Aha! – Suzanne

I když by se podle názvu člověk nechal splést, jde o další „domácí" film. Aha! v pátek 17. dubna 2009 přichází s koprodukčním filmem Suzanne v ceně 49,- Kč. Příběh lásky o pádu do propasti, která nemá dno.

Strhující film ze života narkomanů. Zároveň příběh otce, který zachraňuje svoji dceru z náručí "sladké smrti". Slovensko-česká koprodukce scenáristy a režiséra Dušana Rapoše vznikla jako součást kampaně Miluj život, ne drogy. Film vypráví příběh bratislavské nastávající maminky Suzanne, která se pokouší vysvobodit ze zajetí drogové závislosti. Názvem film upomíná k dřívějším populárním filmům o fontáně pro Zuzanu na základě volné inspirace stejnojmennou písničkou Leonarda Cohena.

Příběh mladé bratislavské ženy s francouzským jménem Suzanne, která zcela propadla drogám společně se svým milencem výtvarníkem Denym. Žijí společně v ateliéru zařízeném v opuštěné továrně. Suzanne po mnoha dramatických událostech v sobě najde sílu léčit se z drogové závislosti. Její motivací je strach ze smrti a touha porodit vysněné dítě. Ale Suzannina snaha přimět k osvobození od drog i svého partnera vede k tragédii.

 

Mezi tvůrci je jako představitelka hlavní role a autorka spolunámětu Eva Vejmělková, jež se v posledním roce výrazně angažuje v boji proti drogám, který organizuje české Národní centrum podpory zdraví. Jména herečky a režiséra, "současné" téma filmu a koneckonců i jeho název mimoděk upomínají na Rapošovy snímky Fontána pre Zuzanu (1985) a Fontána pre Zuzanu 2. Koncepce filmu odpovídá didaktickému záměru tvůrců.

 

Podle slov režiséra je inspirace Cohenovou písní pouze pocitová a bezprostředně nesouvisí s jejím textem. Tvůrci využili svých zkušeností ze setkání s narkomany. Na rozdíl od Pavučiny (1986) Zdenka Zaorala nevyužívají dokumentaristických postupů; s jasně čitelnou přímočarostí ilustrují tezi o smrtelné škodlivosti tvrdých drog. Jí je podřízena průhledná symbolika filmu (obrazově i verbálně vyjádřená situace "za pět minut smrt", přirovnání mladých narkomanů k opuštěným psům), prvoplánové použití převzaté hudby (Verdiho Requiem) i poněkud strojeně metaforické dialogy, s nimiž si nedokázali poradit ani zkušení herci (Maroš Kramár v roli excentrického výtvarníka a Suzannina milence Denyho, Boleslav Polívka jako její pozdě nalezený otec). Důležitou složkou vyprávění jsou výtvarné artefakty, zobrazující vnitřní svět hrdinů. Na jejich podobě spolupracovali kromě odborníků (dr. Václav Dvořák z bohnické léčebny v Praze) částečně i skuteční narkomané.

 

(Zdeno Kubina: Filmový přehled 1992/10/29)

A pár zasvěcených citátů:

Tento film jsem bohužel viděla. Rodiče mě děsívali zkazkami o svých povinných představeních, kdy byli týden co týden vyvlékáni na sovětské válečné filmy. Já bych po tomhle vnímala jako nesmírnou výhru, kdyby nás příště vzali na film o tom, kterak Fjodor Vladimírovič hrdinně padl u Stalingradu za stranu a za vlast.

 

Ďalšia zo slovenských "celovečerných tragédií"…

"Vzdělávací" snímek, na který jsme šli povinně se školou v rámci protidrogové kampaně. Krásná Eva Vejmělková v roli Suzanne společně se svým přítelem, uměleckým kovářem (postel zavěšená na řetězech je vážně skvělá), propadnou heroinu. Díky těhotenství a obavě o zdraví dítěte se Suzanne s pomocí rodičů rozejde s přítelem, podstoupí brutální odvykací kůru a porodí zdravé dítě. Matúš mezitím klesne až na samé dno – stává se prostitutem. Již vyléčená Suzanne za ním zajede na návštěvu a pokusí se ho přimět k abstinenci. Bohužel tím, že mu sebere dávku, kterou si právě chce šlehnout…

Žánr: Drama

Země původu: Slovensko

Rok vzniku: 1996

Délka: 130 minut

Světová premiéra: 19. září 1996 – Slovensko

Premiéra v kinech ČR: 19. září 1996

Režie: Dušan Rapoš

Námět: Dušan Rapoš, Eva Vejmělková

Scénář: Dušan Rapoš

Produkce: Martin Glváč, Fedor Flašík, Tatiana Pukalovičová

Hudba: Dušan Rapoš, Leonard Cohen, Giuiseppe Verdi

Kamera: Jiří Fojtík

Společnost: Donar, Welcome Film, Štúdio Koliba, Slovenská televízia Bratislava, ČNTS – TV Nova

Hrají: Eva Vejmělková (Suzanne), Maroš Kramár (Deny), Bolek Polívka (Chris d’Garné), Chantal Poullain (Catherine), Marián Geišberg (Chappi), Marián Slovák (Palička), Eva Krížiková (stará Anča), Božidara Turzonovová (Denyho matka), Eva Mária Chalupová (vrchní sestra), Eva Rysová-Suchánková (lékařka), Stano Dančiak (taxikář), František Kovár (ředitel filharmonie), Dagmar Grečnerová (Chappiho dívka), Peter Bzdúch (náčelník na nádraží), Jozef Dóczy (chlap se psem), Danica Jurčová

Předpokládané údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 slovensky

Titulky: česky, anglicky, slovensky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: žádný?