DVD edice – iBoys.cz – Letní bouře

DVD v edici iBoys.cz vychází již počtvrté, a tak myslím, že snad většina těch, co už nějakou dobu sledují trh levných DVD ví, na jaký žánr se zaměřuje. A pro ty, co to neví: jde o filmy s homosexuální tematikou. Dalším titulem, který vyšel dnes 1. dubna 2009, je německý film Letní bouře. Cena 49,- Kč.

Film si netroufám jakkoliv hodnotit, protože díky své orientaci k tomu nemám předpoklady a zřejmě bych pro něj asi nedokázal v sobě najít patřičnou empatii. A člověka, který by pro to předpoklady měl, v naší redakci ani nemáme, tudíž se naskýtá otázka, zda se o těchto filmech zmiňovat vůbec, nebo zda je taktně přecházet. Ono je to fakt těžké najít nezaujatý pohled, zvláště když člověk čte hodnocení na internetu, kde se dočítá od nadšených rekací až po kritická slova, která film obviňují z průměrnosti a  snaží se dokázat, že vysoká hodnocení si získal neoprávněně právě díky svému zaměření na specifickou cílovou skupinu a nikoliv díky svým skutečným kvalitám.
Takže pokud by se třeba našel někdo, kdo by se cítil povolaným o tomto typu filmů napsat pár zasvěcených slov, může zde dostat prostor. Alespoň bychom si takovéto filmy nemuseli přehazovat jako horký brambor. Ono nejde ani tak o to, že by člověk nechtěl být nezaujatý a objektivní, ale při vší toleranci se musím přiznat, že při některých scénách v takovém filmu se cítím jaksi nekompetentně, a říkám si, že bych raději měl psát o tom, co je mi blízké a k čemu můžu něco přínosného říct.
Takže si aspoň řekněme, co o tomto filmu říká distributor ve svém oficiálním textu:

Život se přihodí bez varování.

Tobi a Achim jsou dlouholetí přátelé. Spolu působí v jednom veslařském družstvu, spolu poprvé poznávají taje života i druhého pohlaví. Jak se však rozvíjí Achimův milostný vztah se Sandrou, Tobi si začíná uvědomovat, že jeho poměr k Achimovi je více než jen kamarádský. Soustředění veslařského oddílu a probíhající letní bouře vyhrotí vztahy mezi mladými lidmi. Specifický humor teenagerovských komedií, vycházející především z objevování sexuálního života, se proplétá s dramatem přiznání vlastní sexuální orientace.

Dnes již kultovní "teenager" film. Citlivý příběh o mladých lidech, prvních láskách, emocích, zklamání, touze a toleranci, síle přátelství a také o jednom veslařském závodu a letní bouři, která nakonec změní životy všem…

Tento film je vkusnou kombinací komedie, romantiky, dramatu, silného příběhu, skvělé hudby a mimořádných hereckých výkonů.

Země původu: Německo
Rok vzniku: 2004
Originální název: Sommersturm
Žánr: Drama, Komedie, Teenagerský
Režie: Marco Kreuzpaintner
Hrají: Robert Stadlober, Kostja Ullmann, Alicja Bachleda-Curus, Marlon Kittel
Ocenění:
New Faces Awards (Německo) – režie (Marco Kreuzpaintner)
Undine Awards (Rakousko) – mladý herec (R. Stadlober)