Blesk – Oddíl 10 z Navarone

Je to prostě tak. Úspěšné filmy vyvolávají snahu těžit z jejich slávy a tak vznikají více či méně navazující, více či méně úspěšná pokračování. I když v současné době jsou populárnější spíš remaky či dokonce restarty. Ovšem Blesk nám v pátek 10. července 2009 za 49,- Kč nabídne volné pokračování filmu z minulého týdne s názvem Oddíl 10 z Navarone. Velké výbušné dobrodružství.

 

  

V roce 1961 vznikl slavný válečný film Děla z Navarone, vyprávějící o odvážné akci malé jednotky, která zničila nebezpečná děla na ostrově Navarone. O sedmnáct let později se filmoví producenti k filmu vrátili a natočili jeho volné pokračování.

 

Po návratu z úspěšné mise – zničení děl z Navarone – jsou major Mallory a seržant Miller (jediní, kteří přežili první misi) posláni do Jugoslávie za dalším, téměř nesplnitelným úkolem. Mají najít a zlikvidovat nebezpečného nacistického agenta Nikolaje Leskovara, působícího v partyzánských jednotkách.

 

Během cesty se připojují k oddílu 10, skupině tvrdých členů amerického komanda, které vede odvážný plukovník Barnsby. Tato jednotka má za úkol vyhodit do vzduchu strategicky významný most a přehradu. Po příjezdu do Jugoslávie jsou však zajati německými vojáky a neúspěch mise se zdá téměř jistý. Oddíl je nacisty téměř zlikvidován. Po dech beroucím útěku a několika vypjatých bitvách se ale posledním členům oddílu v jednom z nejpůsobivějších filmových závěrů historie daří zadaný úkol splnit a strategický most i přehradu zničit a splnit i druhý úkol.

 

 

A divácké hlasy:

 

Dějově mi to chvílemi nesedí a občas je tam znát naivita tehdejších válečných filmů (s realitou války je to tady hodně na vážkách…nebo spíš krapet přes váhu), ale obojí filmu neubírá na atmosféře, která je přesně taková, jakou si žánr žádá. Co je na filmu nejlepší, je ovšem onen typicky britský černohumorný nádech, díky čemuž má Oddíl 10 z Navarone hned několik nezapomenutelných momentů. A Edward Fox (první a jediný skutečný Šakal) je v roli klidného pyromana prostě perfektní! Není to nijak originální ani věrný válečný snímek, ale charismatické postavy, zajímavý děj a skvostná hudba z něj dělají rozhodně nadprůměrný film.

 

 

Žánr: Akční / Dobrodružný / Válečný

Země původu: USA

Rok vzniku: 1978

Délka: 114 minut

Světová premiéra: 16. srpna 1978 – Španělsko

Původní název: Force 10 from Navarone

Režie: Guy Hamilton

Námět: Alistair MacLean

Scénář: Robin Chapman, Carl Foreman

Produkce: Samuel Z. Arkoff, David W. Orton, John R. Sloan, Anthony B. Unger, Oliver A. Unger

Hudba: Ron Goodwin

Kamera: Christopher Challis

Společnost: American International Pictures / Mondo Film 78 / Navarone Productions / Open Road / TBC

Natáčeno: Malta / Černá Hora / Velká Británie / Jugoslávie

Hrají: Robert Shaw (major Keith Mallory), Harrison Ford (plukovník Mike Barnsby), Barbara Bach (Marica Petrovičová), Edward Fox (seržant Dusty Miller), Franco Nero (kapitán Nikolaj Leskovar), Carl Weathers (seržant Watter Weaver), Richard Kiel (kapitán Drazak), Alan Badel (major Petrovič), Michael Byrne (major Schroeder), Philip Latham (Jensen), Angus MacInnes (Doug Reynolds), Michael Sheard (seržant Bauer), Petar Buntic (Marko), a další

 

Předpokládané údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9 (2,35:1)

Bonus: žádný?