Green Media – Popelka

Kdo by neznal Popelku! Existuje nespočet variant této klasické pohádky. Ta animovaná od Burbank Studios není tak "načančaná" jak ta od Disneye, ale možná snad proto je civilnější a jaksi milejší. Vydala Green Media ve středu 18.3.2009 v klasické plastové krabičce za 49,- Kč.

Kouzelný příběh Popelky, která žije u zlé macechy a musí snášet různé ústrky nejen od ní, ale i od svých dvou namyšlených nevlastních sester. Rodina je vůči Popelce xenofobní a diskriminuje ji. Zatímco oni  si spí na postelích s jemnými duchnami, Popelka musí spát na zemi poblíž ohniště v popelu. Odtud také pochází její jméno (no, nevím jak by se asi jmenovala, kdyby spala třeba poblíž záchodku).

Jenže je zde jeden zádrhel – macecha má finanční problémy. Což o to, to má dnes kdekdo. Macecha se snaží s nepříznivou finanční situací bojovat. A to po svém způsobu. Nebere si úvěr od Home Creditu, ale plánuje výhodně provdat své vlastní dcery za nějakého bohatého ženicha. A nejraději za toho nejbohatšího – za prince.

Jenže – mladý feudál je sice zazobaný, ale není slepý. Proč by si měl brát jednu z ošklivých dcer, která je navíc chudá. Při jeho možnostech by sice bohatství nemuselo hrát při výběru takovou roli, ale ať je aspoň hezká, když už má mít holou řiť.

Ono popravdě řečeno, princ by se nejraději neženil vůbec. Po fyzické stránce sice jisté nutkání cítí, ale psychicky ještě nedozrál. Snad za jeho opožděnost může degenerace způsobená dlouholetou příbuzenskou plemenitbou, a tak by se raději stále věnoval zábavě se svými panoši, lovu a hrám.

Ale přání jeho královských rodičů je jiné. Král je již starý a rád by se odebral do domu pro seniory s pečovatelskou službou, kde by měl jistotu, že jeho začínající demence nebude na překážku důstojnému stárnutí.  Proto chce tíhu vládnutí předat princi, ovšem je také nutné, aby bylo zajištěno pokračování rodu a udržení dynastické posloupnosti v rodině.

A princ tak přemýšlí, vybírá a rozhodně nemá v úmyslu vzít si to první co mu přijde pod ruku. A zvěst o tom, že hledá nevěstu, brzy dorazila i na statek zlé macechy. Všichni se dozvídají zprávu, že princ pořádá veliký taneční bál, na kterém si hodlá okouknout co z mladých nezadaných žen by případně stálo za úvahu.

Na bál by se ráda podívala i naivní Popelka, ale to jí samozřejmě zlá macecha zakáže. Navíc ani nemá co na sebe. Jít tam v popelářských šatech samozřejmě nená cenu – vždyť by ji tam ani nepustili. Popelka má ale pomocníky – vílu, která žije v kouzelném stromu, a štěňátko. A tak se nakonec na bál dostane, a to v krásných šatech. Rozbitím skleněného pantoflíčku se kouzlo zruší, a Popelka málem zmizí zase v popeli, ale její princ ji hledá a nakonec nalézá. Nakonec vše dobře dopadne, vezmou se a žijí šťastně navždy.

A co macocha a její zlé sestry? O tom již pohádka nic neříká. Zřejmě jim nezbylo nic jiného, než aby Popelčinou štěstí z povzdálí sledovaly. A víte, že to nakonec taky vůbec není špatné?

Údaje o DVD:

Obraz: barevný, PAL, 4:3
Zvuk: DD 2.0 česky, DD 2.0 anglicky
Titulky: —
Délka: 51 minut

Typ disku: DVD 5
Regiony: All
Bonusy: Upoutávky na další pohádky
 
Image Copyright © Anchor Bay Entertainment