North Video – Smutek paní Šnajderové

 

Aha! mělo po Velikonocích nabídnou v úterý 14. dubna 2009 za cenu 49,- Kč další český film, tentokrát Smutek paní Šnajderové. Letní milostná retroromance o lásce vdané ženy a mladého studenta. Jenže jsme si zatraceně počkali, film se objevil na pultech pod značkou North Video až v úterý 22. prosince 2009

 

 

Děj filmu se odehrává během horkého léta v roce 1961, kdy partička studentů FAMU natáčí v Českém Štemberku absolventský film o továrně na motorky. Trojici studentů tvoří Čech Karel, který má na starost režii dokumentu, Slovák Artur, jenž se stará o produkci snímku a albánský kameraman Leke Seriani. Tato postava je předobrazem autora námětu, spoluautora scénáře a režiséra filmu Pira Milkaniho, absolventa pražské FAMU, který ve Smutku paní Šnajdrové zpracoval své vzpomínky na studentská léta strávená v někdejším Československu počátku 60. let.

 

Konfrontace bohémství a vnímavosti mladých filmařů s českým venkovem, setkání s celou škálou postav – hrabě, šéf policejní stanice, stranicky zapálený ředitel továrny, rozverné mladé „soudružky" či mateřsky bodrá vedoucí hotelu – tvoří jednu dějovou vrstvu příběhu. Další pak představuje osobní drama albánského studenta Lekeho, pocházejícího ze země zcela izolované od zbytku Evropy, rozpolceného pocitem sounáležitosti se svou vlastí a rodinou, zejména vazbou na matku, a okouzlením životním stylem, erotickou nevázaností a bezstarostností české "zlaté mládeže".

 

Osudová setkání zažívá především pohledný Albánec Leke, jehož od první chvíle upoutá krásná a tajemně uzavřená paní Šnajderová, manželka věčně opilého šéfa místní policie. Hrdinovo milostné vzplanutí ke zralé ženě je další nosnou rovinou vyprávění. Postupně se mezi nimi vyvine milostný vztah. Nakonec se však Leke musí rozhodnout mezi láskou a svou rodinou v Albánii. Z nařízení nejvyšších stranických a politických činitelů Albánie se musí neodkladně všichni Albánci studující v zahraničí vrátit zpět do vlasti. V případě, že tak neučiní, budou exemplárně postiženy jejich rodiny.

 

V tomto dramatickém okamžiku je pro Lekeho životně důležité setkání s hrabětem Šternberkem, který pracuje na svém bývalém hradě jako průvodce a kastelán. Je to setkání, které ovlivní celý další život mladého umělce.

 

Epilog nás přenese do současnosti. Tehdy se Leke Seriani vrací do Čech už jako renomovaný albánský filmař a vydává se po stopách svých vzpomínek i osudové lásky…

 

Zadní strana obálky

Ne každý dobrý úmysl se povede:

 

Je to hrozně hrozně hrozně moc hloupé a trapné a strnulé a křečovité. A to i v momentech, kdy žádná z postav nemluví, a to už je co říct. Stejně jako nelze až do smrti zedničit, nelze až do smrti režírovat.

 

A totální poprava tady.

 

Žánr: Romantický

Země původu: Česká republika / Albánie

Rok vzniku: 2007

Délka: 106 minut

Alternativní název: Trishtimi i zonjes Shnajder / The Sadness of Mrs. Snajdrova

Premiéra v kinech ČR: 29. května 2008

Režie: Eno Milkani, Piro Milkani

Scénář: Radek Šofr ml., Piro Milkani

Produkce: Piro Milkani, Jana Tomsová

Hudba: Milan Kymlička

Kamera: Miro Gábor, Afrim Spahiu

Společnost: Studio FÁMA 92

Hrají: Anna Geislerová (paní Šnajderová), Nik Xhelilaj (Leke), Bára Štěpánová (hostinská), Tomáš Töpfer (ředitel továrny Piskáček), Kreshnik Ahelilax (Leke Seriani), Michele Placido (hrabě Šternberk), Paolo Buglioni (pan Šnajder), Arta Dobroshi (Ema-dabing Zuzana Hykyšová), Kamil Kollarik (Artur), Petra Novotná, Veronika Novotná, Jirí Hanc, Marie Růžičková, Niko Kanxheri (dabing Milan Slepička), Madi Dibra, Fatmir Hysi, Violeta Manushi, Monika Kvasničková, Lorenc Hysi, Nevila Hysi, Bohumil Starý, Jakub Jech, Pavlína Karpeles, Alena Kubálková, Jan Růžička, Otto Tesař, Jiří Hanč, Michaela Kundelová, Marcela Vovsová, Jana Rabová, Hana Baroňová, Dominik Sulek, a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky  

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,85:1 letterbox)  

Bonus: z naší nabídky, nejen pro nejmenší