North video – Sladká svoboda

S tímhle nenápadným pánem jsme měli nedávno možnost se seznámit v nenápadném filmu. Tentokrát máme možnost ho poznat nejen jako hlavního představitele, ale též jako režiséra a scénáristu. North Video v edici Světový kinematograf v pátek 10. dubna 2009 za 49,- Kč nabídne jeho film Sladká svoboda.

Spisovatel Michael Burgess předal práva na svůj bestseller o americké revoluci. Do městečka přicházejí filmaři, aby natočili filmovou adaptaci a události dostanou najednou rychlý spád. Režisér a producent neustále mnění scénář, Michaelova matka věří, že je v její kuchyni ďábel, problémy s přítelkyní a svérázná kráska Faith, to všechno udělá Miachelovi ze života blázinec.

A dovolejme se opět názoru diváků:

To je geniální pohled na úctu amerických filmařů k historii. Snaha autora knihy zachránit za každou cenu co nejvíce historických pravd na úkor audiovizuální stránky filmu je velmi zábavná. Alan Alda je skvělý, Michelle Pfeiffer je krásná a boj s filmaři nemá chybu. Lze jenom doporučit.

Žánr: Komedie

Země původu: USA

Rok vzniku: 1986

Délka: 102 minut

Původní název: Sweet Liberty

Světová premiéra: 14. května 1986 – USA

Režie: Alan Alda

Scénář: Alan Alda

Produkce: Martin Bregman, Michael Economou, Judith Stevens, Louis A. Stroller

Hudba: Bruce Broughton

Kamera: Frank Tidy

Společnost: Universal Pictures

Natáčeno: Adventureland Amusement Park, Farmingdale, Long Island, New York, USA / Sag Harbor, Long Island, New York, USA / Southampton, Long Island, New York, USA / Toronto, Ontario, Kanada

Hrají: Alan Alda (Michael Burgess), Michael Caine (Elliott James), Michelle Pfeiffer (Faith Healyová), Bob Hoskins (Stanley Gould), Lise Hilboldt (Gretchen Carlsenová), Lillian Gish (Cecelia Burgessová), Saul Rubinek (režisér Bo Hodges), Lois Chiles (Leslie), Linda Thorson (Grace Jamesová), Diane Agostini (ošetřovatelka), Antony Alda (člen filmového štábu), Alvin Alexis (student), Christopher Bregman (utíkající chlapec), Leo Burmester (Hank), Cynthia Burr (asistentka kamery), Timothy Carhart (Eagleton, koordinátor kaskadérů), Bryan Clark Governor (guvernér Swayze), Bonnie Deroski (studentka), Frank Ferrara (Lopert), Michael Flanagan (Frank Stirling), Dann Florek (Jesse), David Gideo (kameraman), a další

České znění: připravilo Televizní studio Brno – Dabing, Česká televize 1994 – Zdeněk Junák (Alan Alda), Karel Janský (Michael Caine), Dita Kaplanová (Michelle Pfeiffer), Karel Mišurec (Bob Hoskins), Zora Bösserlová (Lise Hilboldt), Olga Hegerová (Lillian Gish), Erik Pardus (Saul Rubinek), Jana Musilová (Lois Chiles), Eva Gorčicová (Linda Thorson)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: české vypínatelné u českého zvuku, české napevno s anglickým zvukem

Obraz: barevný PAL 16:9 (1,85:1 anamorf)

Bonus: žádný