North Video – Muž, který plakal

North Video ve středu 8. července 2009 doplní nabídku filmem Muž, který plakal v ceně 49,- Kč. Mladá dívka odplouvá do Ameriky hledat svého ztraceného otce. Do cesty jí však vstoupí láska a nebezpečí války. Film, který zasáhne Vaše srdce na pravém místě.

Ocitáme se v Rusku mezi světovými válkami, kde žije mladá dívenka se svojí babičkou a milujícím otcem. Panuje zde však velká bída a proto je otec nucen opustit svou malou dcerku a vydává se do Ameriky s nadějí, že jednou bude moci přivést i svoji rodinu do země plné možností.

Nepřízní osudu je však dívenka nucena uprchnou z Ruska. Odplouvá do Ameriky hledat svého otce. Naneštěstí se dostane pouze do Anglie a s novým jménem Suzie zůstává na výchovu u jedné anglické rodiny. Je však jiná než ostatní děti a jediné co ji drží nad vodou je její zpěv, který je kouzelný.

Po deseti letech je díky svému talentu přijata do pařížského uměleckého souboru a seznámí se s ambiciózní ruskou tanečnicí Lolou. Když přijdou do Paříže nacisti, Lola bez váhání kolaboruje, ale Suzie se připojí ke svému cikánskému příteli Césarovi. Situace je stále nebezpečnější. César přemlouvá Suzii, aby odjela za svým otcem, ale ona chce zůstat jen s ním.

Cate Blanchett

A koláž z komentářů:

Některé scény by chtělo dotáhnout, jiné naopak úplně vynechat. Film mála slov, krásných obrazů a dusné předválečné atmosféry. Často je to velmi přitažené za vlasy, ovšem ve snímku jsou i momenty, které stojí za shlédnutí. Jednoduše jsem ještě nepřišel na to, proč Sally Potter tenhle film natočila, případně co mi chtěla sdělit. Dlouhé pasáže bez dialogů, dobrá kamera a především čtyři skvělý herci.

Christina Ricci a Johnny Depp

Tým mužom, ktorý plakal, som bol ja. Toto je totiž ďalší dôkaz, že ženy netočia dobré filmy. Nuda na skapanie. Ricci nevýrazná, Blanchettová prehráva, Depp len tak malebne postáva, Turturro otvára ústa do playbackových operných árií. Hrozne trápna antirasistická agitka. Zíííív.

Žánr: Drama / Romantický / Hudební / Válečný

Země původu: Velká Británie / Francie

Rok vzniku: 2000

Délka: 96 minut

Původní název: The Man Who Cried

Světová premiéra: 2. září 2000 – Itálie (Venice Film Festival)

Premiéra v kinech ČR: 22. února 2001

Režie: Sally Potter

Scénář: Sally Potter

Produkce: Simona Benzakein, Tim Bevan, Linda Bruce, Eric Fellner, Christopher Sheppard

Hudba: Osvaldo Golijov

Kamera: Sacha Vierny

Společnost: Studio Canal – A Canal+ Company / Universal Pictures / Adventure Pictures / Working Title Films

Natáčeno: Bourne Woods, Farnham, Surrey, Velká Británie / Place de la Concorde, Paříž, Francie / Pontoise, Val-d’Oise, Francie

Hrají: Christina Ricci (Suzie), Claudia Lander-Duke (mladá Suzie), Cate Blanchett (Lola), John Turturro (Dante Dominio), Johnny Depp (Cesar), Harry Dean Stanton (Felix Perlman), Oleg Jankovskij (otec), Miriam Karlin (madam Goldsteinová), Hana Maria Pravda (babička), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9 (1,85:1 anamorf)

Bonus: Z naší nabídky (trailery: Smrt panen, Arizona Dream, Pevnost Saganne, Ponorka U-571, Drsná magie, Probuď se, špione!, Rozhovor se zahradníkem, Ledová bouře)