Atypfilm – Sůl nad zlato

Pokud jsem v souvislosti s Princem Bajajou vyjádřil obavu, že najít dosud nevydané pohádky je hledáním v kupce sena, pak mě čekalo další překvapení. Atypfilm se rozhodl ukousnout si z předvánočního koláče a na čtvrtek 11. prosince 2008 oznámil Sůl nad zlato za 49,- Kč, klasického zástupce naší pohádkové tvorby za tehdy západoněmecké peníze.

Vše začíná turnajem, na němž udatní rytíři bojují o přízeň Vandy, Barbory a Marušky, tří dcer krále Pravoslava. Zatímco nápadníci Vandy a Barbory zdolali úspěšné své soky, Maruška uteče do zahrady a setká se tu se svým tajným ctitelem. Krásný a tajemný princ je ve skutečnosti synem Krále podzemí, který jej marně varuje před lidskou povrchností. Král chce korunu svěřit té z dcer, která mu nejvroucněji vyjádří lásku. Zatímco Vanda s Barborou mluví o zlatě a špercích, Maruška prohlásí, že má otce ráda jako sůl, která je pro ni nad zlato.

 

Uražený král Marušku vyžene z paláce a hrubě poníží Solného prince. V té chvíli se zjeví král podzemí a Pravoslavovo království prokleje. Všechna sůl se změní ve zlato. Počáteční radost však netrvá dlouho. Je na Marušce, aby zachránila nejen království svého otce, ale i Solného prince, proměněného v sochu.

Žánr: Pohádka / Drama

Země původu: Československo / Západní Německo

Rok vzniku: 1982

Původní název: Soľ nad zlato

Délka: 85 minut

Premiéra v kinech ČR: 1. srpna 1983

Režie: Martin Hollý

Námět: Božena Němcová

Scénář: Martin Hollý, Peter Kovačik

Produkce: Štefan Gašparík, Andrej Šufliarsky, Ján Loučičan, Jozef Procháč

Hudba: Karel Svoboda

Kamera: Dodo Šimončič

Kostýmy: Theodor Pištěk

Společnost: Slovenská filmová tvorba Bratislava – Výrobní skupina: III. TVS ved. Ivan Húšťava / Umělecký film

Natáčeno: Praha / Brno / Slovensko – Rožňava / Slovensko – Súlov / Slovensko – Vývrať / Lednice / Slovensko – Domica / Křivoklát / Pernštejn / Slovensko – Červený Kameň / Slovensko – Demänovská l’adová jaskyňa / Slovensko – Lakšárska Nová Ves

Hrají: Karol Machata (král Pravoslav, dabing Vilém Besser), Libuše Šafránková (princezna Maruška), Gábor Nagy (Solný princ, dabing Michal Pavlata), Ladislav Chudík (Král podzemí), Zuzana Kocúriková (princezna Vanda, dabing Eva Kubíková), Dietlinde Turban (princezna Barbora, dabing Miroslava Hozová), L’ubomír Paulovič (princ Kazimír, dabing Jiří Kodeš), Juraj Kukura (král Norbert, dabing Boris Rösner), Diethard Kirschlechner (Argonit, dabing Jan Novotný), Jozef Kroner (šašek, dabing Dalimil Klapka), Viera Strnisková (Matka víl, dabing Věra Kubánková), Vlasta Fabiánová (pěstounka), Tibor Bogdan (rádce), Anton Šulík (kuchař), Ján Kramár (velitel stráže), Juraj Paška st. (ceremoniář), Anton Korenči (pokladník), Milan Kiš (klenotník), Ivan Krivosudský (zahradník), Boris Farkaš (cizí princ), Jaroslav Rozsíval (obchodník se solí)

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 slovensky, česky

Titulky: žádné

 

 

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný