Sport – Poslání

Z Planety opic do pekla cesta dlouhá – nebo ne? Ve středu 15. července 2009 nám za 49,- Kč deník Sport uchystal další vandammovku Poslání, ve které mu společnost dělají leckteré (bývalé?) hvězdy.

Někdejší pašerák uměleckých předmětů Rudy se vydává do vroucího kotle – míří do Jeruzaléma, odkud jeho otce, kurátora zdejšího muzea, unesla skupina fanatiků. Ve hře je posvátný svitek, který by mohl skrývat nebezpečné tajemství, týkající se podzemní sekty. Poté, co intrikánský policejní šéf Rudyho křivě obviní z vraždy, muž najde pomoc u tajemné krásky. Musí očistit své jméno a získat zpět cenný rukopis dřív, než vypukne svatá válka a vše bude ztraceno.

Během křížových výprav dorazili v roce 1099 křesťanští vojáci do Jeruzaléma. Vtrhli do města a začali hromadně vraždit jeho obyvatele. Křižáka Charlese Le Vaillant hrůzy války natolik změnily, že se rozhodl vytvořit nový náboženský řád, který by v míru spojil příslušníky tří náboženství, které se v oblasti dostávaly do střetu – křesťany, židy a muslimy. Sepsal posvátné texty řádu a jako jeho vůdce a mesiáš rychle získával stoupence mezi lidmi poznamenanými válkou. Ale křesťanští kněží ho nařkli z kacířství a poštvali proti němu a jeho stoupencům křižáky. Během útoku byla poslední kapitula z posvátných textů ztracena někde na poušti a řád rozprášen. Přesto i nyní, v současném Izraeli, pokračují věrní stoupenci Le Vaillantova řádu v praktikování jeho pokojného učení. Jeden z nich, Cyrus Jacob však má na úmysly řádu značně deformovaný pohled, který hodlá prosadit za každou cenu s cílem rozpoutat náboženskou válku. Unese profesora Oscara „Ozzieho“ Cafmeyera, archeologa a správce muzea, objevitele ztraceného Le Valliantova rukopisu, který se vydal do Izraele. Kromě mezináboženské harmonie rukopis také obsahuje starověkou mapu Jeruzaléma, zachycující síť podzemních kanálů a také polohu bájného židovského pokladu. Průběh celého únosu slyšel profesorův syn Rudy, zloděj a pašerák drahocenných historických artefaktů, jinak ale vůbec ne špatný chlapík.

Okamžitě vydá do Jeruzaléma, aby otce zachránil. Setká se tu s otcovým přítelem, profesorem Waltem Finleyem, který mu, těsně předtím, než ho zabije neznámý atentátník, předá klíč od bezpečnostní schránky. V ní Rudy najde mapu s chodbami pod Jeruzalémem a pokladem. Z Rudyho pobytu v Izraeli nemá žádnou radost šéf izraelské policie Ben Ner. Tvrdí, že jeho otec do Izraele vůbec nepřijel a že k žádnému únosu nedošlo. Současně začne podnikat kroky k Rudyho vyhoštění. Na letiště ho má doprovodit a do letadla posadit poručík Dalia Barrová, kterou se Rudymu nakonec podaří přesvědčit, aby mu pomohla. Mladá žena, která byla kdysi také členkou Le Valliantova řádu, ale v osmnácti ho opustila, souhlasí, čímž riskuje svůj život i kariéru.

Situace se vyostřuje, když Cyrus použije bombu v autě, aby zavraždil současného vůdce řádu Pierra Gaudeta a pak se plamennými projevy snaží získat členy řádu na svou stranu. Zatímco on je fanatik přesvědčený o své pravdě, jeho komplic Ben Ner chce jen zlato, ke kterému vede cesta podzemními tunely. Všechno vyvrcholí, když se Cyrus rozhodne nechat vybuchnout bombu během Ramadanu a rozpoutat tak válku mezi Izraelci a Palestinci. Rudy a Dalia se musí dostat do chrámu řádu, osvobodit profesora a zabránit explozi, která by mohl vést k eskalaci násilí v celé oblasti.

A po vylíčení děje sprška diváckých názorů:

Sledovat Jean-Claudea ve chvílích, kdy zrovna nefunguje jako buchar a předvádí pantomimu na téma překvapení nebo úlek, je utrpení i pro toho, kdo si nastavil měřítka někam k bodu mrazu.

Že se tu Charlton Heston ukazuje všehovšudy na pět minut, aby se jeho jméno mohlo šoupnout na obal, mě nepřekvapuje, ale on tu o moc déle nepobude ani Brian Thompson coby hlavní záporák, což naštěstí do značné míry kompenzuje sexy Sofia Milos.

JCvD se velmi snaží: kope, létá, střílí, hází vražedné pohledy a ta poslední scéna, kdy ho nepřítel vysvlékne z košile a hrdina nám tak může ukázat své „svaly“, ta je opravdu velmi směšná.

Žánr: Akční / Drama / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 2001

Délka: 86 minut

Původní název: The Order / Jihad Warrior

Režie: Sheldon Lettich

Scénář: Les Weldon, Jean-Claude Van Damme

Produkce: Danny Ben Menahem, Boaz Davidson, Danny Dimbort, Avi Lerner, Danny Lerner, Sharon Shamir, Trevor Short, John Thompson, David Varod, Les Weldon

Hudba: Pino Donaggio

Kamera: David Gurfinkel

Společnost: 777 Films Corporation / Millennium Films / Nu Image Films / Order Productions

Natáčeno: Jerusalem, Israel / Sofia, Bulharsko / Tel-Aviv-Jaffa, Israel

Hrají: Jean-Claude Van Damme (Rudy Cafmeyer/Charles Le Vaillant), Charlton Heston (profesor Finley), Sofia Milos (poručík Dalia Barrová), Brian Thompson (Cyrus Jacob), Ben Cross (Ben Ner), Vernon Dobtcheff (Oscar Cafmeyer), Sasson Gabai (Yuri), Alon Abutbul (Avram), Joey Tomaska (Goldman), Peter Malota (Amnon), Sharon Reginiano (Bassam), Sami Hori (nadporučík Itsik), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 16:9

Bonus: ?