Světový kinematograf – Hranice

Se žhavým místem mezi zemí vysněnou a Mexikem už jsme jednou tu čest měli. Charlese Bronsona tentokrát vystřídá Jack Nicholson a díky North Video se v pátek 13. března 2009 znovu podíváme, jak vypadá Hranice, za pouhých 49,- Kč.

Charlie Smith se s ženou přestěhují do blízkosti mexických hranic v Texasu. Zde Charlie začne pracovat u pohraniční stráže. Jeho parťák však Charlieho zaplete do špatných kšeftů a to do pašování lidí a drog přes hranice. Jednoho dne se vše zvrtne a Charlie pochopí, že se dal na špatnou cestu. Pokusí se vše napravit a pomoci Mexičance Marii nalézt její unesené dítě.

A jen stručně si vypůjčím z diváckých ohlasů:

Ten krásný plakát zobrazuje drsného Jacka Nicholsona v drsném filmu, ale nakonec jde spíš o snímek s lidskými hodnotami, kde se zachraňují děti a lidi se vyrovnávají se špínou okolo. Tempo pomalejší, žádný velký adrenalin nebo akce, ale kouká se na to příjemně.

Svým civilně syrovým pojetím a uměřenými hereckými výkony výtečné a uvěřitelné drama z pohraničí, vlastně by se dalo říct takový moderní western o střetu v jádru férového chlapáka s vlastními problémy, prostředím, korupcí a nelidskostí daným zlem…

A můžeme doplnit oficiálním textem:

Charlie Smith se s manželkou stěhuje k mexickým hranicím v Texasu, kde Charlie začne pracovat jako pohraničník. Jeho nový parťák Cat je zjevně zapleten do špinavých kšeftů – tajně si přivydělává tím, že pašuje lidi přes hranice, a svádí ke snadnému zisku i nového kolegu. V drsném světě každodenní korupce to Charlie zprvu nevnímá, ale stále častěji si začíná uvědomovat, že kromě hranic, které střeží, by v každém z nás měly existovat i hranice lidskosti. Když pochopí, že se pohybuje na hraně, postaví se proti zkorumpovaným kolegům a pomáhá mladé Mexičance hledat dítě, které se zřejmě stalo obětí obchodu s nemluvňaty. Působivé drama osamělého hrdiny, které by se bez velké nadsázky dalo označit za moderní western, umocňují herecké výkony obou hlavních představiteků (po boku Jacka Nicholsona se v roli parťáka Cata představí Harvey Keitel).

Žánr: Drama / Krimi

Země původu: USA

Rok vzniku: 1982

Délka: 108 minut

Původní název: The Border

Světová premiéra: 31. ledna 1982 – USA

Režie: Tony Richardson

Scénář: David Freeman, Walon Green, Deric Washburn

Produkce: Edgar Bronfman Jr., Neil Hartley

Hudba: Ry Cooder, Domingo Samudio

Kamera: Ric Waite

Společnost: Efer Productions / RKO Pictures / Universal Pictures

Natáčeno: Antigua, Guatemala / El Paso, Texas, USA / Guatemala City, Guatemala

Hrají: Jack Nicholson (Charlie Smith), Harvey Keitel (Cat), Valerie Perrine (Marcy), Warren Oates (Red), Elpidia Carrillo (Marie), Shannon Wilcox (Savannah), Manuel Viescas (Juan), Jeff Morris (J.J.), Mike Gomez (Manuel), Dirk Blocker (Beef), Lonny Chapman (Andy), Stacey Pickren (šlapka), Floyd Levine (Lou), James Jeter (lupič Frank), Alan Fudge (Hawker), William Russ (Jimbo), Gary Grubbs (Honk), Gary Sexton (Slim), Billy Silva (George), Bill McLaughlin (Donny), David Beecroft (Kevin), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 16:9

Bonus: žádný