Filmag Válka Film – Hlasy padlých studentů

Filmag brzy vrhne na trh v řadě Válka film slavné mnohadílné epopeje, než se tak stane, máme v úterý 24. února 2009 možnost zakoupit titul Hlasy padlých studentů za 45,- Kč. Blíží se závěr války a japonští mladíci kráčejí na jistou smrt. Strhující humanistické drama o nesmyslnosti války.

O některých filmech je problém najít nejen informace v mateřštině, ale i v zahraničních zdrojích. Japonsky bohužel neumím, abych vyzkoušel poslední možnost, ale díky ochotě nakladatelství můžeme citovat oficiální text:

Japonské válečné drama bylo v roce 1950 natočeno podle stejnojmenné knihy, která je sestavena z dopisů a deníků padlých japonských frontových studentů. Kniha i film vznikly jako rekviem za duše mladíků, kteří byli nuceni nesmyslně padnout na sklonku 2. světové války. Je zde bravurně zobrazena absurdita válečné mašinerie, postupně jsou vykreslovány jednotlivé postavy, jejich trápení a osudové ztráty. Děj se odehrává v Barmě a vše je viděno očima japonských vojáků. Jejich každodenní útrapy jsou zajímavě konfrontovány s filozofickými myšlenkami, které dokonale kontrastují s tupostí a cynismem vojenských důstojníků.

Žánr: Válečný / Drama

Země původu: Japonsko

Rok vzniku: 1950

Délka: 108 minut

Původní název: 日本戦没学生の手記 きけ、わだつみの声 / Nihon senbocu gakusei no šuki Kike, wadacumi no koe  

Světová premiéra: 26. února 1950

Režie: Sekikawa (Sekigawa) Hideo

Scénář: Funahaši Kazuo

Hudba: Ifukube Akira

Kamera: Ócuka Šinkiči

Hrají: Izu Hadžime, Hara Jasumi, Kóno Akitake, Šin Kinzó, Hanabusa Juriko, Sugimura Haruko, Numata Jóiči, Kamiširo Jukiči, Utaemon Ičikawa, Haruyo Ičikawa, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 japonsky, česky

Titulky: česky

Obraz: černobílý PAL 4:3 (1,33:1)

Bonus: žádný