Blesk – Pinocchio

Tahle dřevěná postavička s nosem variabilních rozměrů má za sebou už řadu nejrůznějších zpracování – loutky, kreslený film, večerníček, pouhá vedlejší komická postava… Blesk ve středu 11. února 2009 nabídne hranou verzi příběhu loutky jménem Pinocchio za 49,- Kč.

Roberto Benigni, dvojnásobný držitel Oscara a řady dalších cen za film Život je krásný, přináší na plátna kin jednu z nejkrásnějších a nejslavnějších pohádek. Tento komik od pánaboha napsal (společně s Vincenzem Ceramim, se kterým spolupracoval už vícekrát, mj. právě na filmu Život je krásný), zrežíroval a zahrál si hlavní roli v klasickém příběhu o tom, jak se dřevěná loutka stala živoucí bytostí. Přes všemožnou pomoc dobré a krásné Modré víly a lásku svého otce Gepetta, neobvyklá povaha a vidění světa vede Pinocchia z jednoho neuvěřitelného dobrodružství do druhého. Podle originálního díla Carla Collodiho vzniklo úchvatné dílo, jehož diváci mají jedinečnou příležitost vydat se na okouzlující cestu za dobrodružstvím…

Oblíbená pohádka byla už několikrát zfilmována. Zatím nejznámější byla animovaná verze Walta Disneyho. O klasické zpracování se chtěl pokusit i Francis Ford Coppola, dlouho na projektu pracoval, realizaci mu znemožnilo dohadování ohledně práv. Zajímavostí je, že i Federico Fellini si přál jednou Pinocchia natočit – a to právě s Benignim v hlavní roli. Benigni při realizaci udržel svůj „vítězný“ team z filmu „Život je krásný“ – kromě spoluscénáristy především výtvarníka Danila Donatiho, skladatele Nicola Piovaniho a představitelku hlavní ženské role – herečku a svou životní partnerku Nicolettu Braschi. Za kameru postavil Dante Spinottiho, kameramana mj. filmu „L.A. Přísně tajné“.

Někde se nad filmem názory rozplývají, někde ale zdaleka ne:

Jde o nejdražší italský film všech dob (rozpočet 40 milonů euro) a v souvislosti s tím mě poněkud nepříjemně zarazila jeho hallmarkovská výprava. Dále jde bezesporu o jednu z nejzprasenějších filmových adaptací literatury, jaká kdy vznikla.

Během sledování jsem si celou dobu přál, aby hlavní „hrdina“ zemřel tou nejstrašnější a nejbolestivější smrtí. Trapné nonstop hopsahejsání užvaněného padesátiletého Benigniho v lošťomilých šatičkách s kytičkama v roli malého dřevěného kluka. Proč v dětském filmu nehrají žádné děti a všechny dětské role hrají dospělí?

Je to takřka nekoukatelné a rozhodně bych na to neposílala děti, protože by si mohly nést následky celý život.

Žánr: Komedie / Rodinný / Mysteriozní

Země původu: Itálie / Francie / Německo

Rok vzniku: 2002

Délka: 106 minut

Původní název: Pinocchio

Světová premiéra: 11. října 2002 – Itálie

Premiéra v kinech ČR: 29. května 2003 s titulky

Režie: Roberto Benigni

Námět: Carlo Collodi

Scénář: Roberto Benigni, Vincenzo Cerami, anglická adaptace Brendan Donnison

Produkce: Gianluigi Braschi, Nicoletta Braschi, Mario Cotone, Elda Ferri

Hudba: Nicola Piovani

Kamera: Dante Spinotti

Společnost: Melampo Cinematografica / Cecchi Gori Group / Buena Vista International

Natáčeno: Castelfasi, Pisa, Tuscany, Itálie / Mediterranean Film Studios, Kalkara, Malta / Papigno, Terni, Umbria, Itálie

Hrají: Roberto Benigni (Pinocchio), Nicoletta Braschi (Modrá víla), Carlo Giuffrè (Gepetto), Kim Rossi Stuart (Lucignolo), Peppe Barra (mluvící cvrček), Mino Bellei (Medoro), Max Cavallari (kočka), Bruno Arena (liška), Luis Molteni (máslový mužíček), Alessandro Bergonzoni (pán kruhu), Corrado Pani (Giudice), Vincenzo Cerami (muž s knírkem), Giorgio Ariani (host), Tommaso Bianco (paňáca – Pulcinella), Franco Iavarone (Mangiafuoco), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 česky, 5.1 slovensky, 2.0 italsky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL DVD5 2,35:1 anamorf

Bonus: Foto, TV spot (1:50 anglicky s českými nebo slovenskými titulky), Trailery („Spy Kids 2“ – 1:19 anglicky s českými nebo slovenskými titulky, „Felix a Rose“ – 1:20 francouzsky s českými nebo slovenskými titulky)