Legendy českého filmu – Ves v pohraničí

 

V sobotu 7. března 2009 se v Legendách českého filmu setkáme s méně uváděným a přesto zajímavým českým filmem z roku 1947 Ves v pohraničí. V kontextu navazující na nedávno vydanou Uloupenou hranici se v něm vykreslují události, které se odehrávaly v těchto krajích zhruba o dekádu později – poválečné osídlování českého pohraničí. Cena 49,- Kč

 

Rodina pražského zelináře Pavlase byla mezi prvními přistěhovalci, kteří osídlili pohraniční obec Severov. Novým obyvatelům se společně podaří včas a s úspěchem sklidit první úrodu bude však nutné odhalit německého diverzanta, který se vydává za správce pily. Vzhledem k předúnorovému vzniku scénáře film ještě není zasažen ideologickou propagandou, ve srovnání s jinými díly vracející se k této etapě našich dějin (například současný seriál Zdivočelá země), vyznívá místy až odpočinkově.
Ve skutečnosti oba filmy, Uloupená hranice i Ves v pohraničí, začaly vznikat ve stejném roce 1947, i když Ves v pohraničí byla oficiálně dokončena až v roce 1948. V Uloupené hranici byl pro svět českého filmu režisérem Jiřím Weissem objeven mladý herec Karel Effa, který zde ztvárnil postavu závodčího Jardy padlého v boji proti nacistům na prahu druhé světové války. Ve Vsi v pohraničí ztvárnil postavu bližší jeho naturelu, líného trampa, který si ve filmu i zazpíval a zahrál na kytaru (U nohou mi leží, Pietro vlčák hravý…). A mimochodem, byl to pro něj plodný rok, protože v něm stihl hrát ještě i v řadě dalších filmů (Nikdo nic neví, Parohy, Poslední Mohykán, Znamení Kotvy, Portáši).

Film může být zajímavým i pro ty, kdo se zajímají o filmografii režiséra Jiřího Krejčíka. Jeho způsob vykreslování charakterů již zde naznačil jeho typický styl, který zúročil v mnoha dalších pozdějších filmech.

Země původu: Československo
Rok vzniku: 1948
Žánr: Drama
Režie: Jiří Krejčík
Hrají: J. O. Martin, Jarmila Kurandová, Bohuš Záhorský, Rudolf Hrušínský st., Jan Pivec, Andrej Bagar, Jaroslav Vojta, Antonín Holzinger, Vítězslav Boček, Věra Kalendová, Václav Kyzlink, Světla Amortová, Emil Bolek, Karel Effa, Lubomír Lipský st., Dana Medřická, Rudolf Široký, Vladimír Hlavatý, Karel Žerovnický, Jiří Vasmut, Gustav Schönbach, Rudolf Hrušínský nejst., Zdeněk Kryzánek, Bolek Prchal, Ivan Vojta.

Námět: František A. Dvořák, Zdeňka Infeldová
Scénář: František A. Dvořák, Vladimír Tůma