Čtvrteční Aha! s DVD – Rytíři nebes

Aha! by mělo čtvrteční nabídku 4. září 2008 obohatit titulem Rytíři nebes v ceně 44,- Kč. Jedná se o akční velkofilm, odehrávající se v atraktivním prostředí leteckých bitev 1. světové války. Inspirováno skutečnými událostmi. Není to tak dávno, co měl tenhle film DVD premiéru , nebo byla šance ho vidět v televizi .

Rok 1916. Bylo nebylo malé francouzské městečko Lafayette a poblíž něho letecká základna. Legendární Lafayettova eskadra tvořená americkými stíhacími piloty, kteří se dobrovolně přihlásili do boje ve Francii – chtěli pomoct Francii ještě před tím, než se k tomu Spojené Státy odhodlaly oficiálně. Mladí letci se vydali do vzdálené Evropy hnáni touhou naučit se létat na nových strojích a zažít velké dobrodružství. Ve válkou zmítané Francii se zpočátku naivní mladíci naučili pravému smyslu přátelství, odvahy i lásky a získali tak opravdové důvody, pro které stojí za to riskovat svůj život. Získali důvěru místních obyvatel nejen svými akcemi ve vzduchu, ale také pozemními průšvihy, plynoucími převážně z dlouhých a divokých pitek.

Zcela neobvyklé akční záběry leteckých soubojů byly vytvořeny pomocí nové digitální kamery a revolučních technologických postupů. Producentem filmu je Dean Devlin, který má za sebou kasovní trháky jako Den nezávislosti, Godzilla a Patriot. Režisér Tony Bill je držitelem Oscara za produkci legendárního filmu Podraz s Robertem Redfordem a Paulem Newmanem v hlavních rolích.
Hodně podrobně zde , nebo taky tady .

Neoficiální zdroje už tak nadšeně nehovoří:

Hadraplánový Top Gun se srdcem na dlani, tunou digitálních stíhaček a tváří naivního desetiletého hošíka. Jedno klišé střídá druhé, ale svižná režie navozující dojem kýčovitě vybarvené retrofotky vás udrží ve střehu po celé dvě hodiny. Nečekejte realismus nebo hluboké citové výlevy. Tady si jen chtěl někdo zablbnout s letadýlky a uspokojit teenagery. V tomhle ohledu to vyšlo na jedničku. Autentické je to asi jako Hvězdné války.

Opět jeden film, který se nám pokouší vysvětlit, že válka je vlastně místo plné srandiček. Prázdný příběh, prkenní herci a katastrofální dabing z vysílání TV Nova fungují jako děsivá kombinace.

Žánr: Válečný / Drama  / Akční / Dobrodružný / Romantický
Země původu: USA / Francie
Rok vzniku: 2006
Délka: 139 minut
Původní název: Flyboys
Světová premiéra: 18. května 2006 (Cannes Film Market)
Premiéra v kinech ČR: 19. října 2006
Režie: Tony Bill
Scénář: Phil Sears, David S. Ward, Blake T. Evans
Produkce: David Brown, James Clayton, Dean Devlin, Marc Frydman, Phillip M. Goldfarb, Rachel Olschan, Kearie Peak, Duncan Reid, Marc Roskin
Hudba: Trevor Rabin
Kamera: Henry Braham
Společnost: Electric Entertainment, Flyboys Films, Ingenious Film Partners, Skydance Productions
Natáčeno: RAF Halton, Halton, Wendover, Buckinghamshire, Velká Británie / Somerset House, Strand, Londýn, Velká Británie / Wrest Park, Bedfordshire, Velká Británie
Hrají: James Franco (Blaine Rawlings), Scott Hazell (Cinema Usher), Mac McDonald (šerif Detweiler), Philip Winchester (William Jensen), Todd Boyce (pan Jensen), Karen Ford (paní Jensenová), Ruth Bradley (Laura), Abdul Salis (Eugene Skinner), Tim Pigott-Smith (pan Lowry), Tyler Labine (Briggs Lowry), Gail Downey (paní Lowryová), David Ellison (Eddie Beagle), Jean Reno (kapitán Thenault), Augustin Legrand (L.T. Giroux), Keith McErlean (Vernon Toddman), Martin Henderson (Reed Cassidy), Lex Shrapnel (Grant), Christophet Snell (barman), Jennifer Decker (Lucienne), Kate Robbins (Clarise), Christien Anholt (Higgins), Pip Pickering (Nunn), Barry McGee (Dewitt), Michael Jibson (Lyle Porter), Gunnar Winbergh (Černý jestřáb), Ian Rose (Wolfert), Daniel Rigby (Ives), Kyle Hensher-Smith (Jacques), Lauren Downing (Marie), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky
Titulky: česky, anglicky
Obraz: 16:9
Bonus: Rozhovory