Levné knihy – Christina Aguilera 1999

Američanka ekvádorského původu Christina Aguilera se na eponymní desce drží přesně té linie populární hudby, o níž zpívali už neexistující islandští Sugarcubes v písni Blue Eyed Pop. Cena 99,- Kč.

Tehdy sedmnáctiletá Američanka Christina Aguilera, žhavý objev podzimu 1999, která se svým hitem „Genie In A Bottle“ ve své rodné zemi připravila o hitparádové prvenství tolik opěvovanou Britney Spears. Začínala ve svých 16, kdy jí v roce 1998 byla svěřena píseň na filmovém soundtracku. První eponymní album bylo vydáno v roce 1999. Za méně než rok měla Christina dva hity na špičce hitparád, prodala přes osm milionů výlisků prvního alba, vystupovala o přestávce finále basketbalové Super Bowl, zpívala v Bílém domě a ke všemu dostala v roce 2000 Grammy jako Nejlepší mladá umělkyně. Dále absolvovala mamutí letní americké turné, nahrála druhou desku (ve španělském jazyce) "Mi Reflejo" a album coververzí s letní a prázdninovou tematikou. O Christině se velmi často psalo v souvilosti s její největší konkurentkou, o rok mladší zpěvačkou Britney Spearsovou. Obě zpěvačky soupeřily nejen o přízeň publika, ale sváděly i tvrdý konkurenční boj v oblasti reklamy na Coca-Colu a Pepsi Colu.

Seznam skladeb:

01. Genie In A Bottle
02. What A Girl Wants
03. I Turn To You
04. So Emotional
05. Come On Over (All I Want Is You)
06. Reflection
07. Love For All Seasons
08. Somebody’s Somebody
09. When You Put Your Hands On Me
10. Blessed
11. Love Will Find A Way
12. Obvious

A jedna recenze tohoto alba z doby jeho původního vydání:
Christina se nevzpírá zákonu žánru: dobře vypadá a hudba, kterou produkuje, nijak neruší a příjemně se poslouchá. Minimálně do té doby, než vám ji rádia znechutí neustálým opakováním. Často se stává, že takovou muziku v záplavě podobně znějících písniček vlastně ani nezaregistrujete. Skladby slečny Aguilera byste ovšem přeslechnout neměli – už kvůli jejímu hlasu.

Neboť právě Christinin hlas je to, oč zde jde především. Je překvapivě vyzrálý a v poměrně tuctových písní se pohybuje s jistotou a přesvědčivostí, kterou by jí některé její starší kolegyně mohly závidět. Christina Aguilera je bezpochyby velkou nadějí bělošského soulu a zdá se, že směřuje přesně tam, kde nyní kraluje Mariah Carey. Pokud se jí podaří nesklouznout do popově soulových klišé, jež jsou příznačná právě pro Mariah, je na co se těšit. A to i v případě, že vás tento druh hudby (stejně jako mne) neslovuje.

Na první desce se bohužel "nebezpečí nepůvodnosti" ukazuje jako velmi reálné. Vedle povedených balad ("I Turn To You") stojí odrhovačka "Come On Over (All I Want Is You)", kterou mohl nazpívat v podstatě kdokoliv, aniž by to na prostoduchosti tohoto popěvku něco změnilo.

V náznacích debutu je nicméně znát, že Christina Aguilera má určitě navíc než jen na prodejnou nálepku "rychlokvašený klon alá Britney Spears". O tom, jestli se vyplatí ji sledovat i v budoucnu, rozhoduje jen ona sama.