Filmag válka dokument – Slavní generálové 2. světové války 1. DVD

Tři týdny budou pod značkou Filmag v ediční řadě Válka dokument věnovány šesti americkým generálům. Od 2. července 2009 za 45,- Kč začíná dokumentární série s názvem Slavní generálové 2. světové války a první dva z nich jsou Henry "Hap" Arnold a Douglas MacArthur.

 

  

Tato unikátní dokumentární série oživuje na třech DVD skutečné příběhy statečných vůdců 2. světové války. Nahlédněte do strhujících osudů šesti amerických generálů, kteří svými činy zásadním způsobem ovlivnili běh dějin.

 

Henry "Hap" Arnold (1886-1950)

Stal se jediným držitelem pětihvězdičkového vyznamenání za působení ve dvou různých vojenských službách – coby generál armády a coby generál amerických vzdušných sil. Právě jim zasvětil Henry „Hap" Arnold většinu svého života, od průkopnických začátků až po své jmenování šéfem U.S. Army Air Cops v roce 1938. Během 2. s větové války vedl nespočet operací, z nicjž mezi nejslavnější patří využití bombardérů B-29 v boji proti japonským cílům v jihovýchodní Asii.

 

Douglas MacArthur (1880-1964)

Generál armády Spojených států působil za 2. světové války jako velitel spojeneckých vojsk bojujících v Pacifiku. Spolu s admirálem Nimitzem se výraznou měrou podílel na osvobozování Tichomoří. Používal taktiku tzv. Žabích skoků, kdy obcházel místa s vysokou koncentrací japonských sil a ničil zásobovací centra v týlu nepřítele. V roce 1945 se vrátil na Filipíny jako vítěz a 2. září převzal na vlajkové lodi USS Missouri japonskou kapitulaci.

 

Žánr: Dokument / Válečný

Země původu: USA

Rok vzniku: 2006

Délka: 87 minut

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: černobílý/barevný PAL 4:3 (1,33:1)

Bonus: ? žádný