Blesk – Oheň

Komu tento týden nestačily jedny plameny, bude mít díky Blesku v pátek 29. května 2009 možnost znovu pohlédnout živlu do tváře, na pulty se chystá Oheň za 49,- Kč. Odvážní muži v boji s nenasytnou bestií a tajemným žhářem. Jeden závan kyslíku a vše exploduje ve vražedných plamenech. Podívaná, která si vysloužila 3 nominace na Oskara – vizuální efekty, zvuk, střih zvukových efektů.

  

Příběh je nenásilným spojením katastrofického filmu a krimi thrilleru. Starší bratr Steven patří k nejuznávanějším chicagským hasičům, mladší Brian je čerstvým absolventem akademie. Přes Stevenův nesouhlas nastoupí Brian k prestižní sedmnácté jednotce, kde on sám už dlouho slouží pod vedením zkušeného veterána Johna Adcoxe. První akce nedopadne pro Briana nejlépe, v horlivé snaze dokázat bratrovi, že na to má, zachrání z plamenů ženu, z níž se však vzápětí vyklube figurína. Po čase uzná, že na tak náročnou práci opravdu nestačí a přijme nabídku radního Swayzaka nastoupit jako asistent požárního inspektora Rimgalea.

Ten právě vyšetřuje podivné výbušné požáry, spojené stejným "rukopisem", jevem zvaným "backdraft". Obětí se stalo několik mužů a jsou s největší pravděpodobností dílem žháře. Časem vyjde najevo, že všichni tři mrtví byli Swayzakovými kolegy ve firmě Lakeside Dynamics a Brianovi se přes svou dívku Jennifer podaří získat důkazy usvědčující společnost z podvodů. Také sám Swayzak se málem stane obětí vražedného útoku, Rimgale s Brianem ho však na posledních chvíli zachrání. V případu začíná být jasněji a Brian podle několika indicií začne mít podezření, kdo je tajemným žhářem.

 

A zase si půčím cizí názory:

Naprosto průměrný scénář, možná více postav a méně děje než by bylo zdrávo, ale po technické stránce je to tak brilantní – spoustu výbuchů, strhující akční sekvence a do toho Zimmerova hudba – to opravdu stojí za vidění. I casting trefili opravdu skvěle, filmová lahůdka, které odpustíte i mírný americký patos, vyvážený se snesitelnou akčností.

Žánr: Akční / Drama / Thriller / Krimi

Země původu: USA

Rok vzniku: 1991

Délka: 132 minut

Původní název: Backdraft

Světová premiéra: 24. května 1991 – USA

Režie: Ron Howard

Scénář: Gregory Widen

Produkce: Raffaella De Laurentiis, Pen Densham, Larry DeWaay, Brian Grazer, Todd Hallowell, Richard Barton Lewis, John Watson

Hudba: Hans Zimmer

Kamera: Mikael Salomon

Společnost: Imagine Films Entertainment / Trilogy Entertainment Group / Universal Pictures

Natáčeno: USA

Hrají: Kurt Russell (Stephen ‚Bull‘ McCaffrey / Dennis McCaffrey), William Baldwin (Brian McCaffrey), Robert De Niro (Donald ‚Shadow‘ Rimgale), Donald Sutherland (Ronald Bartel), Jennifer Jason Leigh (Jennifer Vaitkusová), Scott Glenn (John ‚Axe‘ Adcox), Rebecca De Mornay (Helen McCaffreyová), Jason Gedrick (Tim Krizminski), J. T. Walsh (Marty Swayzak), Anthony Mockus Sr. (šéf John Fitzgerald), Cedric Young (Grindle), Juan Ramírez (Ray Santos), Kevin Casey (Nightingale), Jack McGee (Schmidt), Mark Wheeler (Pengelly), Richard Lexsee (Washington), Beep Iams (Sean McCaffrey), Ryan Todd (Brian v 7 letech), Robert Swan (barman Willy), Clint Howard (patolog Ricco), Ron West (Alan Seagrave), a další

 

Údaje o DVD (určitě dojde k tradičnímu osekání oproti plné verzi):

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, ? česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9 (1,85:1)

Bonus: poznámky produkce, herci a filmoví tvůrci