BH Promo – Byl jednou jeden… vynálezce 5. DVD

BH Promo pokračuje pátým diskem v pátek 19. června 2009 v animovaném naučném seriálu  Byl jednou jeden… vynálezce v ceně 49,- Kč.

Podrobné informace jsme přinesli při vydání disku prvního, takže si klikněte zde.  

 

 

 

 

 

 

Poznávejte spolu s největšími vynálezci lidské historie, jak docházelo k převratným objevům např. elektřiny, hodin, prvního automobilu, lokomotivy a dalších v dnešní době již nezbytných pomocníků lidstva. Ve 26 dílech poznáte více jak 26 objevů a těch největších vynálezů. Seriál je vhodným doplňkem učiva na základních a středních školách a nejen malého diváka naučí, jak těžké bylo v historii vynalézat a jaké náhody a úsilí vedli vynálezce k největším objevům. 

 

17. díl PASTEUR a mikroorganismy

Francouzský vědec Pasteur objevil maličké částečky – mikroby, kteří šíří nemoci a infikují nás. Díky tomu dokázal vyvinout očkování. Nejprve je prováděl na zvířátech a později i na lidech. Díky němu byl celý svět očkován proti vzteklině. Pasteurův ústav později vyvinul vakcíny na záškrt, mor, tyfus, žlutou zimnici, tuberkulózu a nebo žloutenku.

 

18. díl THOMAS EDISON a aplikované vědy

Jedním z největších vynálezcůje Edison. Ve 12 letech začíná prodávat vlastní noviny, později vynalézá detektor omylu, vícenásobný telegraf a další stovky vynálezů. Ve 30 letech přijde na zařízení pro záznam hlasu a vynalezne první žárovku, díky které pak osvětlí celá města. Vynalezne také předchůdce kamery – rozhýbe obrázky.

 

19. díl MARCONI a elektromagnetické vlny

Mladý italský génius jménem Marconi poprvé ovládne přenos vln vzduchem. K přenosu zvuku už nebude zapotřebí elektrického drátu. Vznikne bezdrátové spojení a informace budou přenášeny z jednoho konce světa na druhý. Lodě s problémy mohou volat o pomoc. Díky Marconiho bezdrátovému rádiu se zachránila 1/3 cestujících Titaniku, kteří by bez pomoci ostatních lodí nepřežili.

 

20. díl FORD a dobrodružství jménem automobil

Kdo by neznal automobil, dnes běžná součást našeho života. Nebylo tomu tak vždycky a v tomto díle můžeme vidět jak došlo k vyrobení prvního automobilu. Uvidíte první automobilové závody a otevření první továrny na auta značky FORD a také, jak se automobil značky Ford T začal vyrábět sérově.

 

21. díl Létání

Létat chtěli lidé už od pradávna: bájný Ikaros, Leonardo da Vinci a nakonec bratři Wrightové, kteří uskutečnili první seriózní let. Začala vnikat jednoduchá letadla, která se později za války zdokonaloval. Dnes není létání žádným snem, ale naprosto běžným dopravním prostředkem.