Terran – Pan Wolodyjowski

Jako překvapení nadcházejícího týdne můžeme označit DVD Pan Wolodyjowski, které úplně původně mělo vyjít ve středu 29. 04. 2009. Přes veškeré výtky na technické provedení disků z produkce Terranu se ukazuje, že nikdo jiný se do vydávání podobných klenotů světové kinematografie zas tak moc nehrne. A tak musíme vzít zavděk aspoň faktem, že si vůbec máme šanci za 49,- Kč tento film koupit. A nyní opravdu konečně, počkali jsme si a dnes, v úterý 5. května 2009 je konečně na pultech.

Poslední film historické trilogie podle románů Henrika Sienkiewicze Ohněm a mečem, Potopa a Pan Wolodyjowski, která se odehrává v 17. století, se postupně věnuje třem velkým válkám, které Poláci vedli proti Ukrajincům, Kozákům a Tatarům v době povstání Bohdana Chmelnického (Ohněm a mečem), válce proti neporaženým Švédům (Potopa) a válce proti Turkům a Tatarům, o které pojednává tento film, jehož hlavním hrdinou je plukovník Michal Wolodyjowski, nejlepší šavle Polska.

Z trojice filmů vytvořených Jerzy Hoffmanem (Potopa, Ohněm a mečem,  Pan Wolodyjowski) podle románů Henryka Sienkiewicze je právě  Pan Wolodyjowski zřejmě nejslabší. I tak je to ale velké dílo světové kinematografie. Film je každopádně mistrovským zobrazením Polska v 17. století, jeho války proti Tatarům a dalším nájezdným národům. Co činí tento film tak skvostným jsou záběry boje a válečných scén. Po obrazové stránce není ještě tak zjevné kruté násilí a jasně vlastenecký (záměrně se vyhýbám slovu  nacionalistický) sentiment směrem k Polsku. Všimněme si, že i když tato kniha byla napsána jako poslední díl trilogie, Hoffman ji natočil jako první. I přesto, že jsem v úvodu napsal, že toto není nejlepší film ze série, přesto ukazuje, jak dobře uměl Hoffman dělat svoji práci.

Filmová adaptace byla zrealizována s velkým rozmachem i olbřímimi finančními náklady (produkce vyšla na 40 miliónů zlotých). V ruinách zámku v Chęcinach byla pro potřeby filmu zrekonstrována kamenná tvrz, vybudováno městečko Raszków. V některých scénách hrály tisíce statistů. Titulní postavu ztvárnil již nežijící Tadeusz Łomnicki. Aby se důkladně připravil na roli "malého rytíře", půl roku věnoval výuce jízdy na koni. Nezapomenutelný výkon odvedla též Magdalena Zawadzka ztvárněním Baśki, věrné životní družky pana Michała. Recenzetni chválili též Mieczysława Pawlikowskiego za roli pana Zagłoby, Barbare Brylsku jako romantickou Krzysię.

Režie: Jerzy Hoffman
Spolupráce na reakizaci: Jerzy Lipman
Scénář: Jerzy Lutowski, Jerzy Hoffman
Kamera: Andrzej Gronau, Stefan Pindelski
Dekorace: Jerzy Groszang, Wojciech Krysztofiak
Kostýmy: Lech Zahorski
Militarie: Jerzy Szeski
Hudba: Andrzej Markowski

Hrají: Tadeusz Łomnicki (Wołodyjowski Jerzy Michał), Magdalena Zawadzka (Jeziorkowska (Wołodyjowská) Barbara), Mieczysław Pawlikowski (Zagłoba Jan Onufry), Hanka Bielicka (Makowiecka, sestra Wołodyjowského), Barbara Brylska (Drohojowska Krystyna (Krzysia)), Irena Karel (Nowowiejska Ewka , sestra Adama), Jan Nowicki (Ketling-Hassling of Elgin), Daniel Olbrychski (Tuhaj-Bejowicz (Mellechowicz) Azja), Marek Perepeczko (Nowowiejski Adam), Mariusz Dmochowski (Sobieski Jan), Władysław Hańcza (Nowowiejski, děd Adama a Ewki), Gustaw Lutkiewicz (Luśnia Zydor, seržant, podřízený Wołodyjowskiego a Adama Nowowiejskiego), Tadeusz Schmidt (Snitko), Andrzej Szczepkowski (biskup Lanckoroński), Leonard Andrzejewski (Halim, sluha Azji), Bogusz Bilewski (plukovník), Aleksander Gąssowski, Wiktor Grotowicz (generál Potocki, velitel tvrze v Kamieńcu), Jerzy Kaczmarek (tanečník s Ewkou Nowowiejskou během zábavy v Chreptiowie), Tadeusz Kosudarski (šlechtic), Andrzej Osadziński (posluchač balady zpívané v Luśnię), Andrzej Piątkowski (Turek válčící s Wołodyjowskim), Andrzej Przeździecki (lupič napadající Wołodyjowského i Zagłobu), Ryszard Ronczewski (lupič napadající Wołodyjowského i Zagłobu), Tadeusz Somogi (posel od Potockiego nesoucí list Wołodyjowskiemu do Kamieńce), Witold Skaruch (mnich furtian), Gustaw Holoubek (hlas v scéně mše po smrti Wołodyjowského), Jerzy Kozłowski, Czesław Magnowski, Jan Tesarz (żodnéř v Chreptiowie), Ryszard Wachowski.

Exteriéry: Bachczysaraj, Biały Bór k. Koszalina, Chęciny pod Kielcami, Chmiel (cerkiew), Klęk, zamek w Pieskowej Skale, Warszawa (Rynek Starego Miasta), Kraków (klasztor kamedułów), Bieszczady.
Údaje o DVD:
Obraz: barevný, PAL, 4:3 (údaj dle obalu, ve skutečnosti 16:9)
Zvuk: DD 2.0 česky, polsky
Titulky: české
Délka: 160 minut
Přístupnost: 12
Typ disku: DVD 9