Codi – Bitva o Monte Cassino

Codi nabídne již jedenáctý díl v ediční řadě Druhá světová válka ve čtvrtek 19. února 2009, tentokrát je to Bitva o Monte Cassino za 49,- Kč.

14. ledna 1943 se Churchill a Roosevelt na konferenci v Casablance dohodli na invazi na Sicílii a Apeninský poloostrov. 10. července se Pattonovi a Montgomerryho muži vylodili na ostrově a během několika dní se jim podařilo vojska Osy zatlačit. 25. července italský král Viktor Emanuel a Velká fašistická rada přinutili Mussoliniho podat demisi a zatkli ho.

Hitler, překvapený a tížený situací, kterou procházely různé bojové fronty, učinil z Itálie okupovanou zemi.

9. září byla zahájena další operace. Tři americké a tři britské divize se vylodily v zátoce u města Salerno, 48 km na jih od Neapole. Při postupu spojeneckých vojsk na sever naráží na tvrdou překážku, kterou je německá Gustavova linie. Klíčem k prolomení linie je Monte Cassino, kde leží historické opatství založené v šestém století Svatým Benitem.

15. února 1944 sedm set amerických letadel svrhlo na oblast Cassina a Monte Cassina 2500 tun pum a zničilo historický klášter.

Monte Cassino bývá označováno jako Verdun druhé světové války. Tento úsudek je výstižný nejméně ve dvou bodech. Pro válečné protivníky Německa to byla strategicky a politicky nejnesmyslnější bitva, jaká byla vybojována ve druhé světové válce. A byla to bitva, ve které nebylo možno přeměnit materiální převahu v taktické výhody.

Jako v antické tragédii od osobnosti přes vylíčení terénu až k zarputilým obranným bojům Němců a pomalému rozpadu spojenecké materiální převahy, zaviněnému taktickými a strategickými chybami. Vrchol v pekle zničující bitvy, která zatáhla do svého víru téměř dvacet národů.

Žánr: Dokument / Válečný

Země původu: USA

Společnost: Pacific Media, S.L.

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky (čte M. Moravec)

Titulky: žádné

Obraz: černobílý/barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný