Aha! – Sinéad O´Connor – Live in Dublin

 

Zpěvačku Sinéad O´Connor jistě není třeba představovat. Její popularita vyletěla hned po prvních albech  koncem osmdesátých let a zářila po celou další dekádu, a to i přes některé její excesy. Její živé DVD Live in Dublin vydá deník Aha! ve čtvrtek 16. dubna 2009 za 52,- Kč. 

 

Sinead O’Connor se narodila v Dublinu (Irsko) 8. prosince roku 1967. V roce 1985 se přestěhovala do Londýna, kde napsala své první album "The Lion and the Cobra", které vyšlo u Ensign Records v roce 1987. O tři roky později vyšlo její druhé album s názvem "I Do Not Want What I Haven’t Got". První píseň na tomto albu je cover verze písně "Nothing Compares 2U", kterou kdysi nazpíval Prince. Třetí album "Am I Not Your Girl" spatřilo světlo světa roku 1992. Bylo nahráno se 47-mi členným orchestrem. Jedná se většinou o klasické písně (například "Don’t Cry For Me Argentina" a "Success Has Made A Failure Of Our Home"). Další v pořadí bylo v roce 1994 album "Universal Mother", následovalo "Gospel Oak".

Koncertem v rodném Dublinu zakončila Sinead O’Connor své turné. Toto rozlučkové vystoupení je považováno za jedno z nejpůsobivějších v její kariéře a zazněly na něm hlavně irské tradicionály z alba Sean-Nos Nua, ale i hity jako Nothing Compares 2 U.

Na DVD, které vydává Aha!, jsou tyto skladby:
01. Molly Malone
02. O Ro Se Do Bheatha Bhaile
03. The Singing Bird
04. My Lagan Love
05. I Am Streteched on Your Grave
06. Nothing Compares 2 U
07. John I Love You
08. Moorlough Shore
09. You Made Me the Thief of Your Heart
10. Paddy`s Lament
11. Thank You for Hearing Me
12. Fire on Babylon
13. Last Day of Our Acquaintance

A pro pamětníky – tomuto DVD se před delší dobou věnoval kolega. Alespoň máme nyní jistotu, že s přehráváním nebudou žádné problémy. Jinak je docela fascinující, že vydavatel se neobtěžuje s obalem, kromě upoutávky na Tinu Turner (30.4.) a řádku Vyrobila společnost Sony Music jsou všechny texty anglický originál. A na samotném DVD se nachází titulky holandsky, německy, italsky, portugalsky a španělsky. A šmitec…

Jinak samotná placka má přibližně 150 minut, zvuk DTS, 5.1 nebo 2.0, jde o DVD9 s obrazem PAL 16:9. a řadou bonusových materiálů.