Aha! – Příští rok ve stejnou dobu

 

Aha! v pátek 3. dubna 2009 nabídne filmovou podobu divadelní hry Příští rok ve stejnou dobu za 49,- Kč. Herecký koncert obou hlavních představitelů. 

 

Komorní romantický příběh Doris a George, kteří se náhodně potkali v jednom přímořském hotýlku, bláznivě zamilovali, strávili spolu noc a jejich vzájemné okouzlení je tak velké, že se nedokáží vzdát přítomnosti toho druhého. Proto si slíbili, že příští rok se opět sejdou. Ve stejnou dobu, na stejném místě… Na tom by nebylo nic zvláštního, pokud bychom nevěděli, že George i Doris mají nejen své partnery před zákonem, ale každý také tři děti. A my máme možnost sledovat vývoj jejich vztahu v průběhu let a desetiletí, od bláznivého milování až po zralé porozumění.

Konečně film, kde jsem nezvykle nenašel jediný negativní ohlas:

Film s parametry levné televizní inscenace, ovšem se skvělými hereckými výkony hlavních (a jediných) představitelů. Dvě hodiny v tomto filmu pouze mluví dva lidé a věřte nevěřte, ono to nejen není nudné, ono je to naopak velice zábavné. My se k nim podíváme vždycky jednou za pět let (1951 – 1977), sledujeme jejich vztah od zbrklého začátku přes různé životní krize až ke starouškovskému závěru.

Roztržitý, neurotický, provinilý a ve výsledku prostě roztomilý George, na oko cudná, ale ve skrytu duše hříšná Doris, jejich proměny v životě (obzvlášť období hippies a následné období, kdy se z Doris stává vkusná dáma-manažerka a z George muž s korálky okolo krku zabývající se psychologií) a taky střihy mezi různými etapami: jak se měnili prezidenti, která hudba vládla světem – vše prostě skvěle zapadá a já se na tuhle zfilmovanou divadelní hru hrozně ráda dívám. Nejzajímavější na tom všem ale je, že ač jsem odpůrce nevěry a většinou jí odsuzuju, tady se na to koukám jinak, lehčeji..

Zadní strana obalu 

Žánr: Komedie / Drama / Romantický

Země původu: USA

Rok vzniku: 1978

Délka: 113 minut

Původní název: Same Time, Next Year

Světová premiéra: 22. listopad 1978 – USA, New York

Režie: Robert Mulligan

Scénář: Bernard Slade (podle vlastní divadelní hry)

Produkce: Morton Gottlieb, Walter Mirisch

Hudba: Marvin Hamlisch

Kamera: Robert Surtees

Společnost: The Mirisch Corporation / Universal Pictures

Natáčeno: Little River, Kalifornie, USA / Mendocino, Kalifornie, USA / Universal Studios – 100 Universal City Plaza, Universal City, Kalifornie, USA

Hrají: Ellen Burstyn (Doris), Alan Alda (George Peters), Ivan Bonar (Chalmers), Bernie Kuby (číšník), Cosmo Sardo (číšník), David Northcutt (pilot #1), William Cantrell (pilot #2)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky (vypínatelné u českého zvuku, napevno s anglickým zvukem)

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,85:1)

Bonus: žádný