Aha! – Stůj, nebo se netrefím

Sliby chyby… Aha! mělo v sobotu 2. května 2009 za 49,- Kč přinést další český film Stůj, nebo se netrefím. Komedie plná zvratů, převleků, náhod o tom, že Čech si pomůže z každé šlamastiky. Ovšem v uvedeném termínu na pultech není, snad se netrpěliví dočkají příští týden, jak uvádí Radka… Ani příští týden – nciméně trpělivost růže přináší a dychtiví se dočkali v obálce s logem Aha! i North Video až dnes, v pátek 15. května 2009.

 

Je duben 1945. Začíná jaro a končí válka. Německý vojenský transport míří pryč z Čech. Česká obsluha lokomotivy, stojvůdce Eda a topič Karel Doubek, už z Němců pomalu nemají strach. Hlídka, která na ně míří samopalem, usmrkaný Němčourek Rolf snad s deseti dioptriemi, jim opravdu strach nahnat nemůže. Cesta naší dvojice by mohla skončit šťastně, kdyby se nad vlakem neobjevilo americké letadlo útočící na vojenský transport. Poloslepý Rolf se trefí samopalem do letadla a pilot se katapultuje. A tak se válečné osudy našich hrdinů zkomplikují.

 

 

 

Zápletka se odvíjí od drobného a celkem nepatrného zádrhele, přesněji záměny osob. Na první kolizi se pak v ztřeštěném sledu nabalují další a další nedorozumění, záměny, míjení, prolínání, zápletky, ale hlavně humor. Aniž by ovšem byla porušena kauzalita a logika! Úžasně spletitá struktura příběhu a motivů se nakonec před bedlivým zrakem diváka rozplete až do posledního detailu. Film staví na léty prověřeném principu grotesky, který šťastně kombinuje se slovním humorem. A koneckonců postavy příběhu jsou blízké i oním švejkovským rozměrem, který v sobě má většina Čechů a který naplno propuká právě v dramaticky vypjatých situacích jako v květnu roku 1945, kdy je dějiště filmu – česká vesnice – obklíčena ustupujícími Němci.

 

 

No, oficiální texty jsou něco jiného, než samotný dojem z viděného. Za sebe mohu prohlásit, že si pamatuji z celého filmu písničku v podání Ivany Chýlkové a poněkud trapný pocit z „nerozeznání" černocha a jinak nic. Tudíž se víceméně shoduji s některými ohlasy:

 

Když mohli francouzi natočit svůj Velký flám nebo Sedmou rotu proč ne něco podobného my? Česká variace na výsostně francouzskou či britskou (Halo halo) školu situační komedie rámované druhou světovou válkou, která i přes skvostné herecké obsazení a pár dobrých vtipů a gagů nesahá svým kolegům ani po kotníky.

 

Ani nedokážu přesně říct, co je špatně a co přimělo tolik skvělých herců, aby se ztrapnili v takovém braku. Nepomohlo ani netypické obsazení některých rolí klaďasů, ani scénář z pera cimrmanologů.  

 

 

Žánr: Komedie / Válečný

Země původu: Česká republika / Slovensko

Rok vzniku: 1997

Délka: 98 minut

Premiéra v kinech ČR: 12. března 1998

Režie: Jiří Chlumský

Scénář: Jiří Šebánek, Miloň Čepelka

Produkce: Eva Hladíková, Martin Vrábel, Josef Kropáček, Boris Valčák, Milan Stráňava

Hudba: Jan Kolář, píseň Stůj, nebo se netrefím – Lukáš Fišer, Karel Mařík

Zpěv: Ivana Chýlková

Kamera: Martin Štrba

Společnost: Česká televize / Filmové Studio Koliba / JMB Film & TV Production / Slovenská televízia

Natáčeno: Jevišovice

Hrají: Josef Abrhám (Eda Brandejs), Radek Holub (Karel Doubek), Jiří Bartoška (Oberst von Tittelbach), Ivana Chýlková (Uršula), Jaromír Dulava (Sychrava), Eva Režnarová (Sychravová), Michal Bumbálek (Rolf), Vladimír Brabec (Halbhuber), Pavel Kříž (Ebermann), Oldřich Vlach (Weinfurt), Miro Noga (Klaus), Milan Šteindler (Helmut), Stanislav Zindulka (Pištora), Josef Kobr (Hemele), Jiří Pecha (Matoušek), Jaroslav Choc (Huček), Josef Somr (Pecka), Gabriela Ješková (Bětka), Pavel Landovský (Petřina), Jana Janeková (Brandejsová), Jiři Chrobok (Pepík), Tyron Thomas (pilot), a další

 

Předpokládané údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: anglicky, česky

Obraz: barevný 4:3

Bonus: žádný