Choking Hazard

O filmu Choking Hazard napsal Eddie Cockrell z Variety: „Komedie plná drzého humoru a litrů malinově zbarveného slizu!“. Ten humor je nejen drzý, ale občas i dost svérázný, a ten malinově zbarvený sliz je ve skutečnosti směs mozku s krví. Jinak se jedná o film Marka Dobeše a Štěpána Kopřivy s Jaroslavem Duškem v jedné z hlavních rolí. Je to vlastně taková parodie na laciné horrory, avšak natočená s evidentním nadšením pro věc.

Co to vlastně je Choking Hazard? Anglický název znamená: „Pozor: nebezpečí udušení“ – a dává se na malé části hraček, které by kojenec mohl spolknout.
Na samotě, hluboko v lesích, kromě personálu sem nezabloudí živá duše, jak je rok uherák dlouhý. Motel Halali je ideální místo. Přesně to správné prostředí pro víkendový kurs slepého doktora Reiniše (Jaroslav Dušek), kurs, který je určen lidem hledajícím smysl života. Čili to pravé pro Hanušovou, Křenovcovou, Lefnerovou v závěsu s Nedobylem a koneckonců i pro Vernera. Ne tak úplně to pravé pro Měchuru, profesionálního pornoherce, ze kterého se nakonec vyklube příslušník náboženské společnosti Svědci Jehovovi..
 
Důležité je, že se účastníci kursu dozví něco o tom, jak žít. A také něco o tom, jak přežít. Z hlubokých lesů, vonících jehličím, hnilobou a krví, se totiž vynoří zombie myslivci. Oči podlité hnisem, loví oslabené kusy a valí se ve dvou vlnách – nejdříve běžně mručící zombivci, které nezajímá nic jiného než mozky, později jejich sofistikovanější nadřízení, disponující ďábelsky nemrtvou inteligencí. Což je ideální konstelace, protože základní smysloživotní zákon doktora Reiniše zní: „Rozum a instinkt musí být v rovnováze.“ Takže naši hrdinové nemají šanci. Navíc proti zombivcům stojí sami, bez možnosti záchrany zvenčí, protože se nacházejí na tom nejopuštěnějším, nejodlehlejším místě na Křivoklátsku.
Chocking Hazard je typ filmu, který dokáže vyvolává rozporuplné reakce a hodnocení. Dokáže rozdělit diváky na ty, kteří ho zatratí jako totální ptákovinu a ztrátu času, a na ty, které si dokáže získat pro některou ze svých předností. Bylo by asi nerozumné od filmu očekávat nějaké vyšší umělecké aspirace, na druhé straně se však nejedná ani o prvoplánovou variaci na stokrát omleté téma laciných horrorů. Autoři se v rámci pravidel daného žánru nebrali příliš vážně a dokázali čas od času skutečně pobavit. Jednou z takových povedených scén je například taneční rejdění zombie myslivců na barovém parketu při hitu skupiny Boney M. Bohužel scénář obsahuje i mnoho dalších podobných rádoby humorných scén, které ovšem již tak nápadité nejsou, a to jsou právě ta nudnější místa filmu. Docela podstatnou roli hraje v celém díle hudba, která docela dobře navozuje atmosféru napětí a akce. Kupodivu to však není typická horrorová hudba, tedy symfonický orchestr se spoustou smyčců a údery kotlů, ale tvrdé riffy hardcorové kytary, které se k prezentovanému ději překvapivě dobře hodí.
Herecké obsazení je docela zajímavé, především Jaroslav Dušek se zde objevil v poloze, ve kterého zatím neznáme. Po xenofobním fanatickém fotbalovém fanouškovi z filmu Horem Pádem je to další originální postava, uvidíme čím nás v budoucnu ještě překvapí. Fakt je, že jeho účast je pro mnoho jeho fanoušků možná jediným důvodem shlédnutí filmu, chvílemi se ale zdá, že zde neexceluje tak jako v jiných filmech a jeho role je málo výrazná. Možná je to dáno typem postavy, kterou zde ztvárňuje, osoba nevidomého je jistě tak trochu svázaná svým handicapem a černé brýle neumožňují vyniknout mimice tváře, která je důležitou součástí hereckého vyjádření. Od člověka, který druhé poučuje o smyslu života by se také dalo očekávat více suverenity a osobního charismatu. Svérázná filozofie doktora Reiniše a jeho originální názory na život jsou zdá se příliš chabým podkladem pro rozehrání výrazově plné postavy.
Také mnohá očekávání vzešla od role Dády Patrasové, která se zde také ocitla v diametrálně odlišné roli, než v jaké ji známe – vždyť komediální horror je jistě úplně něco jiného než promenáda s žížalou pro předškoláky. Tato očekávání však nedošla svého naplnění, protože Dáda se ve filmu objevuje jen pár minut na začátku a na konci a plní tak roli spíše efektní dekorace než výkonné herečky. Její angažmá tak možná přineslo více zábavy jí samotné při natáčení než divákům v kině.
Dobrou myšlenkou jsou vlastní zombie myslivci, protože myslivec jako takový zabíjí zvířata, při honech pak začasté dochází i k postřelení nebo vraždě lidí, (jiných myslivců nebo dalších účastníků honu). To samo o sobě už vypovídá o osobě myslivce něco zvráceného. Při honech teče krev. Už slovo „hon“ má v sobě něco, co nahání hrůzu, zvláště pak vegeteriánům hledajícím vyšší duchovní hodnoty, kteří takto cíleně vytvářejí protiklad k posedlým myslivcům. Když je takový myslivec posedlý honem navíc vzbuzený po smrti a má nadpřirozené schopnosti kombinované zvířeckou chtivostí po krvi, je to ideální představitel zla do horrorového filmu, určitě originálnější než již poněkud ohledění upíři, mimozemšťané nebo monstra.
Pokud bychom film chápali čistě jako parodii na krvavé béčkové filmy, jednalo by se asi o dílo stravitelné především pro konzumenty tohoto žánru, kteří nejlépe dokáží ocenit různé souvislosti, vtipné narážky a odkazy na parodovaná díla, protože je dobře znají. Film má však ještě i další rozměry, a občas nutí i k přemýšlení, co tím vším chtěli autoři vlastně říct, což sice na jedné straně vede k tomu, že film nelze jednoduše strhat bez toho, aby se příslušný kritik nevystavil posměchu, že vlastně vůbec nic nepochopil, na druhé straně to ale ubírá filmu na spádu a divák pak vlastně neví, jestli se má prostě jen bavit nebo se to pokoušet i pochopit.
Film vyšel na DVD a VHS a od 17.10.2004 byl dostupný v půjčovnách, v prodeji pak od listopadu 2004. Americká verze vyšla 11. ledna 2005.
Režie: Marek Dobeš
Scénář: Štěpán Kopřiva
Producenti Marek Dobeš, Narek Oganesjan
Koproducenti  A. C. E. a. s.,Cinemasound s.r.o.
Kamera: Martin Preiss
Střih: Michal Hýka
Zvuk: Cinemasound
Výkonný producent: Vlaďka Poláčková
Produkce Petr Macek
Architekt Kateřina Koutská
Asistent režie Karel Coma
Asistent produkce Tomáš Kapras

