Sport – Keoma

Onehdy se tu někdo sháněl po westernech. Sport ve středu 18. února 2009 by měl tento hlad zasytit klasikou – Keoma za 49,- Kč. Krásná žena, městečko v ohrožení a jeden statečný, který se pustí do boje za životy nevinných.

Keoma, indiánský míšenec, který jako chlapec jediný přežil masakr své vesnice se vrací po občanské válce domů, aby se pomstil. Cestou zachrání mladou ženu, která doprovázela transport nemocných morem s jejím nakaženým manželem. Ve městě, kde se spolu ubytují, najde starého černocha, který ho jako malého učil, střílet z luku. Pak se vypraví za svým otcem, který ho s radostí přivítá. Keoma se shání po svých nevlastních bratřích a od otce se dozví, že se přidali ke Caldwellovi, který s tlupou bývalých vojáků neomezeně vládne městečku – právě on organizuje odvážení nemocných morem, kteří se nakazili z otrávených studní, na odlehlé místo, kde mají bez pomoci bídně zemřít. Keoma zjišťuje, že Caldwell městečko zcela ovládá, všichni se ho bojí a slepě poslouchají. To však Keoma dělat nehodlá…

Mysteriózní western s naturalistickými prvky a důrazem na pomalý sled aktu násilí se řadí k nejvýznamnějším ukázkám žánru spaghetti-westernu. Dusná atmosféra městečka již předznamenává tíživé události příběhu.

V průběhu děje cítíte pach ušpiněných pistolníků a na stolek u televize vám od kopyt koní usedá prach. Možná poslední spaghetti-western.

Žánr: Akční / Drama / Western

Země původu: Itálie

Rok vzniku: 1976

Délka: 97 minut

Původní název: Keoma / Desperado / Django Rides Again / The Violent Breed / Keoma il vendicatore

Režie: Enzo G. Castellari

Scénář: Enzo G. Castellari, Nico Ducci, George Eastman, Mino Roli, Joshua Sinclair

Produkce: Manolo Bolognini

Hudba: Guido De Angelis, Maurizio De Angelis

Kamera: Aiace Parolin

Společnost: Uranos Cinematografica

Natáčeno: Campo Imperatore, L’Aquila, Abruzzo, Italy

Hrají: Franco Nero (Keoma), Woody Strode (George), William Berger (William Shannon), Donald O’Brien (Caldwell), Olga Karlatos (Lisa), Giovanni Cianfriglia (člen gangu), Orso Maria Guerrini (Butch), Gabriella Giacobbe (čarodějka), Antonio Marsina (Lenny), Joshua Sinclair (Sam Shannon), Leonardo Scavino (lékař), Wolfango Soldati (voják Konfederace), Victoria Zinny (Brothel Ownerová), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 16:9

Bonus: žádný