DVD HIT – Milenec

V orientačním plánu edice DVD HIT je na nadcházející týden od 8. června 2009 avizován mimo jiné i film Milenec v ceně 49,- Kč. Před dlouhým časem vyšel jako příloha zaniklého časopisu Home Cinema. Jedná se o skandální příběh zakázané lásky čínského obchodníka a nezletilé Francouzky natočený podle autobiografického románu Marguerite Durasové.

  

1929, Vietnam – francouzská kolonie.

 

 

 

Patnáctiletá dívka, francouzská školačka, se vrací do internátní školy z pobytu na venkově u matky.

 

 

 

Na přívozu přes Mekong upoutá pozornost bohatého mladého Číňana a ten jí nabídne odvoz do Saigonu. Již během společné cesty do města mezi nimi vzniká výrazné napětí, jež záhy přerůstá v intenzivní vztah – spíše erotický, než citový.

 

 

 

Nezkušená dívka, pocházející z nemajetných poměrů, začíná prostřednictvím svého přítele objevovat svět fyzické lásky i svět peněz.

 

 

Zatímco Číňan zcela propadá jejímu kouzlu a zamiluje se, dívka stále dává najevo, že ji k němu váží jen sex a peníze. Styky mladičké bílé dívky se světáckým Číňanem ale nemohou zůstat dlouho utajeny.

 

 

 

Mladík je podle tradice zaslíben čínské nevěstě z nejlepších kruhů, jiný sňatek by ho vyloučil z otcovy závěti. Dívka se stává terčem útoků matky a staršího bratra, kteří ovšem přes svůj odpor a opovržení neváhají těžit z Číňanovy štědrosti.

 

 

 

Vztah francouzské dívky a jejího čínského milence je předem určen k zániku, ale když se dívka po mladíkově svatbě vrací s rodinou do Francie, nahlížíme poprvé za masku její zdrženlivosti – přese všechno ji k milenci poutal i silný cit.

 

 

Příběh se ve filmu začíná odvíjet jako vyprávění staré spisovatelky, jedná se totiž o autobiografický román Milenec známé francouzské spisovatelky, dramatičky a filmové režisérky Marguerite Durasové, který vydala v roce 1984 a získala za něj Goncourtovu cenu, prestižní francouzské literární ocenění.

 

 

 

Nezvykle otevřeně v ní vzpomíná na svůj bouřlivý milostný vztah, který prožila jako patnáctiletá, když žila se svou matkou a bratry ve francouzské kolonii Kočinčíně (jižní Vietnam) ve dvacátých letech minulého století.

 

 

A můžeme i citovat text, doprovázející výše zmíněné vydání:

 

 

Milenec J.-J. Annauda je nezbytně filmem s dvěma výrazně odlišnými publiky: těmi, kdo jeho literární předlohu znají, a těmi, kdo ji neznají. A stejně jako autorka stejnojmenného poloautobiografického románu, kontroverzní a charismatická postava francouzské literatury, Marguerite Durasová (1914-1996), má i on potenciál k tomu, aby byl vynášen do nebe i zatracován.

 

 

Pro ty, kdo předlohu neznají, shrnu: Ve francouzské Kočinčíně se roku 1929 osudnou náhodou setkají dívka s mužem, které stěží spojuje něco jiného než jejich tělesná vášeň. Ona je patnáctiletá lyceistka, dcera ovdověvší a bezútěšně zchudlé matky, sestra dvou bratrů, hrubiánského kuřáka opia a slabocha; on dvakrát starší bohatý Číňan, jenž si má zakrátko vzít stejně bohatou čínskou nevěstu, kterou nikdy neviděl. Oba vědí, že jejich vztah je odsouzen k zániku. On ji ale miluje a mučí se bezvýchodností své situace, ona zůstává tvrdošíjnou hledačkou zkušenosti.

 

 

Silnou stránkou filmu je pozoruhodná, na Oscara nominovaná kamera Roberta Fraisse. Pohled kamery ve svém vlastním příběhu svobodně putuje od detailů předmětů k záběrům na tváře a těla a k hemžení saigonských ulic; prodlévá, aby se znovu rozběhl. Jane Marchová (Dívka) je ve své roli křehká, dívčí i ženská, nezávislá i záludná, a často zcela nahá. Její partner Tony Leung (Číňan), po většinu filmového času obestřený hradbou mlčení, svou postavu věrohodně vykresluje minimálními výrazovými prostředky.

 

 

Sexuální scény skutečně tvoří jádro filmu a jinak to ani být nemůže. Milenec (vlastně oba Milenci) je meditací na téma vztahu sexu a lásky, moci a ponížení, blízkosti a odcizení, slabosti a odhodlání, visící v podobě hlasu Jeanne Moreauová, zestárnuvší Dívky – spisovatelky (v češtině Jana Šulcová) nad hlavním pásmem děje. V erotických scénách, gravitačním bodě filmu, jsou realismus a vkus rovnocennými partnery.

 

 

Zbývá snad jen dodat, že jde o příběh spalující vášně a touhy, která byla něčím víc, než se zdála. A jedna citace z filmu za všechno: „Po tom, co jsme spolu dělali, bych si tě nikdy nemohl vzít. Jsem Číňan… Je to takový zvyk."

 

Žánr: Drama / Erotický / Romantický / Biografický

Země původu: Francie / Velká Británie / Vietnam

Rok vzniku: 1991

Délka: 111 minut

Původní název: L‘ Amant / The Lover

Světová premiéra: 22. ledna 1992 – Francie

Režie: Jean-Jacques Annaud

Námět: Marguerite Duras

Scénář: Jean-Jacques Annaud, Gérard Brach

Produkce: Claude Berri, Timothy Buril, Jacques Tronel

Hudba: Gabriel Yared

Kamera: Robert Fraisse

Společnost: Films A2 / Grai Phang Film Studio / Renn Productions / Timothy Burrill Productions

Natáčeno: Ho Chi Min (Saigon), Vietnam / Studios Pathé-Cinéma – 6 rue Francoeur, Paris 18, Paříž, Francie

Hrají: Jane March (mladá dívka), Tony Leung Ka Fai (číňan), Frédérique Meininger (matka), Arnaud Giovaninetti (starší bratr), Melvil Poupaud (mladší bratr), Lisa Faulkner (Helene Lagonelleová), Xiem Mang (otec číňana), Philippe Le Dem (francouzská učitelka), Ann Schaufuss (Anne-Marie Stretterová), Quach Van An (řidič), Tania Torrens (šéfka firmy), Raymonde Heudeline (spisovatelka na konci), Yvonne Wingerter (spisovatelka na začátku), Do Minh Vien (mladý chlapec), Hélène Patarot (asistentka učitelky), Jeanne Moreau (vypravěčka), Frédéric Auburtin (pianista), Alido H. Gaudencio (řidič Anne-Marie), Vu Dinh Thi (kapitán),Truong Thu (řidič autobusu), a další

V českém znění: Pavel Šrom, Lucie Benešová, Jana Šulcová, Vlasta Peterková, Filip Jančík, Petra Hanžlíková, Zdeněk Podhůrský

 

Menu DVD

 

Údaje o DVD:

 

Výběr kapitol 

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 francouzsky, 2.0 česky

Titulky: česky on/off

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: nesestříhané scény (8:39, 4:3, jen hudba), film o filmu (10:46, 4:3, francouzsky s českými titulky), interview (12:13, 4:3, francouzsky s titulky), trailer (0:59, 16:9, jen hudba), fotogalerie, z naší nabídky

 

Bonusy