Hrají:Dr. Reiniš Jaroslav Dušek,Verner Jan Dolanský, Hanušová Eva Nadaždyová,Lefnerová Anna Fialková, Nedobyl Kamil Švejda, Křenovcová Eva Janoušková, Měchura Roman „Izzi“ Izaiáš, Dáda Patrasová Dáda Patrasová, Nadlesní Bárta Jan Nemejovský, Superzombivec Knýbel Ondřej Neff, Superzombivec Stančík Jan „Katana“ Sýkora, Superzombivec Zdražil Pavel „Pej“ Holec, Taxikář Robert Rosenberg,Tomáš Narek  Oganesjan, Hospodský houbař Petr Zenkl, Číšník Petr Bartoška, Kuchař Luděk Staněk, Daněček Martin Mudr, Servírka Bohuslava Šmatolárová, Umyvačka nádobí Ludmila Hroudová, Sexy prodavačka Simona Babčáková, Zombivec otloukánek Tomáš Pospíšil, Zombivec umlácený Dádou Ladislav Šourek, Zombivec ve skříni Michal Jeřábek, Zombivec s hrncem na hlavě Petr Litoš, Hitchcock Tomáš Baldýnský (Baldachýn), Pan Bobík kocour Damián,

Zombivci Pavel Beneš, Jiří Walker Procházka, Vlado Ríša, Karel „Netopejr“ Petřík, Roman Komzák, Petr „Šari“ Šaroch, František „Were“ Bouška, Martin Charvát, Jiří T. Pelech, Jaromír Kaláb, Vilém Valenda vkr, Dezider Hajnovič, Jiří Zídek,Radek „007“ Hora, Červ, Alexandr „Sůša“ Rusevský, Zdeněk Ležák, Darek Šmíd, Ludvík Tůma alias Indian, Pavel Hönigschmied, Dr P. P., Marek Hanáček, Bohumil Dobeš, Gurgen Oganesjan, Štěpán Kopřiva, Petr Macek, David Novák, Šimon Španihel, Marián Tománek, Radek Valter, Viktor Filip, Tomáš Filip, Zdeněk Ficker, Lukáš Hoyer, Jakub „Masák“ Holas, Karel Spěšný, Lukáš „Klátič“ Havlíček, Jarek „Chromajzl“ Odl, Daniel Reverend Vagenknecht, Pavel Sklenář, Filip Gotfrid, Ladislav Procházka, Lukáš Boston Kostálek, Tomáš Červ Červenka, Jiří Kopecký, Pavel Plch, Petr Vajda, Lumír Krpec, Josef Šiko, Roman Molek, Jan Tempel, Filip Šťastný, Patrik Zeindler, István Nágy, Ondřej Vosmík, Andrea Vernerová, Jaromír Kalina, Kung-fu zombivci: Lukáš Jirkovský, Adam Bartas, Robert Tesař, Václav Rybář
Tanečníci: Guri Oganesjan, Richard Beber, Milan Odstrčil, Petr Pačes, Petr Lukavský
Kaskadér Robin Doležal