North Video – Vertigo

North Video v pátek 27. února 2009 v edici Světový kinematograf přinese důkaz, že levně opravdu mohou vycházet i legendární díla světových filmařů. Vertigo za 49,- Kč. Závrať v hlavní roli ďábelského plánu na to, jak se zbavit nepohodlné manželky a to v jednom z nejslavnějších a současně také nejdiskutovanějších filmů legendárního Alfreda Hitchcocka.

Hlavní postavou napínavého příběhu je stárnoucí policejní inspektor John Ferguson přezdívaný Scottie, penzionovaný poté, co po hrůzyplném zážitku z pronásledování zločince po střechách a smrti kolegy začne trpět závratí. Vyhledá ho bývalý spolužák, loďařský magnát Gavin Elster a chce, aby hlídal jeho překrásnou ženu, elegantní krásku Madeleine, jejíž podivné chování vyvolává obavy, že pomýšlí na sebevraždu. Scottie ženu sleduje, zachrání jí před pokusem o utopení a postupně se do ní zamiluje. Dívka trpící představou, že je Carlotte Valdesová, která přes sto lety spáchala sebevraždu, tvrdí Scottiemu, že musí zemřít.

Ten se ji snaží uklidnit, ale vinou své závrati nedokáže zabránit tomu, aby neskočila ze zvonice. Cítí odpovědnost za její smrt, nervově se zhroutí, ale když už se zdá, že je vše v pořádku, potká na ulici ženu, která jako by Madeleine z oka vypadla. Ta však o sobě tvrdí, že se jmenuje Judy Bartnová. Co Scotty netuší je fakt, že Judy je opravdu ženou, kterou znal jako Madeleine, a že vše bylo součástí Elsterova dábělského plánu na odstranění nepohodlné manželky a zahlazení stop po vraždě fingovaným pádem ze zvonice.

Proč by někdo měl koukat na film z roku 1958? Na film bez zběsilých honiček v autech, přestřelek, potoků krve a super počítačových triků? Třeba právě proto, že zjistíte, že napětí ve filmu se dá docílit i jiným způsobem.

Vertigo je precizně a bravurně zbudovaným komorním dramatem, v němž tvůrce – a to je zcela ojedinělé – prozradí divákovi mnohem více než svému hlavnímu hrdinovi. Řečeno slovy režiséra: „Všichni moji spolupracovníci se na to dívali nevraživě. Domnívali se, že odhalení se má dostavit na závěr filmu… Ale diváci byli informováni, a tak jsme vytvořili napětí založené na dohadování, jak se zachová James Stewart, až zjistí, že mu Judy lhala a že je vlastně Madeleine. To byla naše hlavní myšlenka. Ještě bych chtěl říci, že ve filmu je jeden zajímavý prvek navíc, protože sledujete, jak se Judy brání stát se znovu Madeleine. V knize máte dívku, která se nechtěla podrobit proměně -jinak nic. Ve filmu máte ženu, která si uvědomuje, že ten člověk ji postupně demaskuje… Pak je tady další aspekt, který bych nazval psychologickým sexem: v tomto případě je to odhodlání vzkřísit neuskutečnitelnou sexuální představu…"

Zadní strana obálky 

Žánr: Drama / Mysteriozní / Romantický / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 1958

Délka: 128 minut

Původní název: Vertigo

Světová premiéra: 9. května 1958 – USA, San Francisco

Premiéra v kinech ČR: 29. ledna 1998

Režie: Alfred Hitchcock

Námět: Pierre Boileau, Thomas Narcejac – román "D’Entre Les Morts"

Scénář: Alec Coppel, Samuel A. Taylor

Produkce: Herbert Coleman, Alfred Hitchcock, James C. Katz (producent restaurování v roce 1996)

Hudba: Bernard Herrmann

Kamera: Robert Burks

Společnost: Alfred J. Hitchcock Productions / Paramount Pictures

Natáčeno: Kalifornie, USA

Hrají: James Stewart (detektiv John ‚Scottie‘ Ferguson), Kim Novak (Madeleine Elsterpvá / Judy Bartonová), Barbara Bel Geddes (Marjorie ‚Midge‘ Woodová), Tom Helmore (Gavin Elster), Henry Jones (koroner), Raymond Bailey (Scottieho doktor), Ellen Corby (manažerka hotelu McKittrick), Konstantin Shayne (Pop Leibel), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Mono anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: 4:3

Bonus: