Blesk – Bezva finta

Před nedávnem jsme s Jean-Paul Belmondem měli tu čest v trochu náročnějším filmu. Tuto sobotu 23. května 2009 za obvyklých 49,- Kč se v Blesku dočkáme tradičnějšího titulu, i z televizní obrazovky dobře známého filmu Bezva finta. Lupič v převleku za klauna přepadne banku, policie soptí vzteky a on získá pořádný balík peněz. Pak ale jeho společník vyvolá problémy…

 

  

Klauni jsou vděčnou filmařskou postavičkou. Bývají neškodní, ale občas překvapí. Mohou nejen bavit v manéžích cirkusu, ale také děsit, jak dokázal Tommy Lee Wallace ve filmové verzi Kingova románu To. Klaun, který jednoho dne navštíví největší montrealskou banku, svede obojí. Pod klaunskou maskou se ukrývá Grimm, podvodník světového formátu, a má s sebou nejen pistoli a pás dynamitových patron, ale také dokonale promyšlený plán na bankovní loupež.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zatímco diváci se baví, ředitel banky i policie v čele s inspektorem Simonem Labrossem soptí vzteky, protože ho Grimm rafinovaně připravuje o nervy. Přestože se odvážná loupež podaří, není ještě všem problémům konec. Ba právě naopak, problémy teprve začínají.

 

 

 

 

 

 

Svědkem přepadení se totiž stal Grimmův bývalý spoluvězeň Lasky, který se rozhodl, že peníze, které si Grimm se svým komplicem Georgesem a jeho snoubenkou Lise z banky odnesli, budou jeho. Navíc se Lisa rozhodla, že Grimm je lepší partie než její snoubenec, což poněkud nemotorný a nemužný Georges těžce nese. A jako by to nestačilo, taxikář, jehož služby jsou nuceni využít poté, co Lasky zlikviduje jejich auto, odhalí jejich totožnost.

 

 

 

 

 

 

Stručně shrnuto:

 

Naprosto geniální dokud se děj odehrává v bance – skvělé dialogy. Jakmile se děj přesune jinam už je to "jen" slušná komedie.

 

Zadní strana 

 

Žánr: Komedie / Krimi

Země původu: Francie / Kanada

Rok vzniku: 1985

Délka: 110 minut

Původní název: Hold-Up

Světová premiéra: 23. října 1985 – Kanada, Francie

Režie: Alexandre Arcady

Námět: Jay Cronley (román "Quick Change")

Scénář: Alexandre Arcady, Daniel Saint-Hamont, Francis Veber

Produkce: Alain Belmondo, Bernard Bolzinger

Hudba: Serge Franklin

Kamera: Richard Ciupka

Společnost: Cerito Films / Cinévidéo / Les Films Ariane

Natáčeno: Montréal, Québec, Kanada / Řím, Lazio, Itálie

Hrají: Jean-Paul Belmondo (Grimm), Kim Cattrall (Lise), Guy Marchand (Georges), Jean-Pierre Marielle (Simon Labrosse), Jacques Villeret (šofér taxi Jeremie), Jean-Claude de Goros (inspektor Fox), Tex Konig (Lasky), Raymond Aquilon (Frankie), Georges Carrere (ředitel banky), Yvan Ponton (Tremplin), a další

 

 

 

Údaje o DVD:

 

 

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 francouzsky, 2.0 česky

Titulky: česky

 

 

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9

Bonus: žádný