Blesk pro ženy – Pýcha a předsudek – 2.část

Výjimečně v úterý 7. července 2009 (díky státnímu svátku) Blesk pro ženy pokračuje v romantické sérii podle románu Jane Austenové – Pýcha a předsudek. Cena jako obvykle 49,- Kč.  

Rodina Bennetových má pět dcer. Nejstarší Jane je milá, mírná kráska, druhá Elisabeth je pohledná, vtipná, prostřední Mary je přemoudřelá encyklopedie, a dvě nejmladší, Kitty a Lydia, jsou divoké mladé dívky, zbožňují zábavu, tanec a – muže. Jejich matka, nepříliš taktní a neoplývající správnými společenskými způsoby, má jedinou touhu – vyvdat své dcery za bohaté muže.

Do jejich kraje přijíždí pohledný mladý majitel panství, pan Bingley. Jako správná matka začne hned paní Bennetová přemýšlet, jak provdat některou ze svých dcer, zajímá ji pouze to, že mladík má roční příjem 5000 liber. Vtipná Elisabeth, neboli Lizzy, trefně poznamenává, že pro matku je pohledný každý, kdo má dost peněz. Otec Bennet raději manželce vyhoví, setká se s Bingleyem, a tak se mohou děvčata s panem Bingleym seznámit i tančit na blížícím se plese. Na ples přivádí pan Bingley své dvě sestry a přítele, pana Fitzwilliama Darcyho. Pan Bingley se jde seznámit s paní Bennetovou a jejími dcerami. Vzápětí je jasné, že se mu zalíbila hlavně Jane, kterou požádal o tanec. Paní Bennetová je tím nadšená, ovšem nelíbí se jí jeho přítel Darcy, který odmítne její opravdu "nenápadnou" pobídku, aby si šel zatančit s další z jejích dcer, Elisabeth. Pan Darcy později na Elizinu adresu utrousí i několik nepříliš přívětivých poznámek, když se o ní baví s Bingleym, který ho také pobízí, aby si s ní šel zatančit. Pan Darcy mu tvrdí, že Lizzy je sice celkem pohledná, ale ne natolik, aby ho zaujala. Lizzy ho slyší, ale jeho nafoukanosti se spolu s Jane, která jí okouzleně vypráví o panu Bingleymu, vysměje.

I když Darcy tvrdí, že ho Lizzy vůbec nezajímá, když jí vyzve k tanci, není rád, když s ním tančit odmítne pro změnu Lizzy. Sestře Bingleyho, Caroline, která si na Darcyho dělá zálusk, však řekne, že přemýšlí o krásných očích slečny Bennetové. Ona ovšem nemá z jeho pozorností žádnou radost. Matka donutí Jane, aby odjela do sídla k panu Bingleymu na návštěvu, ovšem s jasným účelem. Ten den prší, Jane onemocní, a musí zůstat u Bingleyho. Lizzy se nabízí, že ji tam půjde navštívit, a vydá se na cestu pěšky protože jí matka odmítne dát kočár nebo koně. První, koho Lizzy potkává, je opět pan Darcy. Sestry Bingleyovy při jejím příchodu kritizují její ušpiněnou a zablácenou spodničku a litují Jane, že nemá lepší zázemí, které jí znemožní se dobře provdat. Pan Bingley je ovšem opačného názoru, jenže když k nim nevhodně vtrhne paní Bennetová s mladšími dcerami, a netaktně žádá, aby zde Jane směla zůstat o něco déle, je rozpačitý i on. Lizzy zůstává s Jane. Často se po dobu pobytu střetne s panem Darcym, a probírají spolu téma namyšlenosti, pýchy a – v jejím případě – i schválně špatné chápání věcí. Uleví se jí, když je Jane zdravá a odjedou.

Do života rodiny Bennetových vstoupí nejbližší mužský příbuzný pan Collins, bratranec sester Bennetových, který přijíždí na návštěvu. Když zjistí, že Jane, která se mu hned zalíbila, je už téměř zadána panu Bingleymu, zaměří se na Elisabeth. Ta s ním musí na příkaz matky tančit na dalším plese. Znovu se setkává s panem Darcym, tentokráte jí však společenská situace neumožní vyvléct se z tance s ním, tak mu aspoň předá pár ironických komentářů. Ty souvisí s tím, že v městečku poznala mladého důstojníka, Wickhama, a ten jí vyprávěl o svém dětství v domě Darcyů, kde jeho otec byl správcem starého pana Darcyho, který po smrti jeho otce jej učil na kněze a chtěl, aby jeho syn pokračoval v jeho odkazu.

Wickham jí řekl, že když byl na studiích, Darcy mladší tento slib nedodržel. Na plese se znovu projevuje nezvedené chování mladších sester Bennetových, které vyvádí s důstojníky, především Lydia, ale faux-pas má na svědomí hlavně paní Bennetová, která se chlubí, jak výhodně se již brzy jedna z jejích dcer dojista provdá, a i další dcery bude mít možnost provdat se stejně. Nedlouho poté dostává Jane od Caroline Bingleové dopis, ve kterém sděluje, že celá společnost odjíždí do Londýna. Na to pak Lizzy čelí pro ní nepříjemné nabídce k sňatku od pana Collinse, kterého velmi podporuje hlavně její matka. Naštěstí má Lizzy zastání u svého otce, který má ji a Jane má ze všech dcer nejraději.

