victor), Javier Bardem (David), Francesca Neri (Elena), Ángela Molina (Clara), José Sancho (Sancho), Alex Anglulo (řidič autobusu), Penélope Cruz (Isabelle), Pilar Bardem (sousedka)

Přístupnost: od 12 let

Zvuk: 2.0 španělsky, česky

Titulky: české

Obraz: 2,35:1