Filmhouse – Poklad na Stříbrném jezeře

A je to tady! Konečně jsme se my, fanoušci  a příznivci knih Karla Maye a jejich filmových zpracování, dočkali! Velikou radost nám připravil 07. dubna 2009 úterní Filmhouse, když „pustil" na trh s levnými pošetkovými tituly první z chystané řady 16 „mayovek" – Poklad na Stříbrném jezeře za příznivou cenu 50,- Kč.  

 

„Tak tady jsou. Legendární postavy našeho mládí – Old Shatterhand a Vinnetou. Bílý muž, jenž přešel velikou louži, aby na Divokém západě našel svou novou vlast a vykonal činy, které mu vynesly nesmrtelnou slávu. A poslední náčelník Apačů, na kterého už doléhá stín tragiky jeho národa, ale který bez váhání nasazuje život, má-li se dopomoci právu k vítězství. Tož vydejme se na pouť nekonečnými dálavami amerických prérií, hlubokými údolími i po vrcholcích vysokých pohoří a prožijme s nimi veliká dobrodružství a nemilosrdné boje za čest a slávu."

 

Děj  zajistné není třeba fanouškům a pamětníkům připomínat, ale pro mladší generaci krátké shrnutí:

Cornel Brinkley, neprávem se honosící hodností plukovníka, velí několika desítkám nejhorších pobudů a tuláků. Tento zločinec zavraždí Erika Engela, cestujícího v dostavníku, aby získal plán cesty ke Stříbrnému jezeru. Dozvěděl se, že u Stříbrného jezera se má ukrývat starý indiánský poklad. Je to však skutečnost, nebo jen pouhá legenda?

Navíc Cornel zjistí, že ukořistil jen polovinu plánu. Druhá část je na Buttlerově farmě. Zaútočí na ni se svými trampy, ale do cesty se mu postaví Vinnetou a Old Shatterhand s přáteli. Poražený Cornel vymyslí ďábelský plán. Jeho bandité vypálí indiánský tábor a zajmou Ellen, snoubenku Freda Engela. Obě skupiny, trampové i zálesáci, míří přes území nepřátelských Utahů ke Stříbrnému jezeru.

 

Komu se dříve podaří vyhnout se všem nástrahám a objevit jeskyni s legendárním pokladem?

 

Když byl film Poklad na Stříbrném jezeře v r.1962 poprvé uveden na plátnech kin, stal se kasovním trhákem. Pod vedením režiséra Haralda Reinla a jeho spolupracovníků (připomeňme například scénáristu Haralda G. Petersona, kameramana Ernsta W. Kalinkeho a autora Martina Böttchera) vznikl dobrodružný film, který se stal pro mnoho generací legendou.

Žánr: Western, dobrodružný

Země původu: Západní Německo, Jugoslávie, Francie

Rok vzniku: 1962

Originální název: Der Schatz im Silbersee

Délka: 106 minut

Režie: Dr. Harald Reinl

Scénář: Harald G. Peterson

Hudba: Martin Böttcher

Hrají: Vinnetou – Pierre Brice (Stanislav Fišer),  Old Shatterhand – Lex Barker (Vladimír Ráž), Sam Hawkens – Ralf Wolter (Valter Taub),  Cornel Brinkley – Herbert Lom (Felix le Breux),  Ellen Pattersonová – Karin Dor (Zuzana Stivínová),  Fred Engel – Götz George (Josef Vinklář), Lord Castlepool – Eddi Arent (Vladimír Hrubý) a další …

 

Údaje o DVD:  

 

Zvuk: DD 5.1 německy,  DD 2.0 německy, DD 2.0 česky

Titulky: české, slovenské

Obraz: barevný 2,35:1 anamorfní

Typ DVD: DVD 9

Bonusy: Restaurování obrazu, úvodní titulky české verze, rozhovor s producentem, filmový omyl , profily postav (Cornel Brinkley, Lord Castlepool)