Filmhouse – Čas

Filmová galerie vydavatelství Filmhouse se často pohybuje při výběru na východě Asie. Nejinak tomu bude v úterý 21. dubna 2009, kdy za 49,- Kč vyjde 13. film režiséra Kim Ki-duka Čas. Vzdorujte mu. Bojujte. Neuniknete. Může čas zastavit skalpel plastického chirurga? Může ho zastavit láska? Film zahajoval 41. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary.

 

Dívka Seh-hee a mladík Ji-woo jsou milenci a mohli by se těšit z daru vzájemné lásky. Jsou spolu již dva roky. Dívka však začne být přímo posedlá úzkostí z toho, jakou destrukci jejich vášně způsobí plynutí času. Je stále více přesvědčena, že její denně viděná tvář partnera znudí, místo citu nastoupí únava a Ji-woo bude hledat jinou ženu. Aby předešla odumírání jejich vztahu a zabránila stereotypu, rozhodne se Seh-hee pro plastickou operaci, aby ona sama byla pro něho tou "novou ženou". Před zákrokem beze slova vysvětlení zmizí a nešťastný Ji-woo po ní bezvýsledně pátrá. Zatímco se jí hojí pooperační jizvy, vskrytu pozoruje svého partnera v nové situaci, aby ho později vyhledala už jako nová osoba. Pozmění si jméno na See-hee a zničí fotografie, na kterých je ve své staré podobě. Na stejných místech pořizuje jiné, aby vymazala minulost. Chce vědět, kterou "z nich dvou" si Ji-woo vybere. Ten zatím potkává jiné dívky, všechny však odmítá, až propadne kouzlu jedné z nich, která mu stále záhadně uniká. Ji-woo postupně přichází na kloub jejímu tajemství a odhodlá se k radikálnímu rozhodnutí.

 

 

Dá se času vzdorovat, nebo taková snaha přinese jen další komplikace? Dějová konstrukce odkazuje v tomto filmu k úvaze o tom, že pokus vyhnout se zákonitostem života vede ke ztrátě identity.

 

Čas se celý odehrává v metropolitním prostředí, Kim Ki-duk v něm navazuje na poetiku některých svých předchozích filmů, zvláště 3-iron. Od zachycení širšího společenského vzorku z neobvyklého úhlu pohledu (často s hrdiny nižších společenských vrstech a polokriminálního prostředí) přechází k vykreslení intimních dramat v komplikované situaci současné civilizace. Do osudů hrdinů jeho novějších filmů vstupují nové technologie stejně jako staré tradice; náboženství a společenské nebo antropologické konstanty se na mezilidských vztazích podílejí možná vskrytu, ale ne méně než nové možnosti dané technologiemi a současnou úrovní znalostí. Zápletky Kimových filmů vyrůstají ze současných reálií a situací, pocity postav, prožitky a životní tragédie v (často neřešitelných) situacích si ale žádají stejná rozhodování jako v klasických dramatech.

 

Zároveň je Čas od předchozích filmů do značné míry odlišný. V Času Kim Ki-duk nově definuje ženskou roli (vystavenou silným tlakům a "standardům" všude vystavené ideální vizáže, ale rozhodnou a aktivní), přibližuje se civilní realistické poetice, upozaďuje kontrastní přírodní prostředí a zaměřuje se na složitou situaci hlubokého vztahu v současném velkoměstě. Vizuálně filmu dominují moderní interiéry a originální park skulptur na ostrově, kam oba hrdinové jezdí za vzpomínkami. Příliv, který dosahuje až k jedné ze soch lze snadno chápat také jako odkaz na motiv vody – jedno z režisérových poznávacích znamení. Symbolem trvání ve srovnání s životy hrdinů je také strom nedaleko Ji-woova bydliště.

 

 

Kim Ki-duk už v minulosti o svých filmech prohlašoval: "Točím filmy, protože okolo sebe vidím věci, kterým nerozumím. Filmem se snažím jim porozumět." Inspirací a pobídnutím k natočení Času bylo i zjištění statistiků, že v Koreji podstupuje plastickou operaci až polovina mladých lidí ve věku kolem 20 let. Kim Ki-duk tedy ryze současného společenského problému, spolutvořeného mj. obecným povědomím o současných možnostech estetické chirurgie, využil ke spojení se svým trvalým tématem – filmovým zkoumáním lidské přirozenosti.

 

 

Čas není angažovaným nebo politickým filmem. Kim jako obvykle aktuální téma překračuje – součástí jeho poetiky je, že nemoralizuje, spíše ukazuje. V Času se blíží spirituální kinematografii. – Veličina času se stává novým zdrojem jizev a traumat, která hrdiny hluboce poznamenává. (Některé postavy předchozích Kimových filmů prakticky nepromluvily.) "Když se vám stanou opravdu nepříjemné věci, kterým se nemůžete bránit, cítíte se bezmocní, nemůžete s tím nic udělat. Taková věc je pro člověka jako jizva. Já osobně mám přesně takové zkušenosti."

 

 

A jeden z dojmů diváků:

 

Už dlouho se mi neudělalo u filmu špatně, jako u záběrů z plastické operace. Mě by to tedy odradilo, ale Kimovu hrdinku ne, udělala by pro svou lásku cokoliv. Otázka je, jestli jí za to obdivovat nebo zatracovat.

 

Žánr: Drama / Romantický

Země původu: Japonsko / Jižní Korea

Rok vzniku: 2006

Délka: 96 minut

Původní název: Shi gan / Time

Světová premiéra: 20. května 2006 – Francie (Cannes Film Market)

Premiéra v kinech ČR: 30. června 2006

Režie: Kim Ki-duk

Scénář: Kim Ki-duk

Produkce: Kim Ki-duk, Michio Suzuki

Hudba: Hyung-woo Noh

Kamera: Jong-moo Sung

Společnost: Happinet Pictures / Kim Ki-Duk Film

Hrají: Jung-woo Ha (Ji-woo), Ji-Yeon Park (Seh-hee před plastickou operací), Ji-Heon Kim, Hyeon-a Seongová (See-hee), Sung-min Kim (plastický chirurg), Kiki Sugino (aka Yeong-hwa Seo)

 

Menu DVD 

 

Údaje o DVD:

 

Výběr kapitol 

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 korejsky

Titulky: česky, slovensky

 

Titulky 

 

Obraz: barevný PAL 16:9

Bonus: upoutávky