Blesk pro ženy – Nezkrotná Angelika

Blesk pro ženy v pondělí 23. března 2009 za cenu 49,- Kč pokračuje již čtvrtým dílem s názvem Nezkrotná Angelika.

Tentokrát se Angelika vydává na moře mezi piráty. Poté, co jí zklamaný král, jehož milostné návrhy odmítla, prozradí, že Joffrey de Peyrac nebyl upálen, ale unikl, rozhodne se jej Angelika najít za každou cenu. Ačkoliv se na kratinkou dobu setkají již na konci třetího dílu Angelika a král, Joffrey zmizí a nepřeje si, aby s ním Angelika odešla. Je totiž psancem. Angelika tedy uprchne z Paříže, opustí dvůr, Francii i své syny a vydá se za pomoci vědce Savaryho nejprve na ostrov des Langoustiers, kde by se podle některých stop mohl Peyrac ukrývat. Poté se ocitne na palubě královské galéry na Sardinii, jíž velí u dvora oblíbený vévoda de Vivonne, bratr královy favoritky, Mme de Montespan. Poté, co je galéra napadena piráty, Angelika opouští její palubu. Pochopitelně netušíc, že velitel pirátské lodi – Rescator – je Joffrey de Peyrac, kterého hledá…

Před utonutím ji zachrání až pirátská loď markýze d’Escrainville, opilce a zatracence nenávidícího ženy, jenž svoji touhu Angeliku zabít ovládne jen proto, aby ji výhodně prodal na trhu otroků v Candii (Kréta). Zde je krásná markýza prodána neznámému muži, v němž Angelika pozná hraběte de Peyrac. Její štěstí však netrvá dlouho. Setkání končí zcela jinak, než je v romantických dobrodružných příbězích zvykem. Peyracův úkryt je přepaden Escrainvillovými muži a Angelika unesena, aby ji markýz d´Escrainville mohl prodat znovu a výhodněji.

Čtvrtá část filmové série rozpracovává drobnou část knihy „Nezkrotná Angelika“ do velkých středomořských dobrodružství, k nimž autorka „Angeliky“ dodává: „Nikdy jsem nebyla spokojena s výsledkem, do nějž jsem nesměla zasahovat.“

Při uvedení na plátna vyšel v tehdejším časopise Kino obrázkový průvodce filmem. Takže citujme alespoň texty:

1. To již víte z filmu Angelika a král: Když Angelika zjistí, že její milovaný Joffrey, který je současně otcem jejích synů, nezahynul před sedmi léty na hranici, rozhodne se stůj co stůj ho najít. První stopy vedou na kterýsi středomořský ostrov, kde však beznadějně mizí. Angelika vstoupí na palubu královské galéry La Reale a vyzkouší na admirálu de Vivonne sílu své svůdnosti- Přežene to však a jen tak tak unikne znásilnění.

2. Za záchranu může děkovat cizí válečné lodi, která se objeví v pravý čas a spolu s dvěma barbarskými čluny galéru potopí. Angelika hledá spásu ve vlnách. Pochopitelně netuší, že na velitelském můstku cizí lodi stojí muž, kterému zasvětila celý svůj život. Nyní je známý jako skvělý pirát, zapřisáhlý králův nepřítel a hlasatel svobody těch nejubožejších: no prostě pověstný Rescator.

3. Také ten se až příliš pozdě dozví, jaký vzácný náklad vezla La Reale, a všechno jeho zoufalé pátrání po Angelice, kterou nikdy nepřestal milovat, je marné. Ta sice unikla barbarům a nástrahám moře, zato však padla do rukou francouzského dobrodruha Escrainvilla. I ten, zmámen její krásou, se ji pokouší získat po dobrm či – podle svého naturelu – spíš po zlém. Marně. Nakonec se rozhodne dát nezkrotnou Angeliku na pospas dvěma šíleným vězňům.

4. Rescatorovo tajemné a nedobytné útočiště je v soustavě podzemních jeskyň neznámého ostrova. Jak vidno, nežije si zde pan Peyrac právě špatně. Je pánem ohromného pokladu a celé řady bílých i méně bílých harémových dám. Co je to však všechno platno, když on touží po jediné ženě, kterou ve svém životě miloval, po krásné Angelice.

5. Tu zatím Escrainville dopravil na Krétu. Hrozbami a nelidským mučením ji přinutí, aby se – stejně jako ostatní otrokyně – obnažila před chtivýma očima orientálních kupců. Její bílá krása vzbudí nesmírný zájem a cena rapidně stoupá. Nakonec ji koupí za pohádkovou sumu dvou set tisíc dukátů neznámý muž a hned ji odvede.

6. Hrůzu nešťastné Angeliky vystřídá pocit prudkého štěstí, když zjistí, že kupcem není nikdo jiný než její tak dlouho hledaný choť. Blaho znovu nalezené lásky však netrvá dlouho. Přicházejí nové zápletky, nové odloučení milujících se manželů a nezkrotná Angelika jde vstříc novým a -jestli je to vůbec možné – snad ještě nebezpečnějším dobrodružstvím.

Žánr: Dobrodružný / Romantický

Země původu: Francie / Německo / Itálie

Rok vzniku: 1967

Délka: 95 minut

Světová premiéra: 27. října 1967 – Francie

Původní název: Indomptable Angélique / L‘ Indomabile Angelica / Untamable Angelique

Režie: Bernard Borderie

Námět: Anne Golon, Serge Golon

Scénář: Bernard Borderie, Francis Cosne, Pascal Jardin, Louis Agotay

Produkce: François Chavane, Francis Cosne

Hudba: Michel Magne

Kamera: Henri Persin

Společnost: Cinéphonic / Compagnie Industrielle et Commerciale Cinématographique / Films Borderie / Fono Roma / Francos Films / Gloria-Film GmbH / Temimi

Natáčeno: Cinecittà Studios, Cinecittà, Řím, Lazio, Itálie

Hrají: Michèle Mercier (Angélique de Peyrac), Robert Hossein (Jeoffrey de Peyrac), Roger Pigaut (markýz d´Escrainville), Christian Rode (vévoda z Vivonne), Ettore Manni (Jason), Bruno Dietrich (Coriano), Pasquale Martino (Savary), Sieghardt Rupp (Millerand), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 francouzsky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: barbarští korzáři, trh s otroky, fotogalerie