Řitka video – Prapor sv. Patrika

Dějiny lidstva nejsou jen dějinami válek, i když to tak občas vypadá. Stejně tak nebyla v dějinách jedinou válkou ta druhá světová. Ozbrojených konfliktů bylo tolik, že se ani do všech kronik nevejdou. Ovšem kdo je schopen kolik z nich vyjmenovat? A co takhle válka Spojených států s Mexikem? Kdo o ní co víme? Do katalogu společnosti Řitka video je od 11. května 2009 zařazen film Prapor sv. Patrika (občas uváděný pod názvem Obyčejný hrdina), který se odehrává právě v době tohoto střetu. Příběh víry, obětavosti a války za svobodu.

 

 

  

Ve válce Spojených států proti Mexiku bojovali i irští přistěhovalci. Hrdinství jejich Praporu svatého Patrika se stalo legendou.

 

Nabíjet kartáč - a PŘÍVAL!

 

Tentokrát je oficiální text vcelku trefný a odpovídající, takže ho lze použít jako základ pro informaci o ději filmu.

 

Ze Mexiko, za republiku, za svobodu - proti yankeeům.

 

Ve 40. letech 19. století se schylovalo k válce mezi Mexikem, rozvráceným vnitřními sváry, a Spojenými státy. Po krutém hladomoru emigrovalo tehdy do Států mnoho Irů, kteří za příslib občanství vstupovali hojně do armády. Jedním z nich byl i seržant John Railey.

 

Podepiš a buď správným američanem...

 

Stal se seržantem, který ctil vojenské předpisy. Měl ovšem jako mnoho Irů problémy se svou vírou, která byla „pravým" Američanům trnem v oku. Když byli jeho podřízení bičováni, zastal se jich a pak se mu podařilo společně s nimi uprchnout.

 

Irčanům nelze věřit, jsou věrní Římu a ne naší vlajce! 

 

Dostali se na území Mexičanů, kde byli přepadeni místními povstalci – revolucionáři. Railey byl zraněn a pečovala o něho ošetřovatelka Marta, do níž se zamiloval.

 

Nevím, kdo to je. Ale mají uniformy, tak jsou to nepřátelé. 

 

Spolu se svými muži čekal na rozhodnutí vůdce o jejich dalším osudu. Do hry však vstoupila mexická armáda – po nesnadném rozhodování všichni utečenci do ní vstoupili.

 

Vyber si - boj za mexickou svobodu, nebo šibenice. 

 

Jejich oddíl statečně bojoval po boku Mexičanů pod praporem sv. Patrika, darem Marty. Jednotka podstoupila nespočet bitev, ve kterých střídaly hrdinství osudové ztráty.

 

 Připraveni, veliteli

 

Při poslední bitvě byla jednotka zdecimována a John se zbytkem oddílu zajat. Američané ho soudili, ocejchovali a zbičovali, jeho irské druhy před ním pověsili.

 

Od porážky k porážce.

 

Tento pravdivý příběh ukazuje vrtkavost osudu, relativitu pohledu, nesmyslnost umírání ve jménu čehokoli. A určitě stojí za vidění. Jak zazní ve filmu – v prachu je každý prapor šedivý…

 

Já nevidím vyprahlou zem, já vidím domov. 

 

Žánr: Válečný / Drama / Historický / Romantický

Země původu: USA / Španělsko / Mexiko

Rok vzniku: 1999

Délka: 117 minut

Původní název: One Man´s Hero / Héroes sin patria

Světová premiéra: 2. srpna 1999 – Irsko

Režie: Lance Hool

Scénář: Milton S. Gelman

Produkce: Conrad Hool, Lance Hool, William J. MacDonald

Hudba: Ernest Troost

Kamera: Joao Fernandes

Společnost: Arco Films S.L. / Filmax / Hool/Macdonald Productions / Producciones San Patricia / Silver Lion Films / Televisa S.A. de C.V.

Natáčeno: Coahuíla, Mexiko / Durango, Mexiko / Morelos, Mexiko / Puebla, Puebla, Mexiko / Xochitepec, Morelos, Mexiko / Zacatecas, Mexiko

Hrají: Tom Berenger (John Riley), Joaquim de Almeida (Cortina), Daniela Romo (Marta), Mark Moses (plukovník Benton Lacy), Stuart Graham (desátník Kenneally), Gregg Fitzgerald (Paddy Noonan), Don Wycherley (Brian Athlone), Wolf Muser (desátník Schultz), Luke Hayden (Seamus McDougherty), Ilia Volokh (Daniel Grzbalski), Patrick Bergin (generál Winfield Scott), James Gammon (generál Zachary Taylor), Carlos Carrasco (Dominguez), Stephen Tobolowsky (kapitán Gaine), Dermot Martin (Seamus Fitzgerald), Jason Hool (Peter O’Neil, kanonýr), Gary Hershberger (Eammon Daly), Steve Leone (John Daly), Jorge Bosso (plukovník Maximo Nexor), Luis Lorenzo (Padre Varga), monacký princ Albert (James Kelley), Mark Thomas (McFadden), Vanessa Bauche (Flor), Perla De La Rosa (Juno), Rodolfo de Anda (generál Ampudia), Roger Cudney (plukovník Harney), James Polak (Brander), Guy De Saint Cyr (Lasher), a další

 

Menu DVD

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky napevno s anglickým zvukem

Obraz: barevný 16:9 (2,35:1)

Bonus: trailery na další DVD z katalogu Řitka Video

 

Nastavení