Pan Collins je uražen, ale vzápětí vyslyšen blízkou přítelkyní Elizabeth, slečnou Charlottou. Lizzy ji nemůže pochopit, Charlotta jí však s klidem řekne, že ona dává přednost svému zabezpečení před velkou láskou. Lizzy jí musí slíbit, že pak za ní přijede na návštěvu. U Charloty a Collinse se setkává s lady Catherine de Bourghovou, která je tetou pana Darcyho. Lady Catherine je velmi dominantní nepříjemnou dámou, která nesnese odpor a Lizzy se jí nelíbí. V té době je na návštěvě u strýce a tety v Londýně Jane, která tam na radu Lizzy odjela, aby mohla navštívit Caroline Bingleyovou, sestru svého nápadníka. Při návštěvě se dozví, že pan Bingley je zaneprázdněn ve společnosti pana Darcyho a jeho sestry Georgiany – Jane je zklamaná…

A ještě nechme promluvit obal:

Nový muž na obzoru!

Bennetovy navštíví jejich protivný příbuzný Collins. Od prvního dne je fascinován Lizzie, ta se však spíše než o nudného patrona zajímá o důstojníka Wickhama, který se nově objevuje ve společnosti. Ukazuje se, že vyrůstal společně s Darcym. Mezi nimi ale leží dávný spor a jeho minulost prý není právě nejčistší. Pan Collins přijde za Lazzie s nabídkou k sňatku – ta však k velkému rozhořčení paní Bennetové odmítne… 

Zadní strana

Žánr: Romantický / Drama

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 1995

Originální název: Pride and Prejudice

Délka: 53 minut (53:09)

Světová premiéra: 24. září 1995 – Velká Británie

Režie: Simon Langton

Námět: Jane Austen

Scénář: Andrew Davies

Produkce: Sue Birtwistle, Julie Scott, Michael Wearing

Hudba: Carl Davis

Kamera: John Kenway

Střih: Peter Coulson

Kostýmy: Dinah Collin

Společnost: British Broadcasting Corporation / Chestermead

Natáčeno: Belton House, Belton, Lincolnshire, Velká Británie / Brocket Hall, Lemsford, Welwyn Garden City, Hertfordshire, Velká Británie / Chapel Street, Longnor, Buxton, Derbyshire, Velká Británie / Chicheley Hall, Chicheley, Newport Pagnell, Milton Keynes, Buckinghamshire, Velká Británie / Edgcote Hall, Banbury, Oxfordshire, Velká Británie / Lacock Abbey, Lacock, Wiltshire, Velká Británie / Lacock, Wiltshire, Velká Británie / Lord Leycester Hospital, Warwick, Warwickshire, Velká Británie / Luckington Court, Chippenham, Wiltshire, Velká Británie / Lyme Park, Disley, Cheshire, Velká Británie / North Lees Hall, Hathersage, Derbyshire, Velká Británie / Old Rectory, Teigh Oakham, Leicestershire, Velká Británie / Oxfordshire, Velká Británie / Sudbury Hall, Sudbury, Derbyshire, Velká Británie / The Roaches, Leek, Staffordshire, Velká Británie / Thorpe Tilney Hall, Lincolnshire, Velká Británie / Wiltshire, Velká Británie / Weston-super-Mare, Somerset, Velká Británie

Hrají: Jennifer Ehle (Elizabeth Bennetová), Colin Firth (pan Darcy), Susannah Harker (Jane Bennetová), Julia Sawalha (Lydia Bennetová), Alison Steadman (paní Bennetová), Benjamin Whitrow (pan Bennet), Crispin Bonham-Carter (pan Bingley), Polly Maberly (Kitty Bennetová), Lucy Briers (Mary Bennetová), Anna Chancellor (slečna Bingleyová), Lucy Robinson (paní Hurstová) Adrian Lukis (Wickham), David Bamber (pan Collins), Lucy Scott (Charlotte Lucasová), Marlene Sidaway (Hill, domovník), Barbara Leigh-Hunt (Lady Catherine de Bourghová), Tim Wylton (pan Gardiner), Rupert Vansittart (pan Hurst), Joanna David (paní Gardinerová), Nadia Chambers (slečna Anne de Bourghová), David Bark-Jones (poručík Denny), Lynn Farleigh (paní Phillipsová), Lucy Davis (Maria Lucasová), Emilia Fox (Georgiana Darcyová), Christopher Benjamin (Sir William Lucas), Kate O’Malley (Sarah, služebná), Roger Barclay (kapitán Carter), Norma Streader (Lady Lucasová), Paul Moriarty (plukovník Forster), Victoria Hamilton (paní Forsterová), Anthony Calf (plukovník Fitzwilliam), Sarah Legg (Hannah), Annabel Taylor (maggie, služebná), Harriet Eastcott (paní Jenkinsonová), Natasha Isaacs (Aůice Gardinerová), Marie-Louise Flamank (Kate Gardinerová), Roy Holder (Hodge, zahradník), Julian Erleigh (William Gardiner), Neville Phillips (Fossett, lokaj), Christopher Staines (poručík Sanderson), Jacob Casselden (Robert Gardiner), a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

 

Výběr kapitol

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

 

Nastavení zvuku a titulků

 

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3 (podle imdb.com 1,66:1)

Bonus: žádný